Családi receptek és emlékek

Rusztikus amerikai csokitorta dióval

2016. december 25. - Sülve főve együtt

A csokitorta szerintem tökéletes választás akkor, amikor sokan gyűlünk össze, hiszen a csokitortát a legtöbben imádjuk. Ez egy egyszerű, de szerintem elképesztően finom, nem túl édes változat, amit a karácsony miatt egy nagy marék dióval varázsoltam ünnepibbé.

_dsc0007-jav.jpg

 

Hozzávalók 8 személyre:
A TÉSZTÁHOZ
13 dkg puha vaj
13 dkg finomliszt
1 tábla, kb. 13 dkg jó minőségű étcsoki, én 70%-osat használtam
15 dkg porcukor/xilit
6 tojás
csipet só

A KRÉMHEZ
23 dkg olvasztott vaj
7 dkg jó minőségű keserű kakaópor
15 dkg porcukor/xilit
2 dl habtejszín
csipet só

TÁLALÁSHOZ
kb. 10 dkg durvára vágott dió


A csokit vízgőz felett megolvasztom. Félreteszem, és hagyom kihűlni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverem, mehet hozzá a tojások sárgája, a csipet só és a kihűlt olvasztott csokoládé. Végül pedig a liszt és óvatosan elkeverve a tojáshab. Kb. 17 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt formába öntöm és 190 fokon, tűpróbáig készre sütök. Nekem 1 óra volt, de sütőtől és tortaformától függ, lehet, hogy kevesebb is elég. Amint elkészült, kiemelem a formából, hogy hamar lehűljön, majd utána 3 lapra vágom.

A krémhez a habtejszínt kemény habbá verem, az olvasztott vajat és a cukrot is habosra keverem, mehet hozzá a kakaópor és a só, a végén pedig a felhabosított tejszín. A krémmel rétegenként megkenem a tortalapokat, majd a maradékkal bevonom az összeállított tortát, a tetejére pedig jöhet a dió.  



A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr4612073009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása