Családi receptek és emlékek

Húsvéti piknik kalács

2016. március 23. - Sülve főve együtt
Gondoltuk, valamivel izgalmasabbá és mobilisabbá tesszük a szokásos húsvéti menüt, mert sokan a locsolóktól menekülve kirándulással töltik a hétfőt. Legalábbis mi, Hugival gyerekkorukban mindig elmenekültünk a pacsuli felhőtől az erdőbe sétálni. :)  Anyu és a nagyik is velünk tartottak, így végül az egész család útnak indult. :)

A klasszikus kalácsba rejtettük kedvenc húsvéti hozzávalóinkat, sós sonkát, belül még lágy, krémes tojást, édeskés vajretket, egy csokor medvehagymát és csemege tormát, ezzel kreáltunk egy igazi piknik menüt, amit kényelmesen bárhol elfogyaszthatunk (akár egy kevés extra vajjal), hogy a húsvétot a természetben ünnepelhessük.

husveti-kalacs2_copy.jpg

Hozzávalók 5-8 személyre
kalácshoz
8 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
8 dkg cukor
1 egész tojás + 1 tojássárgája 
2-3 tk. só ízlés szerint, ki édesen, ki sósabban szereti
40 dkg finomliszt + 10 dkg rétesliszt (vagy 50 dkg finomliszt)
1 egész tojás a kenéshez

töltelékhez
20 dkg füstölt sonka (mi csülökből készítettük)
5 dkg angol nyers sonka
3 gerezd fokhagyma
2 db tojás
nagy marék friss medvehagyma
2-3 ek. csemege torma
1 fej vajretek

_dsc2434-2_copy.jpg

Első lépésként a vajat olvasztom meg, majd kicsit félreteszem hűlni. Az elmorzsolt élesztőt 1 ek. liszttel és 1 ek. cukorral egy kis tálba szórom, fél dl langyos tejjel elkeverem, majd kb. 10 perc alatt meleg helyen felfuttatom. 

A lisztet egy nagy tálba szitálom, ettől több levegő kerül bele, így még könnyedebb és foszlósabb lesz, és hozzákeverem a sót és a cukrot. Hozzáadom a tojást, a plusz tojássárgáját, hozzáöntöm a maradék langyos tejet, végül pedig a felfutott élesztőt.

Kezdődhet a gyúrás. Addig dagasztom, amíg összeáll a tészta, ekkor kiteszem a belisztezett pultra és ott folytatom tovább. Gyúrom pár percig, majd elkezdem hozzáadni az olvasztott vajat. Ez a legfontosabb, mert ettől lesz igazán foszlós. Érdemes a tenyérbe venni egy kevés vajat, és azzal tovább gyúrni. Így kiválóan lehet elegyíteni a vajat és a tésztát.
Mikor minden vaj elfogy, még pár percig átdolgozom a tésztát és visszateszem a tálba kelni. Letakarom, és 35-40 percre meleg helyre teszem. Én kelesztő tálba teszem és pokrócot terítek rá. (Alacsony hőmérsékleten a sütőben 50 °C-on is túlkelne, megrepedezne és sületlen állagú lenne az eredmény.) 

Amíg a tészta kel, felteszem a sonkát főni annyi vízben, hogy ellepje. Hozzádobok 3 gerezd fokhagymát és puhára főzöm. A nyers sonkát pedig kevés zsiradékon megpirítom, így lesz a töltelékben puha, főtt husi és ropogós is. Míg pirul, elkészülnek a főtt tojások is az újraforrástól számított 5 perc alatt. Jöhet rá gyorsan hideg víz, így nem fő tovább, ezzel a trükkel krémesen lágy marad a belsejük. A retket meghámozom, feldarabolom kisebb szeletekre. A nagy marék friss medvehagymát felaprítom, a töltelékek így el is készültek.

Amikor megkel a tészta, a pultra rakom. Nem kell megijedni, ez a tészta nem kel olyan nagyra, mint a kenyértészta. Ilyenkor már nem jó gyúrogatni, mert a levegő kiszalad belőle. 
3 részre osztom a tésztát, és egyesével hurkákat formázok belőle, lelapítom, és kettőt a finom sonkával a harmadikat pedig a zöldségekkel és a tojással töltöm meg. Majd óvatosan a tészta széleit összecsipkedem a két hosszanti oldalon, így a tölteléket nagyrészt körbeöleli a tészta. nem baj, ha néhol kikukucskálnak a töltelékek. Majd jöhet a rendhagyó fonás, a három töltött tésztahurka összefűzése. Nem baj, ha nem tökéletes, a kelésnél úgyis szinte összenő a fonat.Tiszta konyharuhával letakarom, és újabb 40 percre hagyom kelni. 

Ha megkelt, újra lekenem tojással és előmelegített, nem légkeveréses, 180 °C-os sütőben kb 80 perc alatt aranyba
rnára sütöm. Ha nagyon pirulna, alufóliával vagy sütőpapírral le lehet takarni.



Hisz tudod, főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb! 

Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne.

Limitált példányszámban elérhető. Az alábbi linken megrendelheted, vagy az oldalon feltüntetett üzletekben személyesen is megvásárolhatod.


sulvefoveegyutt.hu

www.facebook.com/sulvefoveegyutt

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr258519750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása