Családi receptek és emlékek

Csibepásztor-pite

2016. március 09. - Sülve főve együtt

Szerintem sokan hallottatok már az angolok pásztorpitéjéről, ami egy húsos ragura halmozott krumplipüré, jól megsütve. Na de én most darált bárányhús helyett felkockázott csirkemellet használtam (és még így sem lett száraz az étel), ezért az enyém egy csirkés pásztorpite, azaz "csibepásztor-pite".:) Baromi egyszerű elkészíteni, de mégis látványos, és igazán íz-gazdag ebéd vagy vacsi lehet belőle.

Többféleképp készítettem már, paradicsomos raguval, vagy épp hús nélkül, cukkinivel, padlizsánnal, répával, zöldborsóval és zellerrel. Most a csirkés változatot mutatom meg, de mindenki kísérletezzen kedvére!;) Éppen ezért a recept is csak iránymutató, nem fontosak a pontos mennyiségek, mindenki ízlésének megfelelően bánjon az alapanyagokkal.

csirkepasztorpite-sfe.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre

 

raguhoz
75 dkg csirkemell, felkockázva
6 gerezd fokhagyma 
olaj vagy libazsír
3 szál sárgarépa
2 db szárzeller
1 fej vöröshagyma

5-6 szem koktélparadicsom
1 ek. liszt
só, bors, bazsalikom, zsálya (vagy egyéb fűszerek ízlés szerint).

krumplipüréhez
5-6 db nagyobb krumpli
1 db tojássárgája
1-2 dl tej
1 ek. vaj
3-4 levél friss medvehagyma
egy csipet őrölt szerecsendió
ízlés szerint só
tetejére egy kevés zsemlemorzsa

 

A megpucolt és apró kockára vágott krumplit felteszem főni hideg, sós vízben.

Amíg a krumpli fő, forró zsiradékon lepirítom az összeroppantott fokhagymát és a felkockázott husit. Amikor már pirul, fűszerezem és hozzádobom a megtisztított és nagyobb darabokra felkarikázott zöldségeket. Először még picit együtt pirítom, aztán öntök hozzá egy kevés vizet és addig főzöm, míg megpuhul, de nem szabad túlfőzni, mert a sütés után is jó, ha van mire harapni. Szóval még maradjon ress a zöldség. A végén a liszttel biztosítom, hogy jó szaftos legyen.

Egy hőálló tál aljába pakolom a szaftos ragut.

A krumplit leszűröm, összetöröm egy kevés vajjal és tejjel, jöhet a tojássárgája, fűszerezem, majd ráhalmozom a husira. Aki úgy gondolja, jó sok sajtot is reszelhet rá. A tetejét megszóróm egy kevés zsemlemorzsával, majd 200 fokos sütőben addig sütöm, míg a teteje aranybarna lesz.

Ha valaki elég türelmes, várjon a tálalással 5-10 percet, akkor szépen lehet szeletelni, mint a tortát. Mi éhesek voltunk. Nagyon. Így nem vártunk.:)

 

Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne.

Limitált példányszámban elérhető. Az alábbi linken megrendelheted, a MONO art&design galériában vagy a Könyvmoly üzleteiben pedig személyesen is megvásárolhatod.


sulvefoveegyutt.hu

www.facebook.com/sulvefoveegyutt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr668458698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása