Családi receptek és emlékek

KonyhaKert - Képes beszámoló a kert kicsinosításáról

2019. március 30. - Sülve főve együtt

Elindult az idei kerti szezon is, kicsinosítottuk a kertet, kibővítettük a veteményest, és megterveztem, mit fogok idén ültetni. Következik egy mini, képes beszámoló a konyhakert bővítéséről.


Az egész projekt onnan indult, hogy fel kellett ásni a veteményes területét, hogy idén is lehessen magokat vetni. Abban biztos voltam, hogy idén mindenképpen nagyobb konyhakertre, ez által nagyobb föld területre lesz szükségünk, mivel a tavalyi zöldség mennyiségek - leszámítva a sok kilónyi paradicsom és cukkini termést-, sok esetben még kettőnknek sem voltak elegendőek, és a kis terület miatt nem sok féle zöldséggel tudtam kísérletezni. Ezért a tavalyihoz képest nagyjából megdupláztuk a területet, de valószínűleg még így is el kell néha néznem a piacra zöldségekért.:)

Ha pedig már sok időt töltünk a kertben - egyrészt a zöldségek miatt, másrészt mert sokat szoktunk grillezni -, úgy gondoltam, legyen ez egy olyan hely, ami igazán feltölt. Nagyon zavart már, hogy a hátsó kerítésünk csak egy drótháló, simán átlátni a szomszédokhoz, ráadásul a veteményest ronda palafal szegélyezte. Így hát idén az egyik nagy projekt bizony a kert kicsinosítása lett. Mivel egy valódi kerítés ára horrorisztikus, így egyszerű belátásgátlóra esett a választásom. Igazából szép színre lelazúrozva egész csinos és a célnak is megfelel. Aztán a végére kiderült, hogy bizony ez sem olcsó mulatság!:D És hát picit meguntam a projekt végére, hogy közel 80-100 m2-t kellett lelazúroznom!:) Ha még valamit le kell kennem, kifutok a világból! A hónap elején kezdtük el a család segítségével, hogy ne csússzak az ültetéssel, és nyárra sok-sok zöldségünk legyen, de így is csak mostanra készültünk el. De hogy ne fussak ki az időből, ezért még a kerítés építés közben már pár magot elültettem.

Íme a folyamat képekben.

kert-epites01.jpg

kb. 20 m2 volt a veteményesünk
(2018. május)

 

kert-epites02.jpg

1. lépés: felástuk kb. kétszeresére a konyhakertet, letettem egy tégla utat, és elkezdtük a kerítést is
(2019. március eleje)

 

kert-epites03.jpg

2. lépés: kb. 50-55 m2-re bővítettük a föld területet, lebontottuk a palafalat, és befejeztük a kerítést
(2019. március)

 

kert-epites04.jpg

3. lépés: a veteményes is kapott körbe egy kis kerítést
(2019. március)

 

kert-epites05.jpg

4. lépés: elkészültünk a kiskapuval, a két kis úttal, és berendeztük a pihenő részt is
(2019. március vége)

 

Mivel a kertben van egy lebetonozott terület, ami nagyon régen valószínűleg kerti wc lehetett, de ezt feltörni most nincs energiánk, így az lesz a "pihenő része" a veteményesnek.

kesz-a-vetemenyes.jpg

Az utakat az előző tulaj által itt hagyott téglákból és kültéri járókövekből raktam ki, összehoztunk egy kerti padot is szintén hulladék anyagokból (2 beton zsaluzótéglából és megmaradt 3 fa deszkából). A beton részre tettem még két régebbi fém kültéri tárolót is, ami tökéletes lesz a kerti szerszámoknak. Így végre nem kell mindent a házból kihoznom magammal, és nem kell bosszankodni sem, ha pont a legfontosabb maradt bent. A tárolók tetején a raklap pedig összefogja a két elemet, lehet rá pakolni, és nem utolsó sorban tökéletes fotó háttér.:D Nyilván eklektikus lett az összkép, de nekem megfelel ez a fajta báj.:) Ráadásul mindent megmentünk, amit csak tudunk, így plusz hulladékot sem termelünk, kisebb konténer kell majd az előző tulaj által itt hagyott lomoknak, és a pénztárcánkban is egy kicsivel több marad.;)

A következő bejegyzésből pedig kiderül, hogy mit miért oda ültetek, ahova.:) Illetve miből miért pont annyit, amennyit.

 

Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr1714715029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása