Panni összedobott egy laza szilveszteri-újévi menüt, majd le is kattintotta, amit meg tudott menteni az éhes társaság elől. Persze ez a lencsés husi nem csak Szilveszterkor esik jól!;)
a húshoz
2 kg csontos oldalas
1 fej fokhagyma
2 tk só
kevés fehér bors és frissen őrölt bors
a lencsesalátához
2 konzerv lencse - így spontán, áztatás nélkül is elkészíthető, és gyorsan kész :)
2-3 dl zöldségalaplé
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 fej lilahagyma
5 szelet olajban eltett szárított paradicsom
2-3 tk. dijoni mustár
1-2 tk. só
kb. 1 dl minőségi balzsamecet
2 nagyobb babérlevél
4 szem koriandermag
oregánó, bazsalikom
1 tk. pirospaprika
olaj
Az oldalas hálás étel, só, kevés bors és rengeteg, kb. 1 nagy fej fokhagyma kell csak hozzá. A fokhagymák nagy részét megtisztítva, kicsit megroppantva dobom a sütőzacskóba, de két gerezdet belereszelek, úgy lesz kellemesen fokhagymás. Mehet is sütőzacskóstul a sütőbe 220 fokon 1,5 órát puhul, majd kivéve a zacskóból oldalanként 25-30 perc alatt ropogósra sül. A pecsenyezsírt érdemes külön tálba leszűrni, és azzal megkenni a kenyeret hozzá. Hihetelenül finom. ;)
Amíg pirul az oldalas, gyorsan összedobom az olaszos hangulatú lencsesalátát, amit most kísérleteztem ki, és olyan jól sikerül, hogy a fotózára alig maradt. :)
A hagymát olajon lepirítom, mehet hozzá a roppantott fokhagyma és a fűszerek. Rádobom a lencsét, hozzáöntöm a balzsamecetet és mehet rá a mustár, kicsit összeforralom, majd takarékon addig főzöm, míg megpuhul. Ez a konzerv miatt kb. 20 perc. Ha elkészült, a végére mehet a felszeletelt hagyma és a felaprított szárított paradicsom. Ezzel kész is van. Fokhagymás, pecsenyezsíros ciabattával és Major 2007-es, 6 puttonyos Tokaji aszúval elképesztően szuper.
Főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!
Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne. :)