Családi receptek és emlékek

Citromos-fokhagymás-rozmaringos csirke laskagombás póréhagyma mártással és krumplipürével

2016. február 03. - Sülve főve együtt

Citromos-fokhagymás-rozmaringos csirke laskagombás póréhagyma mártással és krumplipürével. Vétek lenne bármit is kihagyni a nevéből. Na meg a receptből.:)

Tegnap este egy gasztro filmet néztem, és úgy megéheztem, hogy gondoltam, összedobok valami picit extrább vacsit. Ezt találtam ki hirtelen.

_dsc0108-2_copy.jpg

Hozzávalók 4 személyre
húshoz
1/2 kg csirkemell
1/2 fej fokhagyma
1/2 citrom
olívaolaj
ízlés szerint só, rozmaring

mártáshoz
1 szál póréhagyma
2 db szárzeller
15 dkg laskagomba
1/2 fej fokhagyma
3-4 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
2 dl tej
1 ek. liszt
ízlés szerint só, fehérbors, szerecsendió, bazsalikom

püréhez
1-1,5 kg krumpli
2-3 dkg vaj
1 dl tej
ízlés szerint só, szerecsendió

A csirkemelleket elfelezem és így dobom be egy sütőzacskóba, meglocsolom olívaolajjal, teszek bele 3 gerezd fokhagymát megroppantva, 2-t reszelve. Fűszerezem rozmaringgal, sóval és egy negyed citrom levével. A citrom többi részét is beleteszem a tepsibe, de nem a zacskóba, ki tudja, milyen vegyszerek vannak a héján. Süljön le addig külön.:)
200 fokon 3/4 óráig sütöm, majd a zacskóból kivéve pirítom még egy ideig, a citromot a tepsiben hagyva.
Amíg sül a husi, hideg, sós vízben felteszem főni a megpucolt, apróra vágott krumplikat.

Elkészítem a póréhagyma mártást is. Egy kevés vajon a megroppantott fokhagymákat addig pirítom, míg előjön az illatuk, majd hozzádobom az apróra vágott pórét, zellert és gombát. Amikor ez picit lepirul, sózom, borsozom, adok hozzá bazsalikomot és jöhet az aprított vöröshagyma is. Kb fél órán át alacsonyabb lángon párolom. Ha elég puha, öntök hozzá tejet, jöhet a liszt, egy kevés szerecsendió reszelve és az egészet csomómentesre keverem és összeturmixolom. Amint kész a husi, annak a szaftját is ráöntöm.

A krumplipüréhez a főtt krumplik levének nagy részét leöntöm, de egy keveset hagyok, hogy igazán krémes legyen. Adok hozzá kb 1-2 ek. vajat, plusz egy pici tejet, szerecsendiót és így habosítom fel. 

Nekem bejött!:)

 

_dsc0130-2_copy.jpg

 

Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne.

Limitált példányszámban elérhető. Az alábbi linken megrendelheted, a MONO art&design galériában vagy a Könyvmoly üzleteiben pedig személyesen is megvásárolhatod.


sulvefoveegyutt.hu

www.facebook.com/sulvefoveegyutt

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr868356764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása