Az ünnepek közeledtével tökéletes előételnek vagy akár parti falatoknak. Nagyon különleges, mégsem bonyolult elkészíteni. És bár ez egy húsmentes fogás, annyira ízgazdag, hogy többeknek fel sem tűnt, hogy nincs benne hús.
Hozzávalók 6 főre
A tésztához
30 dkg finomliszt
12 dkg vaj
2 kk só
1 tojás
kb. 1 dl víz, amennyit a tészta felvesz
frissen morzsolt szárított rozmaring
A céklapüréhez
4 db cékla
1 fej sonkahagyma
2 gerezd fokhagyma
csipet só
1 kk szárított zsálya
fehérbors ízlés szerint
1 kis ujjnyi reszelt friss gyömbér
A feltéthez
1/2 db körte
1 kk méz
1 camembert sajt
nagy marék durvára vágott dió
friss bébi spenót
A tésztához az alapanyagokat összeállítom, a tojásból egy keveset félre teszek a kenéshez. A tésztát összegyúrás után 1 órára hűtőben pihentetem.
Addig elkészítem a céklapürét. A céklát sós vízben megfőzöm. Míg fő, az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a puhára főtt céklát és egy kevés főzőlevet, befűszerezem, összekeverem, hogy mindenhol érje fűszer. 10 percig alacsony lángon készre főzöm. A felét lepürésítem.
A tésztát kör formára kb. 4 mm vékonyra nyújtom, megkenem a céklapürével, ráhalmozom a darabolt céklát, a felszeletelt camembert sajtot, a durvára vágott diót, a vékonyra szeletelt körtét, amire kevés mézet csurgatok.
200 ⁰C-on kb. 40-45 percig sütöm, míg a tészta aranybarna lesz. Friss salátával a tetején tálalom. Szeletekre vágva akár melegen, akár hidegen kitűnő vendégváró étel, de tartalmas fogás húsmentes reggelinek vagy vacsorának is.
Sütni-főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!