Hozzávalók 5-8 személyre
kalácshoz
8 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
8 dkg cukor
1 egész tojás + 1 tojássárgája
2-3 tk. só ízlés szerint, ki édesen, ki sósabban szereti
40 dkg finomliszt + 10 dkg rétesliszt (vagy 50 dkg finomliszt)
1 egész tojás a kenéshez
töltelékhez
20 dkg füstölt sonka (mi csülökből készítettük)
5 dkg angol nyers sonka
3 gerezd fokhagyma
2 db tojás
nagy marék friss medvehagyma
2-3 ek. csemege torma
1 fej vajretek
A lisztet egy nagy tálba szitálom, ettől több levegő kerül bele, így még könnyedebb és foszlósabb lesz, és hozzákeverem a sót és a cukrot. Hozzáadom a tojást, a plusz tojássárgáját, hozzáöntöm a maradék langyos tejet, végül pedig a felfutott élesztőt.
Kezdődhet a gyúrás. Addig dagasztom, amíg összeáll a tészta, ekkor kiteszem a belisztezett pultra és ott folytatom tovább. Gyúrom pár percig, majd elkezdem hozzáadni az olvasztott vajat. Ez a legfontosabb, mert ettől lesz igazán foszlós. Érdemes a tenyérbe venni egy kevés vajat, és azzal tovább gyúrni. Így kiválóan lehet elegyíteni a vajat és a tésztát.
Mikor minden vaj elfogy, még pár percig átdolgozom a tésztát és visszateszem a tálba kelni. Letakarom, és 35-40 percre meleg helyre teszem. Én kelesztő tálba teszem és pokrócot terítek rá. (Alacsony hőmérsékleten a sütőben 50 °C-on is túlkelne, megrepedezne és sületlen állagú lenne az eredmény.)
Amikor megkel a tészta, a pultra rakom. Nem kell megijedni, ez a tészta nem kel olyan nagyra, mint a kenyértészta. Ilyenkor már nem jó gyúrogatni, mert a levegő kiszalad belőle.
Ha megkelt, újra lekenem tojással és előmelegített, nem légkeveréses, 180 °C-os sütőben kb 80 perc alatt aranybarnára sütöm. Ha nagyon pirulna, alufóliával vagy sütőpapírral le lehet takarni.
Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne.
Limitált példányszámban elérhető. Az alábbi linken megrendelheted, vagy az oldalon feltüntetett üzletekben személyesen is megvásárolhatod.