Családi receptek és emlékek

Gazpacho/salmojero - de most olaszosan

2018. augusztus 10. - Sülve főve együtt

A gazpacho és a salmojero is spanyol paradicsomleves, melyet főzés nélkül, turmixgépben lehet pillanatok alatt elkészíteni és hidegen tálalják. Kis különbségek vannak csupán köztük, a lényeg azonban ugyanaz, a nyár hűsítő levese.

Az én verzióm kicsit olaszos, hiszen az uborkát zsenge cukkinire cseréltem, a fehérborecetet balzsamecetre és egy marék friss bazsalikom is került bele. Az összhatás friss és könnyed, üdítő nyári leves lett, extrája pedig, hogy mindent a kertből szedtem hozzá és az elkészítése csupán 5-10 perc.;)

salmojero-gazpacho.jpg

Hozzávalók /2-4 személyre/ 

3 db nagy, érett paradicsom, meghámozva
1 db zsenge cukkini
2 szelet kenyér, a héja nélkül
1 gerezd fokhagyma
1 tk. balzsamevet
2-3 ek. olaj
1 marék friss bazsalikom
só, rózsabors
1-2 dl hideg víz

A hozzávalókat felaprítom, turmixgépben összeturmixolom és lehűtöm. A türelmetlenek akár azonnal, a tányért jégre pakolva is ehetik.:)

Citromkrémes pite

Úgy alakult, hogy a saját Meyer citromfámról 6-7 hatalmas citromot tudtam leszedni, így összedobtam egy citromkrémet, amit kókuszos pitealapra kentem.
Ennél szezonálisabb nem is lehetne! ;)


A Meyer citromról jó tudni, hogy sokkal fűszeresebb az íze, és kevésbé savanykás, mint a normál citromé. A héja is tele van illóolajokkal. Az angol lemon curd-höz például tökéletes.

 citromkremespite.jpg

Viszont a nagymennyiségű liszt egy részét most kókuszlisztre cseréltem, ezáltal az arányok felborulhattak és mondjuk úgy, ropogós lett a tészta. Persze pohárkrémnek tökéletes így is!:D Szóval lejjebb a receptben kevesebb liszt szerepel, hogy a végeredmény nektek már tuti legyen.

Hozzávalók a pite tésztához /4 személyre/
20 dkg kókuszliszt

15 dkg finomliszt
14 dkg puha, de hideg vaj
4 dkg cukor
1 db tojás
1 kk. vaníliás cukor

1 kk. őrölt fahéj

angol citromkrémhez
4 db citrom 
4 db tojás
20 dkg cukor
20 dkg margarin 

díszítéshez
kókuszreszelék
(házi) kandírozott citrusfélék és gyömbér

_dsc6607k.jpg

 A tésztához a liszteket, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat összekeverem. Hozzá morzsolom a margarint, majd hozzáütök egy tojást. Kézzel összedolgozom és 2-3 órára a hűtőbe teszem.

Amíg a tészta hűl, a citromkrémet készítem el. Ehhez vízgőz fölé teszek egy edényt, belecsavarom a citromok levét, hozzáadom a tojásokat és a cukrot. Időnként kevergetem, és amikor már elkezd sűrűsödni, beledarabolom a margarint. Fontos, hogy ne legyen túl hideg, mert akkor kicsapódik.
Amikor szinte teljesen besűrűsödik, beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Ekkor kiveszem a tésztát és egy piteforma alját margarinnal megkenem, majd belenyomkodom a tésztát. Nem lesz olyan állagú, hogy nyújtani lehessen, de ez is megfelel. A tetejére sütőpapírt teszek és egy másik formával lenyomom, vagy babot szórok bele, hogy sütés közben ne emelkedjen meg. Kb 25-35 percet sütöm 180 fokon. A vége előtt kicsivel leveszem a nehezéket és hagyom, hogy aranybarna legyen.

 Hűtés után jöhet rá a krém, majd díszítésként a kókuszreszelék és a kandírozott gyümölcs.

