A kelbimbót gyerekkorom óta imádom, akkor még inkább apró mérete miatt, ami jól illett a "boltosozós" játékunkba, mint mini káposzta. Felnőtt koromra az ízét is szeretem, szerintem nagyon jó kísérő pl.: fűszeres húsokhoz is.
Hozzávalók 3-4 személyre
1 kg kelbimbó (lehet fagyasztott is, akkor nem kell bajlódni a megtisztítással)
8 db fűszeres sült kolbásznak való kolbász, mi baconoset és mézeset választottunk
1,5 l forró víz
csipet só
zsiradék a sütéshez
A mártáshoz, ízlés szerint változtathatóak az arányok:
kb. 2 ek. dijoni mustár
kb. 1 ek. majonéz
kb. 4-5 ek. olívaolaj
bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
1 ek. méz
csipet só
A kelbimbót megtisztítom a külső leveleitől, ha fagyasztott még idő hatékonyabb, mert nem kell bajlódni a pucolással. Forró, sós vízben épp addig főzöm, amíg el kezd illatozni, ekkor már puha, de még nem főtt szét.
Míg fő, elkészítem a pikáns mártást, ehhez a hozzávalókat csak elegyítenem kell. Amint megfő a kelbimbó, leszűröm és a mártásba forgatom.
A kolbászt megsütöm, amikor már majdnem kész, és körbesütöttem az oldalait, mehet hozzá a kelbimbó, így a kolbász szafttól még jobb lesz az íze.
Forrón, savanyúsággal tálalom.