Tökéletes szilveszteri falatkák, de a tésztakosár elhagyásával és mondjuk édesburgonya körettel már egy kiadós ebéd is lehet. A hosszú sütési idő miatt a husit érdemes előző nap elkészíteni.
Hozzávalók 4-6 főre
Tépett sertéssült
1,5 kg sertéscomb
4-5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 ek cukor
1 tk só (ízlés szerint)
2 kk őrölt fűszerpaprika
½ kk őrölt római kömény
1 kk fehérbors
2 kk oregánó
2 kk majoranna
1 kk őrölt koriander
1 ek olaj + a sütéshez
2 ek ketchup
1 dl víz
1-2 ek szójaszósz
Fűszeres lencse
500 g lencse (előre beáztatott vagy konzerves)
1 közepes fej vöröshagyma
3-4 kisebb gerezd fokhagyma
3 dl a sertéssült szaftjából
kevés olaj
Tészta kosárkák
500 g fagyasztott leveles tészta
kevés olaj
Tálaláshoz
friss bébi spenót és rukkola saláta néhány csepp balzsamecettel
Szeretjük, hogy az ünnepek alatt van idő ilyen lassan készülő ínycsiklandó fogásokhoz. Forró serpenyőben kevés olajon a húst minden oldalán körbe sütöm, hogy szép kérge legyen. A víz kivételével elkészítem a fűszerkeveréket a többi alapanyagból. Bedörzsölöm vele a húst, tepsibe rakom, és hozzáöntöm a vizet. 130 ⁰C-os sütőben lefedve kb. 4,5-5 órán át készre párolom. A kész húst 2 villával nagyobb szálakra bontom (innen jön a neve is), így könnyű lesz majd enni.
Utána nekiállok a lencsének. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem, majd mehet rá az átmosott lencse, a reszelt fokhagyma és az elkészült sertéssült fűszeres szaftja, ami megadja a gazdag ízét. Áztatott lencse esetén addig főzöm, amíg meg nem puhul. Ha konzerves, akkor elegendő összeforralni, hogy az ízek átjárják.
Amíg a lencse készül, elkészítem a tésztakosarakat. Az előzőleg kifagyasztott leveles tésztát kb. 2-3 mm vastagra nyújtom. És most jön egy trükk. A muffin sütőformát fejjel lefelé fordítom, és a kosarak külső falára kerül a tészta, így a kosárkák belső mérete nem változik, és könnyen tölthetőek maradnak. A tésztából köröket szaggatok, a formát megolajozom, hogy könnyen le lehessen szedni, majd ráigazgatom a tésztát. Ekkora adag 18 db nagy (8 cm átmérőjű) vagy 25 db kis (5 cm átmérőjű) kosárkára elegendő. Mérettől függően, kb. 15 perc alatt 190 ⁰C-os sütőben készre sütöm.
Amikor minden elkészül, a tésztakosárkákat megtöltöm a lencsével, ráhalmozom a tépett húst és a balzsamecettel megbolondított salátát. A kisebb kosarak pont egy-egy falatnyiak, így ideális vendégváró fogásnak akár hidegen is.
Sütni-főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!