Tegnap úgy gondoltam, picit kísérleteznék ebéd ügyben. Nemrég ettem egy étteremben fokhagyma krémlevest, de nagyon híg és tejszínes volt, és kb semmi íze. Arra gondoltam, ennél én tudok jobbat. Szóval a menü zsályás, kakukkfüves fokhagyma leves lett ropogósra sült kolbász chipsszel.
Jó az ízhatás, érdekesek a textúrák, első hallásra olyan, mintha valami gourmet fogás lenne, mégsem kell órákig a konyhában robotolni, és mindent grammra kimérni. Egy csipetnyi luxus érzet hétköznapi hozzávalókból.:)

Hozzávalók (kb. 4 személyre):
3 fej fokhagyma
kb. 6-8 fej vöröshagyma
kb. fél liter zöldségalaplé
1 dl joghurt
só, zsálya, kakukkfű
kevés olaj vagy vaj
néhány hajszálvékony szelet csípős kolbász
néhány szelet pirítós
A fokhagymákat gerezdekre szedem, összeroppantom, megpucolom, majd feldarabolom, a vöröshagymákat is megpucolom és félkarikákra vágom. Az olajon (vagy vajon) kicsit megpirítom a fokhagymákat és a fűszereket (a só csak később jön), majd lejjebb veszem a hőfokot. Jöhet rá a jó sok hagyma és a só és hagyom összeesni, megpárolódni. Felöntöm a meleg alaplével és hagyom az egészet összefőni. Jöhet hozzá a joghurt, majd botmixerrel átpürésítem kicsit, de azért legyen mire ráharapni.:) Pár perc után le is veszem a tűzről.
A kolbászt hajszálvékonyra szeletelem, majd negyedelem és zsiradék nélkül pár perc alatt ropogósra pirítom. Lustábbak bedobhatják a mikróba is 1-2 percre. Leitatom a felesleges zsírt és mehet a leves tetejére.
Nagyon jó az összhatása a krémes levesnek és a roppanós, fűszeres kolbásznak. Illetve nincs vad fokhagyma íze a levesnek, mivel sok hagyma is került bele.
Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne.
Limitált példányszámban elérhető. Az alábbi linken megrendelheted, vagy az oldalon feltüntetett üzletekben személyesen is megvásárolhatod.