Családi receptek és emlékek

Kacsasült lilahagyma lekvárral és pirított kaláccsal

2015. december 25. - Sülve főve együtt
Kacsasült lilahagyma lekvárral és pirított kaláccsal
 
A kacsasült lilahagyma lekvárral és pirított kaláccsal elképesztően finom és egyszerű fogás. Időigényes, de megéri kivárni, míg elkészül, mert észvesztően finom. Nálunk mostantól mindig helye lesz az ünnepi asztalon. Legyen szó bármilyen ünnepről. ;)
_dsc0096j-kicsi_copy.jpg
 
lilahagyma lekvárhoz
5 közepes fej  lilahagyma
2 közepes fej  vöröshagyma
1 ek. olivaolaj
1 ek. napraforgóolaj1 ek. 
3 ek. minőségi balzsamecet
egy csipet őrölt fehérbors
1 csipet őrölt kakukkfű
1,5 dl minőségi száraz vörös bor 
4 ek méz

 

kacsasülthöz
1 kg. kacsamell és kacsacomb vegyesen
2-3 tk. só
1 ek. rozmaring
 
tálaláshoz
1/2 kg kalács
1 ek. olivaolaj
1 ek. napraforgóolaj
 
A megtisztított hagymákat félbevágom, majd hajszálvékonyra szeletelem. A serpenyőben felhevítem az olajkeveréket, és mehetnek is bele a hagymák. Nagy lángon óvatosan kevergetem néhány percig, míg látványosan megfonnyadnak. Azután takarékon 45 percig lefedve puhára főzöm. Néha érdemes ránézni, de nem lesz vele gond. Majd csak az ízesítésnél pörögnek fel az események, de addig van idő elkészíteni a kacsát.
 
Megtiszítom a húsokat, óvatosan beirdalom a bőrüket, de nem vágom át teljesen. Besózom, és mehetnek is a sütőzacskóba. Rászórom a rozmaringot, és 220 fokos sütőben másfél órán át puhára sütöm. 
 
A 45 perc leteltével a hagyma megpuhult, így mehet hozzá a só és a balzsamecet, majd újabb 15 percig lefeve összefőzöm. Jöhet hozzá a bor, a bors és a kakukkfű, és ismét 25-30 percre lefedve engedem, hogy az ízek összeérjenek. 
 
Addig a vajpuhára főtt kacsát kiveszem a zacskóból, és oldalanként 20 perc alatt ropogósra sütöm.
 
Amíg pirul a kacsa, a hagymalekvár is a finishbe ér. Az étel megkoronázásaképp jöhet rá a méz. Jól összekeverem, még 10 percig főzöm, majd kb. 10 percet a tűzről levéve hagyom összeállni.
 
Amíg a kacsa és a lekvár elkészül, a kalácsot felszeletelem, az olajon megpirítom, hogy szaftos legyen. A szeleteket megkenem a lilahagyma lekvárral, és ráhalmozom a kacsát. Elképesztően finom.
 
Aki igazi csodát szeretne, elkészítheti a kalácsot is házilag. Mi is imádjuk, időigényes, de tuti siker.
kalacs-rendezett_1.JPG
Íme hozzá a recept.

 

8 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
8 dkg cukor
1 egész tojás + 1 tojássárgája
1 csapott tk. só
40 dkg finomliszt + 10 dkg rétesliszt (vagy 50 dkg finomliszt)
1 egész tojás a kenéshez

 

Első lépésként a vajat olvasztom meg, majd kicsit félreteszem hűlni. Az elmorzsolt élesztőt 1 ek. liszttel és
1 ek. cukorral egy kis tálba szórom, fél dl langyos tejjel elkeverem, majd kb. 10 perc alatt meleg helyen felfuttatom. (Anyu, Apu, nem, nem szükséges vele rohangálni.:))
A lisztet egy nagy tálba szitálom, ettől több levegő kerül bele, így még könnyedebb és foszlósabb lesz, és hozzákeverem a sót és a cukrot. Hozzáadom a tojást, a plusz tojássárgáját, hozzáöntöm a maradék langyos tejet, végül pedig a felfutott élesztőt.

Kezdődhet a gyúrás. Addig dagasztom, amíg összeáll a tészta, ekkor kiteszem a belisztezett pultra és ott folytatom tovább. Gyúrom pár percig, majd elkezdem hozzáadni az olvasztott vajat. Állítólag ez a legfontosabb, mert ettől lesz igazán foszlós. Érdemes a tenyérbe venni egy kevés vajat, és azzal tovább gyúrni. Így kiválóan lehet elegyíteni a vajat és a tésztát.
Mikor minden vaj elfogy, még pár percig átdolgozom a tésztát és visszateszem a tálba kelni. Letakarom, és 35-40 percre meleg helyre teszem. Én kelesztő tálba teszem és pokrócot terítek rá. (Alacsony hőmérsékleten a sütőben 50 °C-on is túlkelne, megrepedezne és sületlen állagú lenne az eredmény.) Amikor megkel, a pultra rakom. Nem kell megijedni, ez a tészta nem kel olyan nagyra, mint a kenyértészta. Ilyenkor már nem jó gyúrogatni, mert a levegő kiszalad belőle.

A tésztát 6 részre osztom, óvatos mozdulatokkal kb. 30 cm-es rudacskákat sodrok, majd 2 kalácsot fonok belőlük sima
hármas fonással. A tepsibe rakom, és lekenem tojással. Tiszta konyharuhával letakarom, és újabb 40 percre hagyom kelni. Előre szóltam, hogy ez egy türelemjáték. :) Ha megkelt, újra lekenem tojással és előmelegített, nem légkeveréses, 180 °C-os sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ha nagyon pirulna, alufóliával vagy sütőpapírral le lehet takarni.

Hisz tudod, főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!  

Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne. :)


sulvefoveegyutt.hu

www.facebook.com/sulvefoveegyutt

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr448198896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása