Családi receptek és emlékek

Friss gyümölcsös, citromkrémes és csokis-levendulás tartok

azaz finom, kis kosárkák

2016. április 26. - Sülve főve együtt

Mivel elkezdődött az eperszezon, valami nagyon gyümölcsös sütit készítettünk. Mindenképp sok-sok epret és áfonyát szerettem volna felhasználni, tölteléknek pedig a citrom krémre esett a választásom. A kis kosarakba csokit is öntöttünk, hogy a klasszik eper-csoki páros se maradjon ki.:)

_dsc5309_sfecopy.jpg

Hozzávalók a tartokhoz, azaz kosárkákhoz
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 csipet sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
1 csipet só

angol citromkrémhez
2 db citrom (ha használni akarjuk a héját is, legyen kezeletlen)
2 db tojás
8-10 dkg cukor
10 dkg vaj 

díszítéshez
pár marék friss eper és áfonya
1 tábla étcsoki
1 csipet levendula


gyumis-tart_sfecopy.jpg

A lisztet a cukorral, sütőporral, sóval és vaníliás cukorral összekeverem, majd belemorzsolom a hideg vajat. Jöhet hozzá a tojássárgája, és gyorsan átgyúrom, hogy a tészta összeálljon. Kicsi (egy kis méretű muffin forma mélyedései tökéletesen megfelelnek erre a célra) vagy épp közepes kosár formákba nyomkodom a tésztát, az alját picit megszurkálom és 180 fokon kb 15 percig sütöm.

Most jön az a rész, hogy a kihűlt kosárkákat megtömjük finomságokkal.:) Az egyszerűbb verzióhoz csupán fel kell olvasztani magas kakaótartalmú étcsokit és belecsorgatni a tészta kosarakba, tetejére négybe vágott eprek, áfonyák és egy mini csipet levendula jön.

A citrom krémeshez a krémet kezdjük el előbb készíteni, hogy amíg a tészta sül, megdermedhessen a hűtőben.
Egy kis lábosban vizet forralok, erre teszek egy hőálló edényt, hogy ennek az alja ne érjen a vízbe, de a vízgőz miatt elég meleg legyen. Ebbe csavarom bele a citromok levét, a cukrot és a felvert tojásokat. Folyamatos keverés közben sűrítem, majd jöhet bele a szobahőmérsékletű vaj (fontos, hogy ne legyen hideg, különben kicsapódik) és a reszelt citromhéj, majd az egészet lehűtöm.

Az üresen maradt kosárkákat megtöltöm ezzel a krémmel, majd telepakolom friss gyümölcsökkel. Az íze maga az igazi nyár!:)

_dsc5274_sfecopy.jpg

_dsc5289_sfecopy.jpg

Hisz tudod, főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!:)

Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne.

Limitált példányszámban elérhető. Az alábbi linken megrendelheted, vagy az oldalon feltüntetett üzletekben személyesen is megvásárolhatod.

Anyák napjára is tökéletes ajándék egy csokor virág áráért! Ráadásul személyre szabhatósága miatt igazán személyes, és te magad is élvezni fogod az elkészítését!
http://sulvefoveegyutt.blog.hu/2016/04/16/igazan_kulonleges_receptkonyv_anyak_napjara

sulvefoveegyutt.hu

www.facebook.com/sulvefoveegyutt

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr588525070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása