Családi receptek és emlékek

Fűszeres lencse pulled pork-kal tészta kosárkákban

avagy a tépett sertéssült szilveszteri kiadása

2019. december 27. - Sülve főve együtt

Tökéletes szilveszteri falatkák, de a tésztakosár elhagyásával és mondjuk édesburgonya körettel már egy kiadós ebéd is lehet. A hosszú sütési idő miatt a husit érdemes előző nap elkészíteni.

sulve-fove-egyutt-lencse-serteshussal2-.jpg

Hozzávalók 4-6 főre

Tépett sertéssült

1,5 kg sertéscomb
4-5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 ek cukor
1 tk só (ízlés szerint)
2 kk őrölt fűszerpaprika
½ kk őrölt római kömény
1 kk fehérbors
2 kk oregánó
2 kk majoranna
1 kk őrölt koriander
1 ek olaj + a sütéshez
2 ek ketchup
1 dl víz
1-2 ek szójaszósz

Fűszeres lencse
500 g lencse (előre beáztatott vagy konzerves)
1 közepes fej vöröshagyma
3-4 kisebb gerezd fokhagyma
3 dl a sertéssült szaftjából
kevés olaj

Tészta kosárkák
500 g fagyasztott leveles tészta
kevés olaj

Tálaláshoz
friss bébi spenót és rukkola saláta néhány csepp balzsamecettel

sulve-fove-egyutt-lencse-serteshussal1-.jpg

Szeretjük, hogy az ünnepek alatt van idő ilyen lassan készülő ínycsiklandó fogásokhoz. Forró serpenyőben kevés olajon a húst minden oldalán körbe sütöm, hogy szép kérge legyen. A víz kivételével elkészítem a fűszerkeveréket a többi alapanyagból. Bedörzsölöm vele a húst, tepsibe rakom, és hozzáöntöm a vizet. 130 ⁰C-os sütőben lefedve kb. 4,5-5 órán át készre párolom. A kész húst 2 villával nagyobb szálakra bontom (innen jön a neve is), így könnyű lesz majd enni.

Utána nekiállok a lencsének. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem, majd mehet rá az átmosott lencse, a reszelt fokhagyma és az elkészült sertéssült fűszeres szaftja, ami megadja a gazdag ízét. Áztatott lencse esetén addig főzöm, amíg meg nem puhul. Ha konzerves, akkor elegendő összeforralni, hogy az ízek átjárják.

Amíg a lencse készül, elkészítem a tésztakosarakat. Az előzőleg kifagyasztott leveles tésztát kb. 2-3 mm vastagra nyújtom. És most jön egy trükk. A muffin sütőformát fejjel lefelé fordítom, és a kosarak külső falára kerül a tészta, így a kosárkák belső mérete nem változik, és könnyen tölthetőek maradnak. A tésztából köröket szaggatok, a formát megolajozom, hogy könnyen le lehessen szedni, majd ráigazgatom a tésztát. Ekkora adag 18 db nagy (8 cm átmérőjű) vagy 25 db kis (5 cm átmérőjű) kosárkára elegendő. Mérettől függően, kb. 15 perc alatt 190 ⁰C-os sütőben készre sütöm.

Amikor minden elkészül, a tésztakosárkákat megtöltöm a lencsével, ráhalmozom a tépett húst és a balzsamecettel megbolondított salátát. A kisebb kosarak pont egy-egy falatnyiak, így ideális vendégváró fogásnak akár hidegen is.

 

 

Sütni-főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!

http://sulvefoveegyutt.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr9015367606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása