Családi receptek és emlékek

KonyhaKert - veteményesem így nőtte ki magát balkonládából kiskertté

A főzés a konyhán kívül kezdődik!

2019. március 22. - Sülve főve együtt

Mivel tavaly sokan kérdeztétek a saját termesztésű zöldségek fotói és abból készült receptek láttán, hogy mekkora helyen is kertészkedem, így most ezt a pár blogbejegyzést ennek a témának fogom szentelni. A mai arról fog szólni, hogy a veteményesem hogyan is nőtte ki magát néhány balkonládából egy kiskertté.

Anno - még az albiban - szerencsére volt egy kis erkélyünk, pár virágládám és egy hirtelen jött ötlet, hogy megpróbálok valami ehetőt is ültetni. Sokszor vettem hipermarketben cserepes zöldfűszereket, de sorra kihaltak a konyhaablakban, pedig becs szó, öntöztem meg minden. Akkor valaki megsúgta nekem, hogy azokat azonnal át kell ültetni, nagyobb cserépbe és más földbe, különben a legjobb odafigyelés mellett sem élnek sokáig. És ez így is volt!


Aztán azt is hallottam, hogy fokhagymát ültetni a világ legegyszerűbb dolga, hiszen nem kell magot vetni, palántázni, beszerezni csoda dolgokat hozzá, csupán megfogni egy fej fokhagymát (lehetőleg magyar fajta legyen és ne kínai import), szétbontani gerezdekre (a közepét, ahonnan a fej szára indul, kidobni), majd a gerezdeket a csírázásuk irányával felfele kb. 3-4 cm mélyen, egymástól 8-10 cm távolságra földbe dugdosni. Locsolgattam, és vártam, hogy szépen fejlődjenek. Amikor a szára már jó hosszú és elsárgul, az jelzi, hogy a fej elég nagy gömb lett, és kialakultak a kis gerezdek. Egyébként extra infó, hogy a még zöldellő fokhagymaszár is ehető, finom, enyhe fokhagymás íze feldobja a salátákat vagy akár a vajas pirítóst is.;)

Extra infó 2.0, hogy fokhagymát ősszel is lehet vetni, eléggé fagytűrő, de ekkor nyilván több idő kell neki a fejlődéshez.

_dsc4578sfe.jpg

_dsc4579sfe.jpg

fokhagyma2.jpg

Ezeken a kis sikeren felbuzdulva paradicsomot is ültettem magról. Lelkesen bevásároltam fajtánként 2 tasakot is, pedig egy tasak is annyi magot tartalmaz, ami egy nagyobb kertbe is elég lenne, nekem meg volt rá 3 ládám! :D

Kétféle koktélparadicsomot választottam, természetesen balkonra valót, determináltat, azaz nem folyton növőt, nem több méter magasat, hanem pici, bokros, kis termést hozó fajtákat. Egy pirosat, egy sárgát. Elültettem a tasakon talált infók alapján, ládába, napos helyre, locsoltam, és vártam. Meg is jelentek a hajtások, rajtuk kis sárga virággal, majd az első, borsónyi méretű és színű golyócskákkal. Nem sok tő volt, de mindegyiken termett legalább 2-3 db, de valamelyiken akár maroknyi mennyiségű koktélpari is.:)

paradicsom2sfe.jpg

Ahogy az első bejegyzésnél már írtam, mindenkit arra buzdítok, hogy bármekkora szabad föld területe van, vagy akár csak egy napos erkélye, vagy egy megfelelő konyhaablaka, vágjon bele a kertészkedés ezen formájába, akár csak egyszerű fűszernövényekkel, fokhagymával vagy koktélparadicsommal, utána a lendület, a siker, hogy a saját magad termelt zöldséget eszed, úgyis tovább fog vinni ezen az úton. Még akkor is, ha eleinte csak 20 szem mini paradicsomod terem egész nyáron, de azt úgy eszed meg "melegében", mintha a legkülönlegesebb gyümölcs lenne, és nem nyomod el az ízét, hogy holmi szendvicsre tedd, csak úgy magában elnyammogod. Kicsit meditatív, kicsit alkotó folyamat, és garantáltan örömhormont termel!;)

2017 őszén kiköltöztünk Budapestről az új otthonunkba, ahol már kert is volt, így megörököltünk 4 gyümölcsfát (sárgabarack, őszibarack, alma, cseresznye), néhány tő ribizlibokrot és egy pici veteményest, ahol még pár szem paradicsom csüngött a bokorról, 2 pici padlizsán, illetve néhány tő paprika társaságában, amiről már az összes zöldséget leszedték.
Nagyon megtetszett, hogy itt már előttem valaki sikerrel termelt zöldséget, elég laza és homokos a föld, napos fekvésű, így mindenképp szerettem volna a saját ízlésemre formálni a kertet, szépíteni, ültetni, gondozni. Első körben persze nem kinyírni mindent :D, majd később beletanulni a fák metszésébe is, és kitanulni a kerti fortélyokat vegyszer használata nélkül.

Valahogy az azonnal alap volt, hogy nem akarok permetezni, kemikáliákat használni. Lehet, hogy túl sok River Cottage részt néztem?:) Az biztos, hogy nagyon megragadott, ahogy Hugh Fearnley-Whittingstall vidéken a semmiből egy nagy farmot hozott létre, abból főzött, amit termelt. Persze voltak kudarcai is, és azt is megmutatták, de aztán hosszú évek alatt azt a szemléletmódot juttatta el egyre tágabb körben az emberekhez az étkezéssel kapcsolatban, ami mára szerencsére már itthon is egyre jobban elterjedt. Ez az úgy nevezett "farm-to-table", azaz a farmtól/termelőtől a tényérig, a szezonális és helyi ételek fogyasztása és az adott alapanyag minden részének felhasználása. Főzőiskolát indított étteremmel, ahol a saját farmjukon megtermelt, pár perce leszedett zöldségekből főznek, és a húsnak valót is ők tenyésztik illetve vágják le.

Na de én még nem mertem ekkorát álmodni, első lépésben amikor már minden letermett, kiástuk a töveket, az elrohadt/elszáradt bokrokat, felástuk a kb. 20 m2-es kiskertet, kiszedtük a karókat, és 2 sor fokhagymát ültettem el, hogy tavaszra legyen valami saját dolog is a kertben. Mivel az előző tulajjal úgy egyeztünk meg, hogy csak tavasszal viszi el a kertből a dolgait, nagyon nem is tudtam terepet rendezni, volt még itt mászóka, homokozó, tűzifa, na meg sok-sok lom. Nekünk a házzal is sokat kellett dolgozni, így nem akartam túlvállalni magam.

Télen pihent a kert, én pedig nekiláttam, hogy megtervezzem, mit termeljek a következő évtől.

Tavasszal Annával elkezdtünk palántázni. A sikereket és kudarcokat a következő részben írom le!:)

 

 Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr4514702882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enrikokaruszo 2019.03.22. 17:41:02

ha tuti sikerre vágysz, vess csicsókát, kiirtani se lehet:)

kvadrillio 2019.03.22. 19:02:37

KAPITALISTA PIACGAZDASÁG ÓÓÓÓÓ !!!!!

Több tízezer tonnányi alma fonnyad a hűtőtárolókban...

OhHHH....AZOK A SZABOLCSI ILLATOS-AROMÁS ALMÁSOK !!!!! HÁÁÁÁ....KI KÖLLÖTT ŐKET VÁGNI UGYEHHH ! A ZŐŐŐDDD ALMÁK AZÓTA is rohadnak.... HALMOKBAN ÁLLNAK A PIACOKON....

kvadrillio 2019.03.22. 22:13:12

BEZZEG COCILIZMUSBAN MINDIG VOLT JÓ MAGYAR KRUMPLI, BURGONYAHHH !!! MIJAFASZT CSINÁLTATOK ORBÁN, A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGGAL ??? HE ??? PARLAGON HEVERNEK A SZÁNTÓFÖLDEK, AZ ÚJFÖLDESURAID MEG KAPJÁK A FÖLDALAPÚ TÁMOGATÁSOKAT,. HOGY NE TERMELJENEK ??? MIJJJJJJEN FOS MEZŐGAZDASÁGOT CSINÁLTATOK A VIRÁGZÓ COCILISTA MEZŐÁGAZDASÁGBÓL VIKTORKA ???!!! BAZMEG !
Magyarország
Elfogyott a krumpli
Írta: Euronews • A legfrissebb fejlemények: 30/01/2019
Elfogyott a krumpli

A cikk megosztása

facebook
twitter
flipboard
mail icon

linkedin
tumblr
messenger-dsk

Betűméret Aa Aa

A folyamatosan csökkenő vetésterület, valamint az alacsony tárolókapacitás miatt általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés - olvasható a Világgazdaság szerdai kiadásában.

Mostanra a hazai burgonya gyakorlatilag elfogyott, az árak a magasba szöktek.

A lap szerint idén az alacsony hozamok miatt is már most az importáru foglalja el a piacot, ráadásul a tavalyinál jóval magasabb áron.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt még csak 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

A KSH szerint míg 1960-ban még hárommillió tonnás volt az éves termés, ez 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére pedig 780 ezer tonnára csökkent, tavaly pedig 192,7 ezer tonnát szedtek fel.

kvadrillio 2019.03.22. 22:17:48

@kvadrillio: ..... meg a cselédek, meg a zsellérek, meg a jobbágyok, meg a rabszolgák újraélesztésehhh...anameg a kiéheztetett, kihalt falvak ezrei.......
10 évvel visszavetettétek ezt a gyönyörűen fejlődő országot a rendszarváltóitokkal !!! ezért legkevesebb golyó járna nektek !!!!!!!

enrikokaruszo 2019.03.23. 08:24:03

@kvadrillio: írt végre valaki egy hülyeségmentes dolgot, de elhárítottad a veszélyt, gratulálok

clemens 2019.03.23. 11:27:18

"szétbontani gerezdekre (a közepét, ahonnan a fej szára indul, kidobni),"
A kidobás helyett esetleg felhasználni, megenni?
A 3cm mélység legyen inkább 8.

enrikokaruszo 2019.03.23. 20:14:11

@clemens: ha bírod a száraz fokhagymaszárat, csak üzenj, én is félrerakom neked szívesen

Sülve főve együtt 2019.03.25. 08:26:10

Kedves @clemens: Szerintem félreértetted, amit írtam. Nem a fokhagyma gerezd közepét dobom ki, hanem a fej közepét, azt a száraz, elhalt részt, ahonnan a szára indult ki, amihez csatlakoznak a gerezdek. Az ugyanis nem ehető.
süti beállítások módosítása