Holnap lesz advent első vasárnapja, így Annával megsütöttük az idei mézeskalács házunkat.
Minden évben kipróbálunk egy újabb mézeskalács receptet, mert még nem találtuk meg az igazit. Egészen eddig!:) Ez a tészta nem igényel egy egész estés pihentetést, csupán 20 perc hűtésre van szüksége, szóval nálunk máris nyerő. A tészta omlós, puha, finom, ha nem nyújtjuk túl vékonyra - pont, ahogy Anna szereti -, viszont vékonyabb verzióban ropogós, ahogy az én kedvencem. :) Persze egy picit ezen a recepten is módosítottunk, hogy számunkra is tökéletes legyen.
Amint elkészítettük és lefotóztam a házikót, elkezdett esni a hó. Kell ennél mesebelibb tél kezdés?:)
Íme a recept: (Ez az adag kb 6 személyre elég, de mi ennek a dupláját gyúrtuk be a házikóhoz)
32 dkg finomliszt
6 dkg rétesliszt
1 db tojás +1 sárgája (a fehérjéből a cukormáz készül)
6 dkg porcukor
5 dkg margarin
15 dkg méz
1/2 tk. szódabikarbóna
1 kk. őrölt fajéj
1 kk. őrölt gyömbér
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
cukormázhoz
1 db tojás fehérje
20 dkg porcukor
1 ek. citrom leve
A mézet a cukorral és a margarinnal felolvasztom és elegyítem. Kicsit kihűtöm, majd jöhet hozzá a tojás és a sárgája, majd a szódabikarbónával és fűszerekkel elkevert liszt. Az egészet jól összedolgozom.
20 percre a hűtőbe teszem. Amint letelt ez az idő, kezdődhet is a nyújtás! Lisztezett deszkán kb 3 mm vastagra nyújtom és formázom. A házikóhoz mi IKEA-s sablont használtunk, de rengeteg megoldás létezik. A maradék tésztából mézeskalács emberkék és szarvasok elevenedtek meg.
180 fokos sütőben 8 perc alatt aranybarnára sütöm.
Az összeállított és kihűlt formát a cukorral és citrommal habosra kevert tojásfehérjével díszítem. Zacskóba töltöm, a csücskét levágom, és jöhet a rajzolás!:)
Vidám sütögetést!
Hisz tudod, főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!