Családi receptek és emlékek

KonyhaKert - mit rejt a fűszerkert?

Avagy aromaterápia a kertben minimális energiabefektetéssel

2019. április 17. - Sülve főve együtt

A veteményessel egy időben egy fűszerkertet is létrehoztam tavaly, hiszen a konyhaablak párkányán, cserépben nem sokáig húzták ezek a zöldek. Most viszont a növények is jól érzik magukat és én is, hiszen a kertészkedés ezen része felér egy aromaterápiával!:) Néha csak megdörzsölöm a leveleket, és a felszabaduló illatoktól jobb kedvem lesz.:)

 

Kialakítottam egy kis fűszerkertet is, a veteményestől függetlenül, a kert egy picit dombosabb és napos részén. Nincs szükség nagy területre, már 1-2 m2 is elég, kevés munkát és minimális szaktudást igényel. Eddig - ahogy a legelső bejegyzésben írtam is - cserépben neveltem zöldfűszereket, amik minden igyekezetem ellenére előbb-utóbb megadták magukat az enyészetnek. Kertes házba költözve a cserepekből azonnal kiültettem a frissen vásárolt töveket a kertbe. Az összes szereti a kinti helyét. Vannak bokrosak, egyre terebélyesebbek; vannak olyan évelők, amik tavasszal ismét kidugják hajtásaikat a föld alól; és vannak egynyáriak is. Az ebédhez lecsippentve belőlük csodás illatok szabadulnak fel, már csak ezekért a fantasztikus aromákért, megnyugtató illatokért is megéri egy kis fűszerkertet kialakítani. A zsályám és rozmaringom tavalyi kiültetése óta már szépen bokrosodott, a petrezselyem és metélőhagyma újra kibújt, de mindegyik növény nagyon jól érzi magát. 
Most nagy vonalakban elmesélem, miket ültettem.

fuszerkert.jpgtavalyhoz képest a legszembetűnőbb változás a zsálya terebélyesedése 

 

ÉVELŐK

#zsálya
zsalya.jpg
A zsályát egyszerűen imádom. Hatalmas bokorrá válik viszonylag gyorsan. Igen erős az aromája, a levele pirítva nagyon finom. Húsokhoz, paradicsomos és mediterrán ételekhez is passzol. Ezen felül gyógynövény is, hiszen gyulladás- és izzadáscsökkentő, illetve antibiotikus hatású. 

#rozmaring 
rozmaring.jpg
2 tő rozmaringot is ültettem, mert ez elég jól fogy a konyhában. Jól érzi magát a tűző napon, így hát nem a kedvence az árnyékos és vízzel telített talaj. A domboldalamon a felesleges víz le tud folyni, tehát ez elősegíti a növekedését. A rozmaring már nem olyan erős aromájú, mint a zsálya, de nagy mennyiségben használva szappanos lehet az illata, így főzéskor óvatosan kell vele bánni. Tepsis krumplihoz, egybesült húsokhoz, akár vadhúsokhoz, de halakhoz is tökéletes, sőt fűszerezhetünk vele kekszeket is. Ez a fűszernövény is gyógyhatású, többek között erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, segíti a vérkeringést, és javítja a koncentrációt.

#kakukkfűkakukkfu.jpg                                                              hagyományos kakukkfű

kakukkfu-citromos.jpgcitrom aromájú kakukkfű

Kakukkfüvet is ültettem, hagyományos és citromos is van a domboldalon, és valóban eltér nem csak az illatuk, de az ízük is. Ezek is szépen megmaradtak, bár nem bokrosodtak. Az ágakról lefejtve a kis leveleket lehet fűszerezésre használni. Sültekhez, belsőségekhez, nehezebb ételekhez passzol leginkább. De mint az eddigiek, ez is gyógyhatású növény. Étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, fertőtlenítő és szélhajtó hatása is van.

#curryfű
curry-fu.jpg
A curryfű is évelő, bokrosodó fűszernövény, elméletileg nem szereti a telet, a fagyokat, de érdekes módon nálam ez is megmaradt. A lényeg, hogy ez sem szereti a túlzott vizet, a havat is le kell róla seperni. Tavaly hallottam erről a növényről először. A curry egy indiai őrölt fűszerkeverék. Ezzel szemben ez egy egészen másik növény, nevezik olasz szalmagyopárnak is, ám az illata pont olyan, mint a currynek. :) Az íze viszont nem olyan, így tehát más típusú ételekben állja meg a helyét. leginkább zöldséges ételekhez és szószokhoz passzol. Szára és levelei is használhatók fűszerként, és ez is gyógyhatású növény. Asztma, krónikus hörghurut, fejfájás és migrén ellen is hatásos, ezen kívül gyomorerősítő, izomfájdalom csillapító, gyulladáscsökkentő és gombaölő. Sőt, antidepresszánsként is alkalmazható!

#menta
menta.jpg
A mentám most dugta ki első hajtásait idén, ez is évelő, gyorsan szaporodó, igénytelen növény. Talán senkinek nem kell bemutatni, mi mindenre használható. :) Kis emlékeztetés csupán, hogy a forró gyógyteától a koktélokig, de akár zöldborsóval párosítva is tökéletes. Frissítő, emésztést segítő hatása van, enyhíti a puffadást és a hányingert, illetve serkenti az epeműködést. Torokfájás enyhítésére is jó.

#metélőpetrezselyem
petrezselyem.jpg
Majdnem elfeledkeztem róla, de a fodros metélőpetrezselyem is kihajtott újra. Csodás illata, magas vitamin tartalma és üde zöld színe miatt elengedhetetlen a helye a fűszernövények között. A normál petrezselyemtől (fehérrépától) az különbözteti meg, hogy nem növeszt gyökérzöldséget.

#metélőhagyma vagy snidling
metelohagyma.jpg
Szintén évelő fajta, jól alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz, így félárnyékban és tűző napon is megél. Csupán friss fogyasztásra alkalmas, nem pedig főzésre. Vitaminokban gazdag, étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatású. Erős aromája miatt, csakúgy, mint a fokhagyma, elűzi a rovarokat a kiskertből.

 

EGYNYÁRIAK
(az egynyáriakról akkor tudok képet mutatni, ha már föld fölött lesznek, addig aki nem ismeri ezeket, bátran guglizzon rájuk!;))

#bazsalikom
Tavaly nem csak a paradicsomok közé, hanem a fűszerkert árnyékosabb részére is ültettem bazsalikomot. A paradicsomok között egyébként jobban érezte magát, de a fűszerkertben is eléldegélt. Ez egynyári fűszernövény, így idén is mindenképp ültetek majd. Nem meglepő, hogy nem csak a kertben jön ki jól a paradicsommal, de a konyhában is. Tökéletes párja a paradicsomos és olasz ételeknek, a pesto alapja. Aki még nem evett frisset, csak szárított verziót, az meg fog lepődni, mert egészen más az íze. Gyógyító hatással van a légzőszervi- és gyomorpanaszokra, migrénre, illetve sebgyógyításra is alkalmazható és rovarűző hatású.

#kapor
Idén ültettem először kaprot, a magok még a földben vannak, de bizakodó vagyok.:) A kaprot valaki vagy szereti vagy ki nem állhatja, nyilván a menzás tökfőzelék miatt.:D Pedig nagyon jól megy a tökféléken túl az uborkás, burgonyás és halas ételekhez, illetve frissíti a túró ízét is. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, szintén gyógyhatású növény, fejfájás és gyomorpanaszok ellen használható.

Kinek mi a kedvenc zöld fűszere? Neveltek otthon, cserépben, balkonon vagy kertben valamit? 

 

 

Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr4214767924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csikkszereda 2019.04.18. 09:33:35

Pálinkás jó reggelt. Talán hülye dolog pont itt kérdezni, hiszen Google jóbarát már régóta, de ti értetek hozzá, szóval legyen: hatodik emelet, déli fekvésű erkély, kaspós "konyhakert" esetén a fentiek közül mit ajánlotok? Melyik növény mellé mit ültethetek? Hatalmas köszi!!!

Sülve főve együtt 2019.04.18. 11:51:06

@Csikkszereda: Köszönjük a kérdést!:) Mi sem vagyunk hatalmas tudói a témának, de az eddigi tapasztalatból azt mondanám, hogy a déli fekvés miatt bármely mediterrán fűszer jól érzi majd magát. Így hát a zsálya, rozmaring biztosan. Helytől függően a snidling és petrezselyem is megér egy próbát. Vásárlás után azonnal ültesd át és ne locsold túl, ahogy írtam is, fontos, hogy a föld ne legyen folyton vízben. A fűszereknél nem látom fontosnak, hogy mit mi mellé ültess, ezek egész jól elvannak együtt, de mivel a zsálya hatalmas bokorrá nő, így azért annak külön kaspót javasolnék. Ha elfér egy kaspóba 1 tő determinált (nem folytonnövő) koktélparadicsom, akkor ahhoz jöhet bazsalikom is.:)

Crip Lee 2019.04.18. 15:43:32

A mentát csak elültetni kell:) Utána kiirthatatlan és terjed mint a gaz:) Javasolnám még a citromfüvet is. Az is szuper nyáron egy hideg limonádéba vagy vodkába

Sülve főve együtt 2019.04.18. 15:55:48

@Crip Lee: Igen, igaz!:) Bár a menta nekem cserépben sosem maradt meg, de a földben nagyon gyorsan szaporodik és baromi igénytelen. Idén citromfüvet is fogok ültetni.:)

Csikkszereda 2019.04.19. 07:43:52

@Crip Lee; @Sülve főve együtt: nagy pacsi az ötletekért, megyek beszerző körútra!
süti beállítások módosítása