Családi receptek és emlékek

Házi májkrém

2016. január 31. - Sülve főve együtt

Hugival imádjuk a májkrémet, gyakorlatilag bármennyit képesek vagyunk belőle befalni. És ez az imádat nem új keletű. Hugi 5 éves lehetett, amikor egy hónapon keresztül csak májkrémes kiflit evett. Igen. Tényleg. 1 hónapon át. Csak azt. Anyuék egy hétig mosolyogva asszisztálták újabb hóbortját, aztán a házi dokihoz fordultak, hogy segítsen, mit tegyenek, hogy a gyerek újra szélesítse evési spektrumát. Orvosunk imádnivaló volt már akkor is, és megnyugtatta őket, hogy ahol van étel, ott a gyerek nem hal éhen, és biztosan van valami hiánya, amit a máj jótékonyan pótol. Így is lett, Hugi egy májkrémes hónap után visszaállt a normál kerékvágásba, és még ez a dózis sem utáltatta meg vele ezt a finom krémet. Sőt! Most, felnőtt fejjel elkészítettük házi májkrémünket, ami szerintünk annyira ínycsiklandó lett, hogy meg kell osztanunk veletek. Az pedig csak hab a tortán, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele, így a tartósítószerek és ízfokozók abszolút szükségtelenek. Gyakorlatilag abbahagyhatatlanul finom, és a giga tesztadag is hipp-hopp elfogyott, ezért most 6 főre szánt receptet mutatunk, ami nálunk jó ha 3 főre elég. :)

_dsc0088_copy.jpg

majkrem3.jpg

Hozzávalók 6 személyre

50 dkg csirkemáj
2ek. dijoni mustár
1 fej fokhagyma, fele roppantva, fele reszelve
2 ek. libazsír
2 kis fej vöröshagyma
1-2 kk. zsálya
5 szem koriander mag morzsolva
1/2 kk. rozmaring
frissen őrölt feketebors ízlés szerint
barlangi só ízlés szerint (mi 1/2 kk. használtunk)

+akár friss snidling, medvehagyma majd tavasszal, már várjuk!

 

A sütőt előmelegítem 200 fokra. Míg melegszik, előkapok egy tepsit, beleborítom a megtisztított májat és a tisztított, apróra vágott vöröshagymát. Jöhet rá a fokhagyma, fele roppantva, amik édesre sülnek, a másik fele pedig reszelve, ezek adják majd a fokhagymás ízt. Utána jöhet a zsiradék, a jó öreg házi libazsír, ennek receptjét megtaláljátok a könyvünkben a kihagyhatatlan házi libatöpörtyűvel és sült májjal karöltve. ;) Aztán hozzákanalazom a mustárt és a többi fűszert a só kivételével. Mehet is a sütőbe 30 percre fedő nélkül, addig lehet pihizni. Amint elkészül a szaftos, puha máj, mehet rá a só, és turmixgéppel kezdődhet is a pürésítés. Még melegen érdemes megkóstolni, kenyérre kenve, lilahagymával, jégsalival tökély uzsonna.
Ha netán maradna, légmentesen lezárva 2-3 napig vígan eláll a hűtőben. Próbáljátok ki, nagyon megéri!

majkrem_copy2.jpg

 

Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne.

Limitált példányszámban elérhető. Az alábbi linken megrendelheted, a MONO art&design galériában vagy a Könyvmoly üzleteiben pedig személyesen is megvásárolhatod.


sulvefoveegyutt.hu

www.facebook.com/sulvefoveegyutt

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr128337532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása