Családi receptek és emlékek

Mézeskalács házikó

2015. november 28. - Sülve főve együtt

Holnap lesz advent első vasárnapja, így Annával megsütöttük az idei mézeskalács házunkat.

Minden évben kipróbálunk egy újabb mézeskalács receptet, mert még nem találtuk meg az igazit. Egészen eddig!:) Ez a tészta nem igényel egy egész estés pihentetést, csupán 20 perc hűtésre van szüksége, szóval nálunk máris nyerő. A tészta omlós, puha, finom, ha nem nyújtjuk túl vékonyra - pont, ahogy Anna szereti -, viszont vékonyabb verzióban ropogós, ahogy az én kedvencem. :) Persze egy picit ezen a recepten is módosítottunk, hogy számunkra is tökéletes legyen.

Amint elkészítettük és lefotóztam a házikót, elkezdett esni a hó. Kell ennél mesebelibb tél kezdés?:)
mezeskalacs-haz.JPG

 

Íme a recept: (Ez az adag kb 6 személyre elég, de mi ennek a dupláját gyúrtuk be a házikóhoz)

32 dkg finomliszt
6 dkg rétesliszt
1 db tojás +1 sárgája (a fehérjéből a cukormáz készül)
6 dkg porcukor
5 dkg margarin
15 dkg méz
1/2 tk. szódabikarbóna
1 kk. őrölt fajéj
1 kk. őrölt gyömbér
1/2 kk. őrölt szegfűszeg


cukormázhoz
1 db tojás fehérje
20 dkg porcukor
1 ek. citrom leve


A mézet a cukorral és a margarinnal felolvasztom és elegyítem. Kicsit kihűtöm, majd jöhet hozzá a tojás és a sárgája, majd a szódabikarbónával és fűszerekkel elkevert liszt. Az egészet jól összedolgozom. 

20 percre a hűtőbe teszem. Amint letelt ez az idő, kezdődhet is a nyújtás! Lisztezett deszkán kb 3 mm vastagra nyújtom és formázom. A házikóhoz mi IKEA-s sablont használtunk, de rengeteg megoldás létezik. A maradék tésztából mézeskalács emberkék és szarvasok elevenedtek meg.

180 fokos sütőben 8 perc alatt aranybarnára sütöm.

Az összeállított és kihűlt formát a cukorral és citrommal habosra kevert tojásfehérjével díszítem. Zacskóba töltöm, a csücskét levágom, és jöhet a rajzolás!:)

mezeskalacs-haz3.jpg

Vidám sütögetést!
Hisz tudod, főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!

http://sulvefoveegyutt.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr768122014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2015.11.30. 06:25:35

"A házikóhoz dupla adagot gyúrtunk be" - a leírtak dupláját? Miért? (Lehet, csak nekem lóg a levegőben egy kicsit ez a mondat, ugyanakkor elfogadom, hogy 1/2 tojás sárgáját elég nehéz összehozni...)

Sülve főve együtt 2015.11.30. 08:24:05

@Krutzifix: Kedves Krutzifix! A leírtak dupláját gyúrtuk be, így jó nagy adagot kaptunk, amiből a házon kívül még sok kis figurát is készítettünk. A leírt adag kb 6 személyre elég, de kevés lett volna a házikóhoz.

Sülve főve együtt 2015.11.30. 08:25:56

@Krutzifix: Javítottuk a szövegben is, hogy egyértelmű legyen. Köszönjük!
süti beállítások módosítása