A karácsonyi időszakról maradt még itthon mák és alma, így összedobtam egy sütit. Készítettem már szabolcsi almás máktortát jó pár alkalommal, így most picit mást szerettem volna. Mivel volt itthon babapiskóta, a tiramisu mintájára rétegesen készítettem el.
Hozzávalók 4-6 személyre
Almás részhez
4 db alma
1 ek. margarin
1/2 citrom leve
1 csipet fahéj, 1 csipet cukor
Mákos részhez
10 dkg darált mák
1 dl szójatej (tehéntej, mandulatej, zabtej is jöhet)
4 dkg porcukor
egy kevés reszelt citromhéj
Vanília pudinghoz
3 dkg kukoricakeményítő
1 ek. vaníliás cukor vagy vanília kivonat
3 db tojás sárgája
4 dkg cukor
4 dl szójatej (tehéntej, mandulatej, zabtej is jöhet)
1 csomag babapiskóta
Az almákat meghámozom, lereszelem és egy kevés margarinon megpárolom, ízesítem.
A mákot a cukorral és a tejjel összeforralom, ízesítem.
Elkészítem a vanília pudingot is, amihez a tojások sárgáját a cukorral és keményítővel kikeverem, majd alacsony lángon hozzáadom a vaníliát és apránként a tejet. Alacsony lángon folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm.
Ha minden kész, rétegezem, alulra jöhet a meleg alma, rá a babapiskóta, majd a mák, a vanília és még egy sor babapiskóta. Lehűtöm, és kész is!:)
A végeredmény kicsit mákos guba, kicsit szabolcsi almás máktorta.:)
Ne felejtsétek el, hogy főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!