A csokitorta szerintem tökéletes választás akkor, amikor sokan gyűlünk össze, hiszen a csokitortát a legtöbben imádjuk. Ez egy egyszerű, de szerintem elképesztően finom, nem túl édes változat, amit a karácsony miatt egy nagy marék dióval varázsoltam ünnepibbé.
Hozzávalók 8 személyre:
A TÉSZTÁHOZ
13 dkg puha vaj
13 dkg finomliszt
1 tábla, kb. 13 dkg jó minőségű étcsoki, én 70%-osat használtam
15 dkg porcukor/xilit
6 tojás
csipet só
A KRÉMHEZ
23 dkg olvasztott vaj
7 dkg jó minőségű keserű kakaópor
15 dkg porcukor/xilit
2 dl habtejszín
csipet só
TÁLALÁSHOZ
kb. 10 dkg durvára vágott dió
A csokit vízgőz felett megolvasztom. Félreteszem, és hagyom kihűlni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverem, mehet hozzá a tojások sárgája, a csipet só és a kihűlt olvasztott csokoládé. Végül pedig a liszt és óvatosan elkeverve a tojáshab. Kb. 17 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt formába öntöm és 190 fokon, tűpróbáig készre sütök. Nekem 1 óra volt, de sütőtől és tortaformától függ, lehet, hogy kevesebb is elég. Amint elkészült, kiemelem a formából, hogy hamar lehűljön, majd utána 3 lapra vágom.
A krémhez a habtejszínt kemény habbá verem, az olvasztott vajat és a cukrot is habosra keverem, mehet hozzá a kakaópor és a só, a végén pedig a felhabosított tejszín. A krémmel rétegenként megkenem a tortalapokat, majd a maradékkal bevonom az összeállított tortát, a tetejére pedig jöhet a dió.