Családi receptek és emlékek

Erdei gombás, lazacos rizottó

2016. január 07. - Sülve főve együtt

A lazac szó hallatára sokan hátrahőkölhetnek, hogy milyen extra receptet mutatunk, de ez sem igazi ördöngösség, ráadásul egyszer-egyszer beruházhatunk valami különlegesebb alapanyagra is. Na és ha belegondolunk, úgy is olyan ritkán esznek a magyarok halat, pedig jótékony hatása nem csak a 3 kívánságot teljesítő aranyhalnak van. ;) 

_dsc8163_copy.jpg

Gombás, lazacos rizottó (4 személyre)

1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagyobb bögrényi kerekszemű, rizottó rizs
kb. 1 l zöldségalaplé (vagy 1 l víz és egy leveskocka)
25-30 dkg erdei gomba, vegyesen, ki mit szeret
10 dkg füstölt lazac
kevés olívaolaj
1 ek. vaj
kb. 1 kk. só
csipet bors
1 csokor friss kapor
pár csepp citrom

 

Egy kevés olívaolajon lepirítom a megtisztított - de nem megmosott - gombákat, majd sózom, borsozom. Ha a pirításkor még nincs rajta só, nem ereszt levet, így könnyebben pirul. Ezt félre teszem, majd ebben az edényben olívaolaj és vaj keverékén üvegesre pirítom a felkockázott hagymát, rádobom a megmosott rizst és picit várok. Felöntöm egy merőkanálnyi meleg alaplével. Az alaplé kiváltható víz és leveskockával, melyet összeforralok kicsit. A rizst sózom, borsozom, majd hozzáadom a gombákat is.

Alacsony lángon kb 20-25 perc alatt készül el teljesen, és ez idő alatt folyamatosan adagolom hozzá a meleg alaplevet és kevergetem, hogy így igazán krémes legyen. Amikor puha és krémes, hozzáadom a szeletelt, füstölt lazac darabkákat is, rácsepegtetek egy kevés friss citromot, jöhet egy pár szál kapor apróra vágva, és frissen befalom.

 

Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne.

Limitált példányszámban elérhető. Az alábbi linken megrendelheted, a MONO art&design galériában vagy a Könyvmoly üzleteiben pedig személyesen is megvásárolhatod.


sulvefoveegyutt.hu

www.facebook.com/sulvefoveegyutt

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr288248854

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2016.01.07. 13:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

les miserables 2016.01.28. 05:13:26

Megcsináltam .A gond iszonyat sós volt.Füstölt lazac helyett sima inkább jobb,valamint 1 deci fehér bor a rizshez párolva meg izetisiti.Sáfrány is ajánlott hozzá .

Sülve főve együtt 2016.01.28. 07:36:58

@les miserables: Köszönjük a véleményedet. Nem értem, hogy lehetett ennyire sós neked, de sajnáljuk. A fehér bort természetesen elbírja a rizottó.:)
süti beállítások módosítása