Családi receptek és emlékek

Céklás camembertes galette karamellizált körtével

avagy nem hiányzik belőle a hús

2019. december 09. - Sülve főve együtt

Az ünnepek közeledtével tökéletes előételnek vagy akár parti falatoknak. Nagyon különleges, mégsem bonyolult elkészíteni. És bár ez egy húsmentes fogás, annyira ízgazdag, hogy többeknek fel sem tűnt, hogy nincs benne hús.

galette.jpg

 

Hozzávalók 6 főre

A tésztához

30 dkg finomliszt
12 dkg vaj
2 kk só
1 tojás
kb. 1 dl víz, amennyit a tészta felvesz
frissen morzsolt szárított rozmaring

A céklapüréhez

4 db cékla
1 fej sonkahagyma
2 gerezd fokhagyma
csipet só
1 kk szárított zsálya
fehérbors ízlés szerint
1 kis ujjnyi reszelt friss gyömbér

A feltéthez

1/2 db körte
1 kk méz
1 camembert sajt
nagy marék durvára vágott dió
friss bébi spenót

 

A tésztához az alapanyagokat összeállítom, a tojásból egy keveset félre teszek a kenéshez. A tésztát összegyúrás után 1 órára hűtőben pihentetem.

Addig elkészítem a céklapürét. A céklát sós vízben megfőzöm. Míg fő, az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a puhára főtt céklát és egy kevés főzőlevet, befűszerezem, összekeverem, hogy mindenhol érje fűszer. 10 percig alacsony lángon készre főzöm. A felét lepürésítem.

A tésztát kör formára kb. 4 mm vékonyra nyújtom, megkenem a céklapürével, ráhalmozom a darabolt céklát, a felszeletelt camembert sajtot, a durvára vágott diót, a vékonyra szeletelt körtét, amire kevés mézet csurgatok.
200 ⁰C-on kb. 40-45 percig sütöm, míg a tészta aranybarna lesz. Friss salátával a tetején tálalom. Szeletekre vágva akár melegen, akár hidegen kitűnő vendégváró étel, de tartalmas fogás húsmentes reggelinek vagy vacsorának is.

 

 

Sütni-főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!

http://sulvefoveegyutt.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr6815344664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sülve főve együtt 2019.12.12. 12:37:14

@MeSh: Köszönjük! Ha elkészíted, az is kiderül, hogy finom is!:)
süti beállítások módosítása