Családi receptek és emlékek

Rendhagyó vadas csirkével és Anyu-féle zsemlegombóccal

2016. szeptember 07. - Sülve főve együtt

Gyerekkorom óta imádom a vadast, főleg a finom, pikáns zöldséges mártást és a ropogós, de néhol puha zsemlegombócot, Anyu ínycsiklandó receptje szerint. Apu marhahúsos változatától eltérően most csirkéből készítettem, így gyorsabb, mert erre az ételre nem bírtam volna többet várni. :) Érdemes kipróbálni, mert annyira, de annyira finom és a színe is olyan vidám.

_dsc0101j-logoval.jpg

 Hozzávalók 4 személyre:

Szószhoz
5-6 db nagyobb sárgarépa
3 db nagyobb fehérrépa
2 fej vöröshagyma
3-5 db babérlevél
só ízlés szerint
2 liter zöldségalaplé (vagy jó minőségű leveskocka és 2 liter víz)
1-2 tk. 20%-os ecet
2 púpos tk. dijoni mustár
1 kispohár kefir
2 tk. cukor/xilit
kevés olaj

Húshoz
4-5 db csontos csirkefelsőcomb

Zsemlegombóchoz
3 db zsemle
olaj
3 tojás
kb. 12 púpos ek. finomliszt (sűrű galuskatészta a cél)
kevés langyos víz

Elkészítés
Úgy kezdem, mint egy húslevest. A húst megmosom, és mehet is egy nagy lábosba kicsivel több zöldségalaplével, mint amennyi ellepi. Sózom, belerakom a babérleveleket. Egyet forralok rajta, utána fél órát takarékon, gyöngyözve főzöm. Közben a zöldségeket megpucolom és felkockázom, a hagymát pedig olajon üvegesre pirítom. A levest lehabozom, és mehet bele a sok-sok répa és a dinsztelt hagyma. Újabb fél óra alatt takarékon szépen megpuhulnak.

Amíg puhulnak, elkészítem a gombócokat. A zsemléket kisebb kockára vagdosom, és hevített olajon megpirítom, ügyelve, hogy ne égjenek meg. Az olajat szükség esetén pótlom alóla.

Egy nagyobb tálban a 3 tojást villával felverem, és mehet is hozzá a liszt. Egy sűrű galuskatészta a cél, így a langyos vizet kis adagokban öntöm csak hozzá, hogy nehogy túl híg legyen.

Amint a zöldségek megpuhultak, egy másik lábosba szűröm a húslevet, de kb. 2 merőkanálnyit a zöldségeken hagyok a szósz hígításához.

Az elkülönített, leszűrt húsléhez forró vizet engedek, ebben készülnek majd meg a gombócok, és fontos, hogy elegendő lében főjenek. A hígított alaplevet a tűzre rakom, lefedem és felforralom. Amíg felforr, hozzádobom a galuskatésztához a nagy adag illatos, pirított zsemlekockát, óvatosan összekeverem, és vizes kézzel gombócokat formázok belőle. Mehetnek is a felforrt alapléhez, és kb. 5 perc alatt át is főnek.

Amíg a gombócok főnek, a húst külön tálra szedem. A zöldségekből kiveszem a babérleveleket, és a 2 kanálnyi alaplével, a mustárral, a kevés cukorral/xilittel, az ecettel és a kefirrel összeturmixolom.

Amint elkészülnek a gombócok, tálalhatunk is, és lehet falatozni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr8911683231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása