Családi receptek és emlékek

Csupa-csoki olasz torta

2017. július 15. - Sülve főve együtt

Minimál külső - maxi csoki íz.

csoki-suti-sfe.jpg

 

Hozzávalók 4 személyre

10 dkg étcsoki
7,5 dkg margarin
2 ek. kókuszliszt
2 ek. porcukor
3 db tojás


Elkészítés

Egy kb. 20 cm átmérőjű sütőformát kikenek margarinnal és megszórom ét kakaóporral.
A tojások fehérjéből kemény habot verek.
A csokit a margarinnal felolvasztom, majd amint lehűlt, hozzádobom a tojások sárgáját, a cukrot és a lisztet. Óvatosan összeforgatom a habbal és a formába öntöm. 
170 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütöm, belül még picit lágy lesz, krémes és tömény csoki ízű!:) Ha kihűlt, a tetejére porcukrot szórok.

Ezzel el is készült ez a röhejesen egyszerű torta.:)

Pavlova eperrel, áfonyával és csokival

Még sose készítettem Pavlova tortát, de most egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam egy bevált receptet, ráadásul az epreim is kezdtek megérni a teraszon, tehát minden összeállt, hogy végre én is elkészítsem!:)
Szóval ez a recept nem saját, csupán feldobtam csokival és vanília rúddal.

Szerintem tökéletes olyan nyári napokra, amikor egy falat luxusra vágyunk.

pavlova.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre

4 db tojás (csak a fehérjére van szükség)
1/2 citrom leve
1/2 vanília rúd kikapargatott magjai
11 dkg kristálycukor
11 dkg porcukor
1 ek. keményítő
1 csipet só

1 tábla étcsoki
1-2 csepp olaj
pár marék friss gyümölcs 
porcukor a szóráshoz

 

Elkészítés
A tojásfehérjéket a vanília kikapargatott magjával, a kristálycukorral, sóval és citromlével kemény habbá verem, majd hozzászitálom a porcukrot és a keményítőt. Sütőpapírral bélelt lapos tepsin 2 kör alakú halmazba pakolom, majd 180 fokra előmelegített sütőben csupán 140 fokon 90 percig sütöm. Fontos, hogy a belseje még ne száradjon ki teljesen, pillecukor állagú legyen.

A tetejére (pár csepp olajjal elkevert) olvasztott csokit kenek és ráhalmozom a friss gyümölcsöket. Megszórom még egy kevés porcukorral, és falhatjuk!

Maradt húsvétról még sonka, kalács és tojás? Újragondolt húsvéti szendvics

Maradt még a húsvéti finomságokból, de már 4. nap nem ennéd a klasszikus húsvéti menüt? Íme egy percek alatt összedobható, elképesztően finom és gyors recept, hogy ne maradékot egyél, hanem a maradékok felhasználásával valami újat.

_dsc0307j.jpg

Hozzávalók 2 szendvicsre:

4 szelet kalács
1 tk. torma
2 tk. krémes joghurt
1 marék friss medvehagyma
2 nagy szelet sonka
2 szelet sajt
1-2 tojás
kevés vaj

A tormát és a joghurtot összekeverem, mehet bele az aprított, friss medvehagyma. A kalácsokat megkenem vajjal majd a tormakrémmel. A megkent szeletekre kerül a sonka, a sajt, én sima trappistát használtam, de lehet gorgonzola, vagy bármilyen, amit szeretünk, és épp van otthon. Végül jöhet a tetejére a másik szikkadt kalács szelet, és mehet is a szendvicssütőbe. Szuper hozzá bármilyen már elkészített tojás, az én favoritom az 5 perces tojás, aminek még krémes a sárgája, de illik hozzá a lágy- vagy éppen buggyantott tojás is. Amint elkészült az újragondolt húsvéti melegszendvics, lehet is lakomázni. ;)

Gyors almás-diós tekercs

Szerettem volna valami gyümölcsös finomságot is a húsvéti asztalra. Mivel ez a húsvét hűvösebb, mint a szokásos, a jó öreg alma-dió párosra esett a választásom. Itt is fontos volt az időfaktor, hogy a családdal tölthessem a szabad időmet, ne a konyhában egyedül, ezért ennél a receptnél is a bolti leveles tésztát hívtam segítségül.

_dsc0293jav.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre

1 tekercs bolti leveles tészta
1 tojás a kenéshez

Töltelékhez:
4 db alma
1 tk. fahéj
2-3 ek. cukor ízlés szerint, az alma savanyúságától is függ
1 nagy marék dió
2 dkg vaj

Tálaláshoz:
porcukor
vanília fagylalt

Elkészítés:
Az almákat magtalanítom és apró szeletekre vágom. Forró serpenyőben a vajon megpirítom, mehet rá a cukor és végül a fahéj. Mikor már puha, pürésítővel kicsit összeturmixolom, de nem teljesen, hogy izgalmasabb legyen a struktúrája. A leveles tésztát egy tepsire rakom, kihengergetem, megolajozom a lapokat, majd egyenletesen megkenem a töltelékkel. A diót mozsárban rusztikusra töröm, és mehet is a töltelékre. Hosszabbik oldalán feltekerem a tésztát, két oldalán a tészát összecsípem, ezzel zárom a tekercset, így a belseje szaftos marad. Megkenem a tojással, és 200 fokon kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Forrón lehet is enni, mehet rá porcukor és mellé egy nagy adag, jéghideg vanília fagylalt.

Gyors, dupla csokis, mini csiga

Szerettem volna, hogy olyan finomság kerül az ünnepi asztalra, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját, de ehhez a húsvéti hosszú hétvégét nem kell a konyhában töltenem. Kakaós csigára vágytam, mit kakaósra, csokisra! Ezért összedobtam egy gyors dupla csokis változatot.

_dsc0287j2.jpg

_dsc0286j2.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre:

1 tekercs kész leveles tészta
1 tojás a kenéshez

Töltelékhez:
4 dkg olvasztott vaj
6 ek. cukor (felét én xilittel váltottam ki)
1/2 cs. vaníliás cukor
4 ek. jó minőségű keserű kakaópor
kb. 0,5 dl tej
3 nagy kocka jó minőségű 70%-os étcsokoládé reszelve

Tálaláshoz:
kókuszreszelék

A töltelék alapanyagait összekeverem. A bolti leveles tésztát egy tepsire rakom, kihengergetem, egyenletesen megkenem a töltelékkel. Rövidebb oldalán feltekerem, és ujjnyi vastag szeletekre vágom. A szeleteket egyenletesen eligazgatom a tepsin, megkenem a tojással, és 200 fokon, kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm. Mikor kész, kókuszreszelékkel meghintem. És már kész is.

_dsc0288j2.jpg

Gombás melegszendvics fűszeres paradicsomszósszal

A gomba gyerekként nem volt a kedvencem, de mára nagyon megszerettem. A titka szerintem, hogy legyünk bátrak a fűszerezésnél. Jön a hétvége, amikor a rohanó hétköznapok után egy kicsit több időt tölthetünk az étkezéssel. Íme egy egyszerű, de nagyon finom reggeli tipp, ha már unjuk az omlettet. Milyen jó, amikor együtt eszik a család, és máris jól indul a nap. 

_dsc0010j2.jpg

Hozzávalók 4 személyre

1 db hámozott paradicsomkonzerv, hiszen még nincs paradicsom szezon
kb. 8-10 nagy fej csiperke gomba
2-3 gerezd fokhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
2 tk. őrölt majoranna és bazsalikom
vad fűszerkeverék ízlés szerint, és szépen meghintettem vele a piruló gombát
(a bolti keverékben van: borókabogyó, szegfűbors, feketebors, koriander, babérlevél, narancshéj, citromhéj, sárgarépa, pasztinák, a szegfűszeg, gyömbér, póréhagyma, vöröshagyma, petrezselyem, paradicsomkarika, és képzeljétek el, semmi más.)
ízlés szerint só
1-2 ek. ketchup
kenyér, én szezámmagos rozskenyeret használtam
olaj vagy libazsír a sütéshez
Mehet rá sajt is, de anélkül is szerintem elképesztően finom


Tálaláshoz:
póréhagyma karikák

ELKÉSZÍTÉS

A megtisztított és a vékonyan feldarabolt gombát vadfűszerkeverékkel meghintem, kevés zsiradékon megpirítom, megsózom, majd félreteszem. A vöröshagymát megpucolom, apróra vágom, és a gomba pirításából megmaradt zsiradékon üvegesre pirítom. Mehetnek rá a fűszerek és a reszelt fokhagyma. A zsiradéktól szépen kijön az aromájuk. Folyamatosan kevesem, hogy le ne égjen. Amikor érzem az illatukat, ráöntöm a paradicsomkonzervet és a ketchupot. Összekeverem és pillanatok alatt összeforralom.

A kenyereket melegszendvicssütőbe rakom, amíg az egyik oldaluk aranybarnára pirul, addig a szószt összeturmixolom.

A kenyereket másik oldalukra fordítom, megkenem a szósszal, mehetnek rájuk a prirított gomba darabok, és ha szeretnéd, akkor sajt. Vissza a melegszendvicssütőbe, és pár perc alatt el is készül. Póréhagymával tálalom.

Tipp:
Ha marad szósz, az dobozban napokig eláll a hűtőben, és egy újabb adaghoz csak a gombát kell lepirítani.

Francia quiche egy kis csavarral

Pár napot Párizsban töltöttünk, így nem maradhatott ki, hogy rengeteget kóstoljunk is az ottani ízekből. Ma reggel pedig úgy alakult, hogy szinte üres volt a hűtő, semmi reggelinek való, ekkor ugrott be, hogy készítsek egy qiuche-t némi csavarral. Ez ugye nem más, mint a franciák lepénye mindenféle jóval töltve. :)
Tejmentesen, a hűtőben rejlő pár alapanyagból dobtam össze reggelinek.
quichek.jpg

Hozzávalók 4 személyre (ebből kb. 4 db kis méretű quiche vagy egy nagy készíthető)

tésztához
25 dkg finomliszt
5 dkg hideg margarin (mivel ezt most laktózmentesen készítem, vaj helyett margarint használok)
7 dkg libazsír, amit Anyu sütött ki, amikor ropogós libatepertőt készített ;) Mindig van itthon egy adag házi libazsír.
2 db tojás
1 kk. só

töltelékhez
Az eredeti quiche tejszínes kecskesajtos-spenótos töltelékkel készül, de létezik kismillió-féle változat. Húsos, zöldséges, sajtos... Ahogy írtam is, én azt a pár alapanyagot használtam fel, amit a hűtő rejtett, és így is igazán finom lett a végeredmény.

1/2 grillcsirke
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 db héjában főtt krumpli
2 db tojás
néhány szál medvehagyma (a mélyhűtőben mindig van zöldfűszer lefagyasztva, hogy ne csak akkor ehessem, amikor a szezonja van:))
só, kakukkfű, petrezselyem

vegyes saláta a tálaláshoz

quichek2k.jpg

A tésztához a hideg alapanyagokat összemorzsolom, összegyúrom, majd hűtőben fél óráig pihentetem.


Ez alatt elkészítem a tölteléket. Egy kevés zsiradékon megfonnyasztom a félkarikára vágott hagymát, a fokhagymát, majd jöhet az apróra vágott maradék grillcsirke is. Fűszerezem, lepirítom. Beledobom a felkockázott főtt krumplit és a medvehagymát is. A tojásokat felverem, majd a husis tölteléket hozzákeverem. Nem a tojást öntöm a serpenyőbe, mert azonnal megsülne.:)


A tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, belesimítom a formákba, megszurkálom az alját villával, majd lecsípem a kilógó részeket. Beleöntöm a tölteléket és 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütöm.


Salátával tálalom.

 

Ragacsos, ázsiai csirkeszárnyak

A csirkeszárny szerintem sütve a legjobb, úgy, ha ragacsos és cuppogós!:)
Egy kis keleti fűszerrel megbolondítva pedig nincs párja.

_dsc2419k.jpg

Hozzávalók 4 személyre


1 kg csirkeszárny
2 ek. méz
5-6 gerezd fokhagyma
1/2 lime leve
kb. 1 dl szójaszósz (emiatt só sem szükséges)
egy kevés olaj
szerecsendió, gyömbér, chili ízlés szerint
1 kk. texasi kávés-chilis fűszerkeveréket is használtam, de ez elhagyható

A páchoz a mézet, szójaszószt, az olajat egy tálba öntöm, belereszelem a fokhagymát, és jöhetnek a fűszerek. A szárnyakat egy hőálló tálba teszem és jól bedörzsölöm a páccal. Fél óráig hagyom, majd 180-200 fokos sütőben először alufólia alatt, majd anélkül aranybarnára megsütöm. Elősütéssel együtt kb. 40-50 perc szükséges.

Mivel fért mellé még egy tepsi, egy kevés olajban megforgatott fokhagymát és apróra kockázott krumplit ropogósra sütöttem hozzá köretnek.

 

Pofonegyszerű édes-savanyú mártás házilag rizzsel és ropogós csirkével

Az édes-savanyú mártást sokan szeretik, de a legtöbben a bolti változatot. Pedig mennyivel finomabb a házi, ahol a zöldségek frissek, ropogósak, szemben a készen vehető üvegessel, és nincs tele az étel tartósítószerrel és mindenféle mesterséges dologgal. Íme a pofonegyszerű recept, ami biztosan a család kedvence lesz.

 _dsc0091j.jpg

felulrol.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

MÁRTÁSHOZ
2 db kápia paprika
5 db szárzeller
1/2 konzerv ananász és egy kevés a levéből
2 db zöldhagyma
2 fej vöröshagyma
kb. 1/2 dl balzsamecet (rizsecet híján használtam, így szerintem még krémesebb lett a szósz)
kb. 1 dl jó minőségű szójaszósz
kb. 1 dl jó minőségű ketchup
só ízlés szerint, keveset, mert a szójaszósz is sós
kevés olaj

CSIRKE FALATOKHOZ
50 dkg csirke felső combfilé
kb. 1 dl jó minőségű szójaszósz
csipet fehér bors
olaj a sütéshez

A BUNDÁHOZ (Ha kevés időnk van, a bundázás elhagyható, és akkor csak a csirkét natúr is elég kisütni, úgy is nagyon finom.)
2 db tojás
étkezési keményítő

RIZSHEZ
1 fej vöröshagyma
1 csésze rizs
2 csésze forró zöldséglé
3 kk. só (ízlés szerint)


A csirkét megmosom, felkockázom, üvegtálba teszem, borsozom és leöntöm a szójaszósszal. Összekeverem, és a hűtőben hagyom összeérni az ízeket 1-2 órát. 

A 2 óra elteltével nekiállok a mártásnak. Kevés olajon megpirítom a felkockázott paprikákat, mehet hozzá a karikázott szárzeller, aztán a zöldhagyma karikák és a négybe vágott vöröshagyma. Csak kicsit megpirítom meg a zöldségeket, úgy az igazi, ha roppanós marad. Mehet hozzá a szójaszósz, a balzsamecet és a ketchup, végül a felkockázott ananász, és egy löttyintésnyi az ananász levéből. Lefedve egyet összerottyantom, aztán lezárom alatta a gázt, és lefedem, hogy meleg maradjon. 

A rizshez az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítom, mehet rá a rizs, néhány percig kevergetem, és kicsit lepirítom. Mehet rá a forró zöldségalaplé, ha nincs, akkor forró víz és jó minőségű zöldségkocka és a só. 20 perc alatt lefedve takarékon készre főzöm.

Amíg a rizs fő, jöhet a csirke. Ha kevés időnk van, a bundázás elhagyható, és akkor csak a csirkét natúr is elég kisütni, úgy is nagyon finom. Ha az igazi, ropogós csirke a cél, akkor jöhet a bundázás. A csirkekockákat először a felvert tojásban, utána a keményítőben forgatom meg, és bő, forró olajon aranybarnára sütöm. Ennyi az egész. Szerintem elképesztően finom. 
 

 

 

 

Hamis szabolcsi almás-mákos

A karácsonyi időszakról maradt még itthon mák és alma, így összedobtam egy sütit. Készítettem már szabolcsi almás máktortát jó pár alkalommal, így most picit mást szerettem volna. Mivel volt itthon babapiskóta, a tiramisu mintájára rétegesen készítettem el.

_dsc2339k.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre

Almás részhez
4 db alma
1 ek. margarin
1/2 citrom leve
1 csipet fahéj, 1 csipet cukor

Mákos részhez
10 dkg darált mák 
1 dl szójatej (tehéntej, mandulatej, zabtej is jöhet)
4 dkg porcukor
egy kevés reszelt citromhéj

Vanília pudinghoz
3 dkg kukoricakeményítő
1 ek. vaníliás cukor vagy vanília kivonat
3 db tojás sárgája
4 dkg cukor
4 dl szójatej (tehéntej, mandulatej, zabtej is jöhet)

1 csomag babapiskóta

 

Az almákat meghámozom, lereszelem és egy kevés margarinon megpárolom, ízesítem.
A mákot a cukorral és a tejjel összeforralom, ízesítem.
Elkészítem a vanília pudingot is, amihez a tojások sárgáját a cukorral és keményítővel kikeverem, majd alacsony lángon hozzáadom a vaníliát és apránként a tejet. Alacsony lángon folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm.
Ha minden kész, rétegezem, alulra jöhet a meleg alma, rá a babapiskóta, majd a mák, a vanília és még egy sor babapiskóta. Lehűtöm, és kész is!:)

 A végeredmény kicsit mákos guba, kicsit szabolcsi almás máktorta.:)

 

Ne felejtsétek el, hogy főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!