Az édes-savanyú mártást sokan szeretik, de a legtöbben a bolti változatot. Pedig mennyivel finomabb a házi, ahol a zöldségek frissek, ropogósak, szemben a készen vehető üvegessel, és nincs tele az étel tartósítószerrel és mindenféle mesterséges dologgal. Íme a pofonegyszerű recept, ami biztosan a család kedvence lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
MÁRTÁSHOZ
2 db kápia paprika
5 db szárzeller
1/2 konzerv ananász és egy kevés a levéből
2 db zöldhagyma
2 fej vöröshagyma
kb. 1/2 dl balzsamecet (rizsecet híján használtam, így szerintem még krémesebb lett a szósz)
kb. 1 dl jó minőségű szójaszósz
kb. 1 dl jó minőségű ketchup
só ízlés szerint, keveset, mert a szójaszósz is sós
kevés olaj
CSIRKE FALATOKHOZ
50 dkg csirke felső combfilé
kb. 1 dl jó minőségű szójaszósz
csipet fehér bors
olaj a sütéshez
A BUNDÁHOZ (Ha kevés időnk van, a bundázás elhagyható, és akkor csak a csirkét natúr is elég kisütni, úgy is nagyon finom.)
2 db tojás
étkezési keményítő
RIZSHEZ
1 fej vöröshagyma
1 csésze rizs
2 csésze forró zöldséglé
3 kk. só (ízlés szerint)
A csirkét megmosom, felkockázom, üvegtálba teszem, borsozom és leöntöm a szójaszósszal. Összekeverem, és a hűtőben hagyom összeérni az ízeket 1-2 órát.
A 2 óra elteltével nekiállok a mártásnak. Kevés olajon megpirítom a felkockázott paprikákat, mehet hozzá a karikázott szárzeller, aztán a zöldhagyma karikák és a négybe vágott vöröshagyma. Csak kicsit megpirítom meg a zöldségeket, úgy az igazi, ha roppanós marad. Mehet hozzá a szójaszósz, a balzsamecet és a ketchup, végül a felkockázott ananász, és egy löttyintésnyi az ananász levéből. Lefedve egyet összerottyantom, aztán lezárom alatta a gázt, és lefedem, hogy meleg maradjon.
A rizshez az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítom, mehet rá a rizs, néhány percig kevergetem, és kicsit lepirítom. Mehet rá a forró zöldségalaplé, ha nincs, akkor forró víz és jó minőségű zöldségkocka és a só. 20 perc alatt lefedve takarékon készre főzöm.
Amíg a rizs fő, jöhet a csirke. Ha kevés időnk van, a bundázás elhagyható, és akkor csak a csirkét natúr is elég kisütni, úgy is nagyon finom. Ha az igazi, ropogós csirke a cél, akkor jöhet a bundázás. A csirkekockákat először a felvert tojásban, utána a keményítőben forgatom meg, és bő, forró olajon aranybarnára sütöm. Ennyi az egész. Szerintem elképesztően finom.