Családi receptek és emlékek

Pofonegyszerű édes-savanyú mártás házilag rizzsel és ropogós csirkével

2017. január 17. - Sülve főve együtt

Az édes-savanyú mártást sokan szeretik, de a legtöbben a bolti változatot. Pedig mennyivel finomabb a házi, ahol a zöldségek frissek, ropogósak, szemben a készen vehető üvegessel, és nincs tele az étel tartósítószerrel és mindenféle mesterséges dologgal. Íme a pofonegyszerű recept, ami biztosan a család kedvence lesz.

 _dsc0091j.jpg

felulrol.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

MÁRTÁSHOZ
2 db kápia paprika
5 db szárzeller
1/2 konzerv ananász és egy kevés a levéből
2 db zöldhagyma
2 fej vöröshagyma
kb. 1/2 dl balzsamecet (rizsecet híján használtam, így szerintem még krémesebb lett a szósz)
kb. 1 dl jó minőségű szójaszósz
kb. 1 dl jó minőségű ketchup
só ízlés szerint, keveset, mert a szójaszósz is sós
kevés olaj

CSIRKE FALATOKHOZ
50 dkg csirke felső combfilé
kb. 1 dl jó minőségű szójaszósz
csipet fehér bors
olaj a sütéshez

A BUNDÁHOZ (Ha kevés időnk van, a bundázás elhagyható, és akkor csak a csirkét natúr is elég kisütni, úgy is nagyon finom.)
2 db tojás
étkezési keményítő

RIZSHEZ
1 fej vöröshagyma
1 csésze rizs
2 csésze forró zöldséglé
3 kk. só (ízlés szerint)


A csirkét megmosom, felkockázom, üvegtálba teszem, borsozom és leöntöm a szójaszósszal. Összekeverem, és a hűtőben hagyom összeérni az ízeket 1-2 órát. 

A 2 óra elteltével nekiállok a mártásnak. Kevés olajon megpirítom a felkockázott paprikákat, mehet hozzá a karikázott szárzeller, aztán a zöldhagyma karikák és a négybe vágott vöröshagyma. Csak kicsit megpirítom meg a zöldségeket, úgy az igazi, ha roppanós marad. Mehet hozzá a szójaszósz, a balzsamecet és a ketchup, végül a felkockázott ananász, és egy löttyintésnyi az ananász levéből. Lefedve egyet összerottyantom, aztán lezárom alatta a gázt, és lefedem, hogy meleg maradjon. 

A rizshez az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítom, mehet rá a rizs, néhány percig kevergetem, és kicsit lepirítom. Mehet rá a forró zöldségalaplé, ha nincs, akkor forró víz és jó minőségű zöldségkocka és a só. 20 perc alatt lefedve takarékon készre főzöm.

Amíg a rizs fő, jöhet a csirke. Ha kevés időnk van, a bundázás elhagyható, és akkor csak a csirkét natúr is elég kisütni, úgy is nagyon finom. Ha az igazi, ropogós csirke a cél, akkor jöhet a bundázás. A csirkekockákat először a felvert tojásban, utána a keményítőben forgatom meg, és bő, forró olajon aranybarnára sütöm. Ennyi az egész. Szerintem elképesztően finom. 
 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr6412132815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Today05 2017.01.19. 08:49:02

a lepirított, majd alaplében főtt rizst nem teljesen értem egy ázsiai jellegű, fűszeres(édes savanyú) főételhez

KormosCsabi 2019.08.17. 19:38:34

Sokkal jobb recept, mint azok az előre elkészített üveges mártások. Kipróbáltam ezt a receptet és nincs semmi mellékíze, szabályozni tudtam, hogy mennyi cukor legyen benne, tehát teljes mértékben az én ízlésemre tudtam alakítani. www.ujsagomat.hu/lidl/ megnéztem a hozzávalókat előre és olcsón kihozható 2 személyre is

Sülve főve együtt 2019.12.09. 11:13:49

@KormosCsabi: Köszönjük, örülünk, hogy tetszett a recept!:)
süti beállítások módosítása