Családi receptek és emlékek

Gombás melegszendvics fűszeres paradicsomszósszal

2017. március 10. - Sülve főve együtt

A gomba gyerekként nem volt a kedvencem, de mára nagyon megszerettem. A titka szerintem, hogy legyünk bátrak a fűszerezésnél. Jön a hétvége, amikor a rohanó hétköznapok után egy kicsit több időt tölthetünk az étkezéssel. Íme egy egyszerű, de nagyon finom reggeli tipp, ha már unjuk az omlettet. Milyen jó, amikor együtt eszik a család, és máris jól indul a nap. 

_dsc0010j2.jpg

Hozzávalók 4 személyre

1 db hámozott paradicsomkonzerv, hiszen még nincs paradicsom szezon
kb. 8-10 nagy fej csiperke gomba
2-3 gerezd fokhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
2 tk. őrölt majoranna és bazsalikom
vad fűszerkeverék ízlés szerint, és szépen meghintettem vele a piruló gombát
(a bolti keverékben van: borókabogyó, szegfűbors, feketebors, koriander, babérlevél, narancshéj, citromhéj, sárgarépa, pasztinák, a szegfűszeg, gyömbér, póréhagyma, vöröshagyma, petrezselyem, paradicsomkarika, és képzeljétek el, semmi más.)
ízlés szerint só
1-2 ek. ketchup
kenyér, én szezámmagos rozskenyeret használtam
olaj vagy libazsír a sütéshez
Mehet rá sajt is, de anélkül is szerintem elképesztően finom


Tálaláshoz:
póréhagyma karikák

ELKÉSZÍTÉS

A megtisztított és a vékonyan feldarabolt gombát vadfűszerkeverékkel meghintem, kevés zsiradékon megpirítom, megsózom, majd félreteszem. A vöröshagymát megpucolom, apróra vágom, és a gomba pirításából megmaradt zsiradékon üvegesre pirítom. Mehetnek rá a fűszerek és a reszelt fokhagyma. A zsiradéktól szépen kijön az aromájuk. Folyamatosan kevesem, hogy le ne égjen. Amikor érzem az illatukat, ráöntöm a paradicsomkonzervet és a ketchupot. Összekeverem és pillanatok alatt összeforralom.

A kenyereket melegszendvicssütőbe rakom, amíg az egyik oldaluk aranybarnára pirul, addig a szószt összeturmixolom.

A kenyereket másik oldalukra fordítom, megkenem a szósszal, mehetnek rájuk a prirított gomba darabok, és ha szeretnéd, akkor sajt. Vissza a melegszendvicssütőbe, és pár perc alatt el is készül. Póréhagymával tálalom.

Tipp:
Ha marad szósz, az dobozban napokig eláll a hűtőben, és egy újabb adaghoz csak a gombát kell lepirítani.

A bejegyzés trackback címe:

http://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr6612327093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Piszkos Freud 2017.03.11. 13:42:04

Javaslom, hogy a gombát vajon, vagy vajjal dúsított olajon pirítsad. Szebb lesz a színe, és ízben is gazdagabb.