Családi receptek és emlékek

Citromkrémes pite

2018. január 23. - Sülve főve együtt

Úgy alakult, hogy a saját Meyer citromfámról 6-7 hatalmas citromot tudtam leszedni, így összedobtam egy citromkrémet, amit kókuszos pitealapra kentem.
Ennél helyibb nem is lehetne! ;)


A Meyer citromról jó tudni, hogy sokkal fűszeresebb az íze, és kevésbé savanykás, mint a normál citromé. A héja is tele van illóolajokkal. Az angol lemon curd-höz például tökéletes.

 citromkremespite.jpg

Viszont a nagymennyiségű liszt egy részét most kókuszlisztre cseréltem, ezáltal az arányok felborulhattak és mondjuk úgy, ropogós lett a tészta. Persze pohárkrémnek tökéletes így is!:D Szóval lejjebb a receptben kevesebb liszt szerepel, hogy a végeredmény nektek már tuti legyen.

Hozzávalók a pite tésztához /4 személyre/
20 dkg kókuszliszt

15 dkg finomliszt
14 dkg puha, de hideg vaj
4 dkg cukor
1 db tojás
1 kk. vaníliás cukor

1 kk. őrölt fahéj

angol citromkrémhez
4 db citrom 
4 db tojás
20 dkg cukor
20 dkg margarin 

díszítéshez
kókuszreszelék
(házi) kandírozott citrusfélék és gyömbér

_dsc6607k.jpg

 A tésztához a liszteket, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat összekeverem. Hozzá morzsolom a margarint, majd hozzáütök egy tojást. Kézzel összedolgozom és 2-3 órára a hűtőbe teszem.

Amíg a tészta hűl, a citromkrémet készítem el. Ehhez vízgőz fölé teszek egy edényt, belecsavarom a citromok levét, hozzáadom a tojásokat és a cukrot. Időnként kevergetem, és amikor már elkezd sűrűsödni, beledarabolom a margarint. Fontos, hogy ne legyen túl hideg, mert akkor kicsapódik.
Amikor szinte teljesen besűrűsödik, beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Ekkor kiveszem a tésztát és egy piteforma alját margarinnal megkenem, majd belenyomkodom a tésztát. Nem lesz olyan állagú, hogy nyújtani lehessen, de ez is megfelel. A tetejére sütőpapírt teszek és egy másik formával lenyomom, vagy babot szórok bele, hogy sütés közben ne emelkedjen meg. Kb 25-35 percet sütöm 180 fokon. A vége előtt kicsivel leveszem a nehezéket és hagyom, hogy aranybarna legyen.

 Hűtés után jöhet rá a krém, majd díszítésként a kókuszreszelék és a kandírozott gyümölcs.

 

 

 

Már többször készítettünk citromkrémes sütit, itt egy másik recept, ahol a krémet tartokba töltöttük:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr8213597377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása