A lazac szó hallatára sokan hátrahőkölhetnek, hogy milyen extra receptet mutatunk, de ez sem igazi ördöngösség, ráadásul egyszer-egyszer beruházhatunk valami különlegesebb alapanyagra is. Na és ha belegondolunk, úgy is olyan ritkán esznek a magyarok halat, pedig jótékony hatása nem csak a 3 kívánságot teljesítő aranyhalnak van. ;)
Gombás, lazacos rizottó (4 személyre)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagyobb bögrényi kerekszemű, rizottó rizs
kb. 1 l zöldségalaplé (vagy 1 l víz és egy leveskocka)
25-30 dkg erdei gomba, vegyesen, ki mit szeret
10 dkg füstölt lazac
kevés olívaolaj
1 ek. vaj
kb. 1 kk. só
csipet bors
1 csokor friss kapor
pár csepp citrom
Egy kevés olívaolajon lepirítom a megtisztított - de nem megmosott - gombákat, majd sózom, borsozom. Ha a pirításkor még nincs rajta só, nem ereszt levet, így könnyebben pirul. Ezt félre teszem, majd ebben az edényben olívaolaj és vaj keverékén üvegesre pirítom a felkockázott hagymát, rádobom a megmosott rizst és picit várok. Felöntöm egy merőkanálnyi meleg alaplével. Az alaplé kiváltható víz és leveskockával, melyet összeforralok kicsit. A rizst sózom, borsozom, majd hozzáadom a gombákat is.
Alacsony lángon kb 20-25 perc alatt készül el teljesen, és ez idő alatt folyamatosan adagolom hozzá a meleg alaplevet és kevergetem, hogy így igazán krémes legyen. Amikor puha és krémes, hozzáadom a szeletelt, füstölt lazac darabkákat is, rácsepegtetek egy kevés friss citromot, jöhet egy pár szál kapor apróra vágva, és frissen befalom.
Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne.
Limitált példányszámban elérhető. Az alábbi linken megrendelheted, a MONO art&design galériában vagy a Könyvmoly üzleteiben pedig személyesen is megvásárolhatod.