A karácsony illatait és ízeit zártuk be egy igazán gyors és sütésmentes desszertbe.
Ezt még a "nem konyhatündérek" is simán el tudják készíteni, és nagyot villanthatnak vele!
Hozzávalók 30-35 db golyóhoz
250 g darált háztartási keksz
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk szárított narancshéj vagy kezeletlen narancs reszelt héja
1 nagy marék aprított dió
4-4 ek szilva- és baracklekvár
6 szem aszalt szilva
1 tábla 70%-os étcsokoládé
néhány csepp olaj
díszítéshez aranyszínű cukorgyöngyök
ropi, ezek lesznek a golyók pálcikái
Elkészítés
A sós pálcika, (na jó, nevezzük csak ropinak) miatt könnyen fogyasztható és igazán látványos parti étel, tetszőlegesen variálható az ízesítése és a díszítése is, előnye még, hogy gyerekekkel is elkészíthető.
A kockára vágott étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztom, néhány csepp olajat teszek hozzá, ez lesz majd a desszertgolyók bevonata.
A kekszbe beleteszem a fűszereket, majd ketté szedem. Egyik felébe kerül a szilvalekvár és az aszalt szilva, a másikba a baracklekvár és a dió fele. Golyókat formázok belőle, és a csokoládéba forgatom, beleszúrom a sós ropit, így az is ehető. Aztán tetszőlegesen dióval vagy cukorgyöngyökkel díszítem.
Egy papír tojástartódobozt megszurkálok, ebbe szúrom a pálcás sütigolyókat, így amíg megdermed a csokoládé bevonat, nem ragadnak össze a golyók.
Sütni-főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!