Szerettem volna valami gyümölcsös finomságot is a húsvéti asztalra. Mivel ez a húsvét hűvösebb, mint a szokásos, a jó öreg alma-dió párosra esett a választásom. Itt is fontos volt az időfaktor, hogy a családdal tölthessem a szabad időmet, ne a konyhában egyedül, ezért ennél a receptnél is a bolti leveles tésztát hívtam segítségül.
Hozzávalók 4-6 személyre
1 tekercs bolti leveles tészta
1 tojás a kenéshez
Töltelékhez:
4 db alma
1 tk. fahéj
2-3 ek. cukor ízlés szerint, az alma savanyúságától is függ
1 nagy marék dió
2 dkg vaj
Tálaláshoz:
porcukor
vanília fagylalt
Elkészítés:
Az almákat magtalanítom és apró szeletekre vágom. Forró serpenyőben a vajon megpirítom, mehet rá a cukor és végül a fahéj. Mikor már puha, pürésítővel kicsit összeturmixolom, de nem teljesen, hogy izgalmasabb legyen a struktúrája. A leveles tésztát egy tepsire rakom, kihengergetem, megolajozom a lapokat, majd egyenletesen megkenem a töltelékkel. A diót mozsárban rusztikusra töröm, és mehet is a töltelékre. Hosszabbik oldalán feltekerem a tésztát, két oldalán a tészát összecsípem, ezzel zárom a tekercset, így a belseje szaftos marad. Megkenem a tojással, és 200 fokon kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Forrón lehet is enni, mehet rá porcukor és mellé egy nagy adag, jéghideg vanília fagylalt.