Családi receptek és emlékek

házi sushi

2015. december 10. - Sülve főve együtt

Házhoz szállíttatni bárki tud. Na de olyan sushit rittyenteni, ami amellett, hogy színes, illatos, gyönyörű, és annyira finom, hogy egy japán turistacsoport is a csodájára jár, azt egyelőre csak Hugi. Na, de most mindenki tudójává válhat. :)

sushi20-copy.jpg

Hozzávalók (4-6 személyre)

kb. 36 dkg sushi rizs (rövid szemű)
1 dl rizsecet (mirin)
kb. 2 ek. cuko
5-7 db nori (alga) lap
1 db egész tojás
1/2 kígyóuborka
2 ek. oldaj
1 db tonhal konzerv
1 ek. majonéz
4 rúd surimi (préselt rák rúd)
1/2 db avokádó


szójaszósz
pácolt gyömbér
wasabi

 

A rizst sokszor átmosom, hogy a keményítő kiázzon belőle, így jó ragacsos lesz. Minden ízesítés és olaj nélkül felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje a rizst, de ne legyen túl sok. Felforralom, ezután alacsony lángon 10-15 percig párolom, majd ismét felforralom, és ismét párolom, de csak 5-10 percig. Lefedve állni hagyom egy keveset. Sütőpapírral bélelt, nagy és lapos tepsiben vékonyan eloszlatom, megöntözöm az ecet, a só és a cukor elegyével és óvatosan átkeverem. Hűlni hagyom. A nagy tepsi miatt nem kell sokáig várni.

A tojásból kevés olajon egy lepényt sütök, amit megszórok egy kevés sóval. Amint kihűlt, feltekerem, majd kb 1 cm vastag csíkokra vágom. A többi nyers hozzávalót is keskeny csíkokra aprítom. A tonhalat majonézzel és egy kevés borssal elkeverem, és ezzel el is készültek a töltelékek.

A nori (alga) lapokat egyenként konyharuhára teszem. Vizes kézzel dolgozva, a rizst vékony rétegben ráhelyezem, de a lapok végétől 2 cm-t szabadon hagyok. Jöhet egy sávban a többi alapanyag is, majd szorosan feltekerem. Jól megnyomkodom, és vizes kézzel a kimaradt részt megkenem, hogy ragacsos legyen, és ezzel a végeit összetapasztom. Egy jó éles késsel 1-2 cm vastag szeletekre vágom. Végül szójaszósszal, gyömbérrel és wasabival mind az utolsó rizsszemig megesszük. :)


Nekem ezek a töltelékek a kedvenceim, de hogy mit tekerünk a rizses algalapok közé, annak csak a képzeletünk és az ízlés szab határ. ;)

 

sulvefoveegyutt.hu

www.facebook.com/sulvefoveegyutt

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr38153102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása