Családi receptek és emlékek

Gyors, zöldhagymás, mangalica tepertős pogácsa

2016. július 16. - Sülve főve együtt

Ebben az esős időben, mikor végre van idő és kedv is kicsit időigényesebb finomságot készíteni, valami lélekmelegítő nassolnivalóra vágytam. Pogácsára. De azért nem akartam órákig hajtogatni a tésztát, annál éhesebb és az idő miatt álmosabb voltam. Itt egy pofonegyszerű recept néhány finom csavarral.

_dsc0199jk.jpg

Hozzávalók: (kb. 35 db)
25 dkg liszt
1 cs. száraz élesztő
15 dkg mangalica tepertőkrém
2 tojás 
1 tk. só (függ attól, hogy a tepertőkrém mennyire sós)
2 dkg vaj
1 dl tej
1 ek. natúr joghurt
1 tk. cukor
1 cs. zöldhagyma zöldje

A langyos tejhez hozzászórom az élesztőt és a cukrot. Kicsit félreteszem meleg helyre, hogy felfusson. Addig a liszthez keverem a sót és a tepertőkrémet, aztán hozzá morzsolom a vajat. Mehet rá az egyik tojás sárgája, a fehérjét félreteszem a kenésre. Jöhet rá a joghurt és a közben felfutott élesztő. Összedolgozom a tésztát, míg el nem válik az edény falától, aztán meleg helyen egy órát pihentetem a tésztát és ebben az álmosító időben magamat. :)

 Az 1 óra leteltével frissen és üdén a tésztához keverem a felaprított hagyma zöldjét. Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Egy alacsony peremű tepsit kibélelek sütőpapírral. Lisztezett deszkán a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtom, és késsel beirdalom a tetejét. Jöhet a szaggatás lisztbe mártott feles pohárral, úgy autentikus. Mehetnek is a pogik a tepsire. Az egy egész tojást felverem, hozzá keverem a megmaradt fehérjét, és megkenem a pogik tetejét. Irány a sütő, ahol 25 perc alatt aranybarnára, belül pedig omlósan puhára sülnek. Aztán már csak egy jó film kell, egy meleg takaró, és máris vidám ez az esős nyár este. ;)

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr308894454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása