Családi receptek és emlékek

Házi illatos omlós csirke ínycsiklandó zöldségekkel

2016. szeptember 23. - Sülve főve együtt

Mi tagadás, imádom ezt a kaját, ezért szerettem volna itthon, ízfokozók nélkül összedobni, és ezzel még pénzt is spórolok. Oh, je! Kipróbáltam, milyen, ha a zöldségeket is bebundázom. Készítettem még hozzá fokhagymás párolt zöldségeket is, hogy kiegyensúlyozzam az olajban sülteket. Mondhatom, isteni lett így együtt. ;)

_dsc0125j-egyutt-j.jpg

Hozzávalók 4 személyre

A bundázott csirkéhez és zöldségekhez:
50 dkg csirkemell
1 db közepes cukkíni
1 db közepes padlizsán
6 db tojásfehérje
10 ek. étkezési keményítő
kb. 5 dl jó minőségű napraforgóolaj
só ízlés szerint

A fokhagymás, párolt zöldségekhez:
1 fej brokkoli
4-5  szál sárgarépa
3-5 gerezd fokhagyma

1,5 l víz

tálaláshoz:
szójaszósz
édes chiliszósz

Elkészítés
A cukkinit és a padlizsán megmosom, és hámozás nélkül a padlizsánt karikákra, a cukkinit hosszú lapokra felszeletelem. Lesózom, hogy a só mindenhol érje. Félreteszem, hogy a só hatására az esetleges kesernyés leve a felszínre törjön. :)

Most jöhetnek a bundázott finomságok. Ezek pillanatok alatt készülnek el, résen kell lenni. A megmosott csirkét felcsíkozom, megsózom. A bundához a tojásfehérjét és a keményítőt kézi habverővel habosra keverem. Az olajat felforrósítom, és ahogy belemártom a húst, máris rakom a forró olajba. Én nem használok annyi olajat, hogy ellepje, ezért forgatok rajta félidőben. Aranybarnára sütöm kb. 7 perc alatt. A lesózott padlizsánról és cukkíniről letörlöm a só hatására kifolyt levet, aztán ezt is megmártom a tojásfehérjés keverékben, és ezeket is megsütöm kb. 3 perc alatt.

Amíg épp sül egy adag zöldség, addig a párolnivaló zöldségekhez vizet forralok, közben a megtisztított brokkolit rózsáira szedem, a répát meghámozom és hosszú csíkokra vágom. Bedobom egy nagy lábosba, ráöntöm a forróvizet, mehet bele a só és a pucolt, reszelt fokhagyma. 5 perc alatt kb. kész is, kellően res és szép színű marad, de már nem nyers.

Amikor elkészült, jön a lényeg. Hogy igazán ütős legyen, minden falatot előbb szójaszószba, aztán édes chiliszószba mártok, mert úgy az igazi.

Tipp:
A megmaradt tojássárgájából gyorsan kész hozzá egy jó kis tojásos rizs. Ehhez a bögrényi mosatlan jázmin rizst kevés olajon 3 percig folyamatos keverés mellett lepirítom, aztán felengedem 2 bögre forró vízzel. Sózom, és lefedve kb. 15 percig főzöm. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban kevés olajon átforgatom a rizst. A közepére mélyedést készítek, mehet bele a tojássárgája, rá 1 tk. szezámolaj. A mélyedésben a tojást és a szezámolajat összekeverem, addig, amíg a tojás megszilárdul. Aztán összeforgatom a rizzsel, és még 2 percig pirítom. Ennyi. ;)



A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr2511737601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása