Úgy alakult, hogy a saját Meyer citromfámról 6-7 hatalmas citromot tudtam leszedni, így összedobtam egy citromkrémet, amit kókuszos pitealapra kentem.
Ennél helyibb nem is lehetne! ;)
A Meyer citromról jó tudni, hogy sokkal fűszeresebb az íze, és kevésbé savanykás, mint a normál citromé. A héja is tele van illóolajokkal. Az angol lemon curd-höz például tökéletes.
Viszont a nagymennyiségű liszt egy részét most kókuszlisztre cseréltem, ezáltal az arányok felborulhattak és mondjuk úgy, ropogós lett a tészta. Persze pohárkrémnek tökéletes így is!:D Szóval lejjebb a receptben kevesebb liszt szerepel, hogy a végeredmény nektek már tuti legyen.
Hozzávalók a pite tésztához /4 személyre/
20 dkg kókuszliszt
15 dkg finomliszt
14 dkg puha, de hideg vaj
4 dkg cukor
1 db tojás
1 kk. vaníliás cukor
1 kk. őrölt fahéj
angol citromkrémhez
4 db citrom
4 db tojás
20 dkg cukor
20 dkg margarin
díszítéshez
kókuszreszelék
(házi) kandírozott citrusfélék és gyömbér
A tésztához a liszteket, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat összekeverem. Hozzá morzsolom a margarint, majd hozzáütök egy tojást. Kézzel összedolgozom és 2-3 órára a hűtőbe teszem.
Amíg a tészta hűl, a citromkrémet készítem el. Ehhez vízgőz fölé teszek egy edényt, belecsavarom a citromok levét, hozzáadom a tojásokat és a cukrot. Időnként kevergetem, és amikor már elkezd sűrűsödni, beledarabolom a margarint. Fontos, hogy ne legyen túl hideg, mert akkor kicsapódik.
Amikor szinte teljesen besűrűsödik, beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Ekkor kiveszem a tésztát és egy piteforma alját margarinnal megkenem, majd belenyomkodom a tésztát. Nem lesz olyan állagú, hogy nyújtani lehessen, de ez is megfelel. A tetejére sütőpapírt teszek és egy másik formával lenyomom, vagy babot szórok bele, hogy sütés közben ne emelkedjen meg. Kb 25-35 percet sütöm 180 fokon. A vége előtt kicsivel leveszem a nehezéket és hagyom, hogy aranybarna legyen.
Hűtés után jöhet rá a krém, majd díszítésként a kókuszreszelék és a kandírozott gyümölcs.
Már többször készítettünk citromkrémes sütit, itt egy másik recept, ahol a krémet tartokba töltöttük: