Sok volt itthon az alma, kezdtek fonnyadni, gondoltam, készítek egy jó kis kompótot. Tartósítással nem akartam bajlódni, mert nem volt akkora mennyiség, és tudtam, gyorsan el fog fogyni. Igazam lett.:)
Hozzávalók 4 személyre
5 db alma, lehet fonnyadtabb is
ízlés szerint cukor (én kb. 5 csapott ek. nádcukrot használtam),
víz,
1 csapott tk. fahéj,
1 csipet őrölt szegfűszeg,
1 púpos tk. kukorica keményítő a sűrűbb állag érdekében (elhagyható)
A meghámozott, kimagozott almát nagyobb kockákra vágom, a lábosban ízesítem a cukorral és a fűszerekkel, és annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzöm. Lehet puhábbra, lehet ressebbre, ki hogyan szereti. Amikor elkészült, leöntöm a levének a felét, és egy kis tálba szórom a keményítőt, és a maradék léből keveset a tálkába öntve simára keverem, és hozzáöntöm az almás szószhoz. Elkeverem, és néhány percre hagyom, hogy a keményítő fényes szósszá sűrítse a levet. Ezután lehűtöm, és lehet is falatozni.
Hogy milyen finomság készülhet még a kompót felhasználásával, azt hamarosan mutatjuk.;)