Közeledik a húsvét, így gondoltuk, kívül-belül kicsit felturbózzuk az ilyenkor szokásos házi linzert, és egy igazán klassz változatával rukkolunk elő az ünnepre. A továbbgondolt változatunk így nem csak elképesztően finom, de nagyon jól is mutat a húsvéti asztalon.;) Akár gyerkőcökkel együtt is elkészíthető, de játékoslelkű felnőtteknek is szuper kikapcsolódás. Ti milyen formákat készítettetek?
Hozzávalók 4-6 személyre
20 dkg finomliszt
10 dkb darált mogyoró (igen, ez itt az igazi ízfokozó ;))
10 dkg porcukor
20 dkg hideg vaj
1 cs. (0,7 dkg) igazi bourbon vaníliás cukor
2 tojássárgája
csipet só
tálaláshoz
Nyuszishoz: nutella, kókuszreszelék, díszítő gyöngy
Tojásokhoz: porcukor és Nagyi finom házi baracklekvárja, ami savanykás és édes egyszerre citrusos íze miatt.
A lisztet egy nagy keverőtálba szitálom, hogy könnyű legyen a tészta. Mehet hozzá a mogyoró, porcukor, vaníliás cukor, só és a hideg vaj. Gyorsan, hogy a vaj ne melegedjen fel a kezemtől, összemorzsolom, és az egészet összegyúrom. Lehet robotgéppel is, de én a hagyományos kézi összedolgozásra esküszöm. Végül hozzáadom a 2 tojás sárgáját is. Amint a tészta összeáll, frissfóliába teszem, és mehet is hűtőbe egy órára pihenni.
Addig lehet tojást is festeni a locsolóknak.;) Aki szeretne, akár papírból kivághat saját formákat is a tészta szaggatásához, amiket majd éles kézzel körbevágva szaggathat ki. Zsuzsi egy egyszerű mozdulattal a fém kör alakú pogácsa szaggatóból ideiglenesen tojásformát készített, nyuszi formájú kiszúrója pedig a fiókban lapult.
Aztán lehet vékonyra nyújtani, szaggatni. A tojásnál az alsó és a lyukas felső lapokat egyszerre sütjük 180 fokon kb 10 percig. Az alsókat megkenjünk ezzel a savanykás, édes lekvárral, és mehet is rá a tető.
Az egyrétegű nyuszikra nutella kerül, és a kókusszal és szemecskével lesznek igazán mutatós, borzos, szőrös húsvéti nyuszik. A dupla rétegűnél ugyanúgy kiszaggatom a tetőt is és összefordítom. Fontos, hogy már a szaggatásnál gondoljunk erre, ha nem szimmetrikus a formánk!;)