Pár napot Párizsban töltöttünk, így nem maradhatott ki, hogy rengeteget kóstoljunk is az ottani ízekből. Ma reggel pedig úgy alakult, hogy szinte üres volt a hűtő, semmi reggelinek való, ekkor ugrott be, hogy készítsek egy qiuche-t némi csavarral. Ez ugye nem más, mint a franciák lepénye mindenféle jóval töltve. :)
Tejmentesen, a hűtőben rejlő pár alapanyagból dobtam össze reggelinek.
Hozzávalók 4 személyre (ebből kb. 4 db kis méretű quiche vagy egy nagy készíthető)
tésztához
25 dkg finomliszt
5 dkg hideg margarin (mivel ezt most laktózmentesen készítem, vaj helyett margarint használok)
7 dkg libazsír, amit Anyu sütött ki, amikor ropogós libatepertőt készített ;) Mindig van itthon egy adag házi libazsír.
2 db tojás
1 kk. só
töltelékhez
Az eredeti quiche tejszínes kecskesajtos-spenótos töltelékkel készül, de létezik kismillió-féle változat. Húsos, zöldséges, sajtos... Ahogy írtam is, én azt a pár alapanyagot használtam fel, amit a hűtő rejtett, és így is igazán finom lett a végeredmény.
1/2 grillcsirke
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 db héjában főtt krumpli
2 db tojás
néhány szál medvehagyma (a mélyhűtőben mindig van zöldfűszer lefagyasztva, hogy ne csak akkor ehessem, amikor a szezonja van:))
só, kakukkfű, petrezselyem
vegyes saláta a tálaláshoz
A tésztához a hideg alapanyagokat összemorzsolom, összegyúrom, majd hűtőben fél óráig pihentetem.
Ez alatt elkészítem a tölteléket. Egy kevés zsiradékon megfonnyasztom a félkarikára vágott hagymát, a fokhagymát, majd jöhet az apróra vágott maradék grillcsirke is. Fűszerezem, lepirítom. Beledobom a felkockázott főtt krumplit és a medvehagymát is. A tojásokat felverem, majd a husis tölteléket hozzákeverem. Nem a tojást öntöm a serpenyőbe, mert azonnal megsülne.:)
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, belesimítom a formákba, megszurkálom az alját villával, majd lecsípem a kilógó részeket. Beleöntöm a tölteléket és 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütöm.
Salátával tálalom.