Családi receptek és emlékek

Borscs leves, ahogy mi szeretjük

2017. október 29. - Sülve főve együtt

Egy étteremben kóstoltam, imádtam a savanyúságát, a színét és a gazdag ízét. Azóta ki szerettem volna próbálni. Aztán végre most sikerült. Saját ízlésünkre szabtam, így biztosan felkerül a repertoárba. Szívmelengető pont ilyen esős napokra.

_dsc0189-jav-k.jpg

Hozzávalók 6 személyre

50 dkg sertés gyulyáshús
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 3 liter zöldségalaplé vagy jó minőségű leveskocka és víz 
3-4 babérlevél
1 üveg szeletelt, esetes cékla
kb. 20 dkg paradicsompüré (ha nagyon savanyú, akkor kevés cukor)
1 közepes zeller
20 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen 
20 dkg édeskáposzta
1 nagy csokor, friss petrezselyemzöld
só, bors


A felkockázott húst felteszem főni annyi alaplében, ami ellepi, só, bors babérlevél és fokhagyma kíséretében. A vöröshagymát felkockázom, olajon üvegesre pirítom. Amíg pirul, megpucolom és felszeletelem vékony csíkokra a répákat és a zellert. Az üvegesre pirult hagymát a leveshez adom. A hagyma serpenyőjében megpirítom a répákat, és ráöntöm a paradicsompürét, amit szintén pirítok egy kicsit, aztán mehet rá a só.
Amikor a hús megpuhul, jöhet a bezöldségelés, azaz a pirított répa és a zeller és az összekötött nagy csokor petrezselyem. Amíg megpuhulnak, a káposztát és céklaszeleteket is vékony csíkokra szeletelem. Amikor a répák és a zeller is kellően puhák, mehet hozzájuk a káposzta, a cékla, és a céklalé fele. Ahogy a káposzta is megpuhul, forrón lehet is tálalni, tetszés szerint a tetején tejföllel.





A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr9513114136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2017.10.30. 06:08:49

Én még gazdagabbá tenném kecsöppel és c-vitaminnal :)

pisco elqui 2017.10.30. 09:48:46

"ecetes" cékla? ez komoly? nyers cékla kell bele és ecettel vagy kovászos uborka/savanyú káposzta lével kell savanyítani. Habár utóbbi két, max három napra redukálja az eltarthatóságot.

Dzsontra Volta 2017.10.30. 10:07:11

@pisco elqui: Ubilével frankó, ecettel még vállalható, káposztalével nincs tapasztalatom, de így céklabefőttel eléggé kecsöpös-makaróni fílingje van.

Conyi 2017.10.30. 10:22:53

Jól indul a recept. 500 dkg sertés gulyáshús. Az 5 kg! A többi alapanyag nem lesz kevés hozzá? :)

Sülve főve együtt 2017.10.30. 11:31:29

@Conyi: Köszönjük az észrevételt, elírás volt, javítottuk is. Szép napot!

Sülve főve együtt 2017.10.30. 11:34:28

@pisco elqui: Igen, így a mi ízlésünknek jobban megfelel, mert egyszerűen savanyítható a lével, így az is fel van használva, valamint nincs föld íze, mint általában a nyers céklának. Plusz így bármikor beszerezhető, nem úgy, mint a nyers cékla, és további előnye számunkra, hogy így valamivel gyorsabban készül el. De természetesen ízlések és pofonok, lehet úgy is készíteni, ahogy te írtad. Szép napot!

szánmonoxid 2017.10.30. 12:24:17

Ez is leves, csak nem borscs.

Attilajukkaja 2017.10.30. 13:23:47

@Dzsontra Volta:
"Mindent meg lehet oldani..."
Ezen jót kuncogtam! Köszi! "C-vitamin zabkorpával." Óriási! :o)))))
Milyen kár, hogy a C-vitamin kevéssel 40 fok C felett elbomlik.

@Sülve főve együtt:
"nincs föld íze, mint általában a nyers céklának"
Én nyers céklával készítem a borcs levest, de annak soha nincs föld íze, mivel előtte megdinsztelem, aztán megfőzöm a levesben. De befőttes üvegből nyilván könnyebb megoldani a dolgot. Nekem azzal az a gondom, hogy gyakran túlfőzik és még savanyúságnak is túl plötty lesz, nemhogy levesbe. A piacon is csak egyes árusoknál veszek savanyított céklát, akiknél még enyhén res marad a zöldség. Azzal simán el tudom képzelni a receptet.

Attilajukkaja 2017.10.30. 15:46:00

@Dzsontra Volta:
Megkísértem Laci Bá't, miután végignéztem e belinkelt videót. Nem főzte meg a C-vitamint. :o)
És a C-vitamin pótlásában is igaza van valahol, mert a mostani gyümölcsök és zöldségek már messze nem tartalmaznak belőle annyit, mint pár évtizede.
Szentgyörgyi Albert ma már nem tudta volna kivonni azt a mennyiségű aszkorbinsavat a magyar paprikából, hogy abból bármilyen felfedezést is publikálni tudjon. :o(
süti beállítások módosítása