Ez egy igazán ráérős, amolyan "slow food" desszert, ami az amerikaiak nagy kedvence reggeli és nasi terén is. Éppen ezért nem meglepő, hogy nagyon brutál, nem lehet belőle kettő-háromnál többet egyszerre befalni.
Ez életem első cinnamon rollja, eddig nem is ettem, nem is sütöttem, de nem kis nyomásra, végre ez is elérkezett!;) Viszont egyből egy kicsit egészségesebb változatát mutatom, a klasszikus receptben cseréltem pár alapanyagot, én növényi tejjel és kókuszvirág cukorral készítettem el.
Hozzávalók /15 kisebb tekercshez/
tésztához
4 ek. margarin
5 dkg kristálycukor (én kókuszvirág cukrot használtam)
2,5 dl langyos kókusztej
1 csomag élesztő (granulátum)
35 dkg liszt
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
töltelékhez
7 dkg cukor (én kókuszvirág cukrot használtam)
5 ek. margarin
1,5-2 ek. fahéj
mázhoz
1-2 ek. laktózmentes mascarpone (igen, itt egy kicsit csalunk a tejjel)
1 ek. margarin
5-6 dkg porcukor (amennyit felvesz)
pár csepp vanília kivonat
A margarint megolvasztom, hozzákeverem a langyos tejet és cukrot, majd jöhet az élesztő. Fontos, hogy kb. 35-40 fokos legyen (tehát mint a testhőmérsékletünk), mert hidegben és túl melegben nem indul be az élesztő. 10 percet hagyom, hogy elkezdje a dolgát, majd jöhet a liszt nagyobb része, kb 5-10 dkg-ot félreteszek a kelesztés utánra. Összegyúrom és lefedve meleg helyen hagyom egy órát kelni.
Közben elkészítem a tölteléket. Ehhez az alapanyagokat összekeverem és kész is.
Az 1 óra letelte után a tészta durván a kétszeresére nőtt. A maradék liszttel, sóval és sütőporral finoman összegyúrom, majd lisztezett deszkán kb. fél centi vastag téglalap formára nyújtom. Jöhet rá a töltelék egyenletesen elkenve, majd a tekercselés. Én vékonyabb, de több csigát gyártottam, mivel a hosszabb oldalán tekertem, de ha a a rövidebbik oldalára tekerjük, akkor kevesebb, de ducibbak lesznek. A hurkát kb. 2-3 centis darabokra vágom, margarinnal kikent tepsire fektetem és lefedve megint kelni hagyom 30-40 percet. A vágást megkönnyíti egy darab fogselyem, így a vágási élek szépek maradnak. ;)
Az újabb kelesztési idő leteltével előmelegítem a sütőt 180 fokra és kb. 30-45 percig sütöm. Ez függ a mérettől, de fontos, hogy belül is jól átsüljenek.
Amíg sül, jöhet a máz. Szerintem máz nélkül is fonom (és nyilván a cukor sokkot is elkerülhetjük vele), de itthon azt mondták, hogy nem igazi a cinnamon roll, ha nincs nyakon öntve vastagon mázzal. Így hát ehhez is összekeverem a hozzávalókat és a kész, picit kihűlt fahéjas tekercsek tetejére öntöm.
A jó tekercs belül foszlós, kívül picit ropog és igazán édes.:)
Sütni-főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!