A gazpacho és a salmojero is spanyol paradicsomleves, melyet főzés nélkül, turmixgépben lehet pillanatok alatt elkészíteni és hidegen tálalják. Kis különbségek vannak csupán köztük, a lényeg azonban ugyanaz, a nyár hűsítő levese.
Az én verzióm kicsit olaszos, hiszen az uborkát zsenge cukkinire cseréltem, a fehérborecetet balzsamecetre és egy marék friss bazsalikom is került bele. Az összhatás friss és könnyed, üdítő nyári leves lett, extrája pedig, hogy mindent a kertből szedtem hozzá és az elkészítése csupán 5-10 perc.;)
Hozzávalók /2-4 személyre/
3 db nagy, érett paradicsom, meghámozva
1 db zsenge cukkini
2 szelet kenyér, a héja nélkül
1 gerezd fokhagyma
1 tk. balzsamevet
2-3 ek. olaj
1 marék friss bazsalikom
só, rózsabors
1-2 dl hideg víz
A hozzávalókat felaprítom, turmixgépben összeturmixolom és lehűtöm. A türelmetlenek akár azonnal, a tányért jégre pakolva is ehetik.:)