 

 

 

Már többször készítettünk citromkrémes sütit, itt egy másik recept, ahol a krémet tartokba töltöttük:

 

 

 

Pikáns kelbimbó fűszeres sült kolbásszal

A kelbimbót gyerekkorom óta imádom, akkor még inkább apró mérete miatt, ami jól illett a "boltosozós" játékunkba, mint mini káposzta. Felnőtt koromra az ízét is szeretem, szerintem nagyon jó kísérő pl.: fűszeres húsokhoz is.

_dsc0013j.jpg

 

Hozzávalók 3-4 személyre

1 kg kelbimbó (lehet fagyasztott is, akkor nem kell bajlódni a megtisztítással)
8 db fűszeres sült kolbásznak való kolbász, mi baconoset és mézeset választottunk
1,5 l forró víz
csipet só
zsiradék a sütéshez


A mártáshoz, ízlés szerint változtathatóak az arányok:
kb. 2 ek. dijoni mustár
kb. 1 ek. majonéz
kb. 4-5 ek. olívaolaj
bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
1 ek. méz
csipet só


A kelbimbót megtisztítom a külső leveleitől, ha fagyasztott még idő hatékonyabb, mert nem kell bajlódni a pucolással. Forró, sós vízben épp addig főzöm, amíg el kezd illatozni,  ekkor már puha, de még nem főtt szét.
Míg fő, elkészítem a pikáns mártást, ehhez a hozzávalókat csak elegyítenem kell. Amint megfő a kelbimbó, leszűröm és a mártásba forgatom. 
A kolbászt megsütöm, amikor már majdnem kész, és körbesütöttem az oldalait, mehet hozzá a kelbimbó, így a kolbász szafttól még jobb lesz az íze.
Forrón, savanyúsággal tálalom.

Almakompót

Sok volt itthon az alma, kezdtek fonnyadni, gondoltam, készítek egy jó kis kompótot. Tartósítással nem akartam bajlódni, mert nem volt akkora mennyiség, és tudtam, gyorsan el fog fogyni. Igazam lett.:)

_dsc0227j.jpg

Hozzávalók 4 személyre

5 db alma, lehet fonnyadtabb is
ízlés szerint cukor (én kb. 5 csapott ek. nádcukrot használtam),
víz,
1 csapott tk. fahéj,
1 csipet őrölt szegfűszeg,
1 púpos tk. kukorica keményítő a sűrűbb állag érdekében (elhagyható)

 

A meghámozott, kimagozott almát nagyobb kockákra vágom, a lábosban ízesítem a cukorral és a fűszerekkel, és annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzöm. Lehet puhábbra, lehet ressebbre, ki hogyan szereti. Amikor elkészült, leöntöm a levének a felét, és egy kis tálba szórom a keményítőt, és a maradék léből keveset a tálkába öntve simára keverem, és hozzáöntöm az almás szószhoz. Elkeverem, és néhány percre hagyom, hogy a keményítő fényes szósszá sűrítse a levet. Ezután lehűtöm, és lehet is falatozni.

Hogy milyen finomság készülhet még a kompót felhasználásával, azt hamarosan mutatjuk.;)

 

 

Brokkolival, karfiollal és répával sült csirke joghurttal és füstölt sajttal

Gyors és egyszerű rakott finomság, ha már unod a hús, krumpli kombinációt. A gyorsfagyasztott zöldségek megtartják vitamintartalmuk nagy részét, és már elő is vannak készítve, így gyorsabban készül el velük az étel.

_dsc0208j-k.jpg

Hozzávalók 4 főre

1 kg fagyasztott vegyes zöldség, brokkoli, karfiol, répa
2 nagy pohár görögjoghurt 
füstölt sajt, lehet friss (túró állagú) és érlelt is
50 dkg csirkecombfilé
1 tk. kukoricakeményítő
kevés libazsír 
zöldségalaplé
4 gerezd fokhagyma
só, oregano, bazsalikom


A csirkét felkockázom, libazsíron lepirítom. Mehet rá egy kevés, kb. 1-2 dl zöldségalaplé, 1 nagy pohár joghurt, a reszelt fokhagyma fele és a fűszerek. A sajtot előre megkósolom, hogy tudjam, mennyire sós, és ehhez képest sózom az ételt. A keményítőt egy kis tálba rakom, és a hőkiegyenlítés miatt szedek rá a forró joghurtos keverékből, elegyítem, és ezt is a húshoz öntöm. Készre főzöm. Amíg fő, vizet forralok, mikor forr, sózom, és mehet bele a fagyasztott zöldség. Amint illatozni kezd, leszűröm. Most következik a tepsibe rétegzés. Alulra a joghurtos hús, tetejére az üde színű zöldség. A másik pohár joghurtba reszelem a maradék fokhagymát, sózom, és rakok ebbe is oreganot és bazsalikomot is. Majd leöntöm vele a  tepsibe rendezett zöldségeket. Tetejét jól megszórom füstölt sajttal, majd 220 fokon, kb. 40 perc alatt készre sütöm.

Borscs leves, ahogy mi szeretjük

Egy étteremben kóstoltam, imádtam a savanyúságát, a színét és a gazdag ízét. Azóta ki szerettem volna próbálni. Aztán végre most sikerült. Saját ízlésünkre szabtam, így biztosan felkerül a repertoárba. Szívmelengető pont ilyen esős napokra.

_dsc0189-jav-k.jpg

Hozzávalók 6 személyre

50 dkg sertés gyulyáshús
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 3 liter zöldségalaplé vagy jó minőségű leveskocka és víz 
3-4 babérlevél
1 üveg szeletelt, esetes cékla
kb. 20 dkg paradicsompüré (ha nagyon savanyú, akkor kevés cukor)
1 közepes zeller
20 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen 
20 dkg édeskáposzta
1 nagy csokor, friss petrezselyemzöld
só, bors


A felkockázott húst felteszem főni annyi alaplében, ami ellepi, só, bors babérlevél és fokhagyma kíséretében. A vöröshagymát felkockázom, olajon üvegesre pirítom. Amíg pirul, megpucolom és felszeletelem vékony csíkokra a répákat és a zellert. Az üvegesre pirult hagymát a leveshez adom. A hagyma serpenyőjében megpirítom a répákat, és ráöntöm a paradicsompürét, amit szintén pirítok egy kicsit, aztán mehet rá a só.
Amikor a hús megpuhul, jöhet a bezöldségelés, azaz a pirított répa és a zeller és az összekötött nagy csokor petrezselyem. Amíg megpuhulnak, a káposztát és céklaszeleteket is vékony csíkokra szeletelem. Amikor a répák és a zeller is kellően puhák, mehet hozzájuk a káposzta, a cékla, és a céklalé fele. Ahogy a káposzta is megpuhul, forrón lehet is tálalni, tetszés szerint a tetején tejföllel.





Gombás-spenótos tészta

Kicsit az őszt idézi nekem ez az étel, erdő, őszi színek és persze a gomba miatt. A gomba ilyenkor nagyobb szerepet kap az asztalon, pedig ezek a gombafajták, amik ebben az ételben szerepelnek, egész évben elérhetőek. Szerintem nagyon finom, és nem hiányzik belőle a hús. 

_dsc0201-jav.jpg

Hozzávalók 3-4 személyre

vöröshagyma
olaj
500 g gomba, én fele barna csiperkét, fele laskagombát használtam
200 g paradicsompüré
4-5 kisebb gerezd fokhagyma
2-3 ek. ketchup
vad fűszerkeverék ízlés szerint
250 g marék friss bébispenót
só, bors
spagetti tészta

A vöröshagymát olajon üvegesre pirítom, rádobom a megtisztított, felszeletelt gombákat. Amikor kicsit megpirultak, jöhet rájuk a paradicsompüré, a reszelt fokhagyma és a ketchup, utóbbi kicsit édesít rajta. Fűszerezem, lefedve hagyom főni alacsony lángon kb. 20 percet. Amíg fő, addig megfőzöm a spagetti tésztát is. Amikor megvan, rászórom a gombás ragura a spenótot, és lehet is tálalni. 

Tipp:
Aki szeretné, parmezánnal meghintheti a végén.

 

Csupa-csoki olasz torta

Minimál külső - maxi csoki íz.

csoki-suti-sfe.jpg

 

Hozzávalók 4 személyre

10 dkg étcsoki
7,5 dkg margarin
2 ek. kókuszliszt
2 ek. porcukor
3 db tojás


Elkészítés

Egy kb. 20 cm átmérőjű sütőformát kikenek margarinnal és megszórom ét kakaóporral.
A tojások fehérjéből kemény habot verek.
A csokit a margarinnal felolvasztom, majd amint lehűlt, hozzádobom a tojások sárgáját, a cukrot és a lisztet. Óvatosan összeforgatom a habbal és a formába öntöm. 
170 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütöm, belül még picit lágy lesz, krémes és tömény csoki ízű!:) Ha kihűlt, a tetejére porcukrot szórok.

Ezzel el is készült ez a röhejesen egyszerű torta.:)

Pavlova eperrel, áfonyával és csokival

Még sose készítettem Pavlova tortát, de most egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam egy bevált receptet, ráadásul az epreim is kezdtek megérni a teraszon, tehát minden összeállt, hogy végre én is elkészítsem!:)
Szóval ez a recept nem saját, csupán feldobtam csokival és vanília rúddal.

Szerintem tökéletes olyan nyári napokra, amikor egy falat luxusra vágyunk.

pavlova.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre

4 db tojás (csak a fehérjére van szükség)
1/2 citrom leve
1/2 vanília rúd kikapargatott magjai
11 dkg kristálycukor
11 dkg porcukor
1 ek. keményítő
1 csipet só

1 tábla étcsoki
1-2 csepp olaj
pár marék friss gyümölcs 
porcukor a szóráshoz

 

Elkészítés
A tojásfehérjéket a vanília kikapargatott magjával, a kristálycukorral, sóval és citromlével kemény habbá verem, majd hozzászitálom a porcukrot és a keményítőt. Sütőpapírral bélelt lapos tepsin 2 kör alakú halmazba pakolom, majd 180 fokra előmelegített sütőben csupán 140 fokon 90 percig sütöm. Fontos, hogy a belseje még ne száradjon ki teljesen, pillecukor állagú legyen.

A tetejére (pár csepp olajjal elkevert) olvasztott csokit kenek és ráhalmozom a friss gyümölcsöket. Megszórom még egy kevés porcukorral, és falhatjuk!

Maradt húsvétról még sonka, kalács és tojás? Újragondolt húsvéti szendvics

Maradt még a húsvéti finomságokból, de már 4. nap nem ennéd a klasszikus húsvéti menüt? Íme egy percek alatt összedobható, elképesztően finom és gyors recept, hogy ne maradékot egyél, hanem a maradékok felhasználásával valami újat.

_dsc0307j.jpg

Hozzávalók 2 szendvicsre:

4 szelet kalács
1 tk. torma
2 tk. krémes joghurt
1 marék friss medvehagyma
2 nagy szelet sonka
2 szelet sajt
1-2 tojás
kevés vaj

A tormát és a joghurtot összekeverem, mehet bele az aprított, friss medvehagyma. A kalácsokat megkenem vajjal majd a tormakrémmel. A megkent szeletekre kerül a sonka, a sajt, én sima trappistát használtam, de lehet gorgonzola, vagy bármilyen, amit szeretünk, és épp van otthon. Végül jöhet a tetejére a másik szikkadt kalács szelet, és mehet is a szendvicssütőbe. Szuper hozzá bármilyen már elkészített tojás, az én favoritom az 5 perces tojás, aminek még krémes a sárgája, de illik hozzá a lágy- vagy éppen buggyantott tojás is. Amint elkészült az újragondolt húsvéti melegszendvics, lehet is lakomázni. ;)