Családi receptek és emlékek

Rendhagyó eclair fánkok

2016. május 02. - Sülve főve együtt

Rendhagyó kis Eclair csónakok friss eperrel

Anyák napján Anyut még valamivel megleptük ezen a fotón kívül. Mivel jött az ötlet, hogy egy fiatalkori képét reprodukáljuk, ha már úgyis eléggé hasonlít rá Hugi.:)

anyu-en_copy.jpgSzóval virág helyett most egyik kedvencét, az Eclair fánkot kapta tőlünk, amit nagyon régen evett utoljára. Gondoltuk, átvisszük az alapanyagokat, és nála közösen elkészítjük házilag és saját ízlésünkre formáljuk. Nem nagy ördöngősség, csupán néhány trükköt kell megfogadni.
Amiben tutira eltér a klasszikus változattól, hogy nincs alja és teteje is, csak a kis csónakok, amit így nagyon meg lehet pakolni a töltelékekkel, sőt friss eperrel is!

Elképesztően finom lett, és igazi önmegtartóztatás volt, hogy hagyjunk neki is. ;)

_dsc5704_copy.jpg

Hozzzávalók kb 20 kis fánkhoz

égetett tésztához
8 dkg vaj
5 púpos ek. finomliszt
1,5 dl hideg víz
4 db tojás
1 teáskanál cukor
1 csipet só

dízszítéshez
néhány szem eper
tejszínhab (flakonból)
1 cs. vanília puding
3 dl tej
1 tábla étcsokoládé
vagy puding helyett eper lekvár

 eclair.JPG

Egy lábosba öntöm a vizet, a vajat, a cukrot és a csipet sót. Folyamatos keverés mellett forralásig főzöm, majd jöhet hozzá kanalanként elegyítve az 5 púpos evőkanálnyi liszt. Amint összeáll és elválik a tészta az edény faláról, lehúzom a tűzről.
5 percig hűlni hagyom, majd folyamatos keverés mellett egyesével mehetnek is hozzá a tojások figyelve arra, hogy az előző tojás teljesen elegyedjen a tésztával.

Egy nagy, alacsony peremű tepsit kivajazok, erre kerül majd a habzsákkal formált tészta. 

A tésztát belekanalazom egy vastagabb anyagú kisméretű konyhai zacskóba. Az egyik sarkába nyomkodom, hogy feszes legyen a zacskó. Levágom a sarkát, majd jöhet a legmókásabb művelet. Mi kisebb, kb. 6-8 cm-es csíkokat formáztunk belőle, így igazán mutatós kis csónakok lesznek.

Fél órát pihen a tészta, ezalatt elkészítem és hűtőbe teszem a pudingot, felszeletelem a megtisztított epret, majd előmelegítem a sütőt 220 fokra.

A fél óra letelte után mehet is a sütőbe a tészta 10 percre, majd leveszem 180 fokra, és újabb kb. 10 perc alatt készre sütöm. Az ajtót nem szabad kinyitni, különben összeesik a szépen megnőtt tészta, így az ablakon lehet leselkedni, mint egy kíváncsi kisgyerek. :)

Amint elkészül, megszurkálom a sütiket, hogy a levegő távozzon belőle, és ne essen össze a szépen megkelt, üreges tészta. Aztán rácson kihűtöm őket. Ha mégis összeesik, akkor sincs tragédia, a töltelék ápol és eltakar. ;)

Míg hűl, néhány csepp olívaolajjal felolvasztom a csokit a mikróban (ráérősebbek vízgőz fölött).

Jöhet is a rendhagyó kis Eclair falatok összeállítása. Egy tészta csónak, nem vágom félbe, mert nem lesz teteje, rá a keserű csokiréteg, a krémes vanília puding vagy az eperkrém, a tetejére nagy adag hideg tejszínhab, és az egész megkoronázásaképp az eperszeletek. Jöhet még rá egy kis csoki díszítésnek.

Anyu imádta, mi meg örültünk, hogy kicsit végre kényeztethettük. :)

 

Hisz tudod, főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!:)

Ez a recept már nem fért be a könyvünkbe, de 75 szuper családi recept és történet helyet kapott benne.

Limitált példányszámban elérhető. Az alábbi linken megrendelheted, vagy az oldalon feltüntetett üzletekben személyesen is megvásárolhatod.

sulvefoveegyutt.hu

www.facebook.com/sulvefoveegyutt

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr388681476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása