Családi receptek és emlékek

A termelői piacon sokkal többet kapsz, mint friss alapanyagokat

2016. augusztus 22. - Sülve főve együtt

Hugival és sógorral az egyik termelői piacon ebédeltünk, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy egy kedves, tisztességben megőszült, aprócska néni szemérmesen kínálja friss spenótját a galérián lévő éttermeknek. Hugival egymásra néztünk, és egyértelmű volt, ma valami spenótos lesz a vacsora.

piac.jpg

Fogtuk magunkat, és gyorsan befejeztük a finom ebédünket, majd a néni után somfordáltunk, hogy megtudjuk, melyik is az ő standja. A virágárus, pont a nevén szólította, így a kedves teremtésnek már a nevét is tudtuk. Bori néni. Ott álltunk a pici standja előtt, ahol gyönyörű, friss zöldhagyma és petrezselyem csokrok zöldellettek, volt ott még jó néhány szép szál uborka, persze nem fóliába csomagolva, 3 zacskó friss bab és az a bizonyos nagy kupac spenót, amiért jöttünk, amit az emeleten oly félve kínált, nehogy megfonnyadjon. A hatalmas kupac friss, zsenge, szépen megtisztogatott spenót. Bori néni elmesélte, honnan lehet tudni, hogy ez ember vashiányos, és erre milyen jó is a spenót. Mikor megláttam a dolgos kis kezeit, összeszorult a szívem. Mikor észrevette, hogy figyelem, büszkén közelebb hozta, és mosolyogva mesélte, azért feketélik, mert tegnap levélről levélre tépkedte a spenótot, hogy ilyen szépen szedett legyen. Egyszerűen nem bírtam megállni, megfogtam a kezecskéit, megszorongattam, és a szemébe nézve megköszöntem neki az alázatot, a szeretetet, az odaadást, amivel létezik, amivel hozzááll a világhoz. Pedig csak most találkoztunk először. Lebilincselt, hogy mit véghez nem visz nap mint nap. Kicsit zavarba jött a kézszorongatásomtól, de mosolygott és megköszönte. Egy csapásra a termelői piac és Bori néni feltétlen csodálója lettem. Ez után nem meglepő, hogy nemcsak a spenót, de az uborka és a petrezselyem csokrok is a szatyrunkban landoltak, egyszerűen vétek lett volna őket otthagyni. Végül megvettük az összes zöldhagymát is, ami olyan hosszú volt, hogy hazafelé a zacskóból kilógó zöldje az állunkat csiklandozta.

Mikor hazaértem, első dolgom volt, hogy a friss alapanyagokból valami finomságot készítsek, valami méltót Bori nénihez. Mert ezek a zöldségek számomra már nem csak egyszerű alapanyagok voltak, már kötődtem hozzájuk, tudtam, mennyi áldozatos munkával lettek ilyen szépek, finomak és üdék. Most sokkal jobban figyeltem rá, hogy egy kis darabkájuk se vesszen kárba, és a lehető legfinomabb étel kerekedjen belőlük. Kiegészítettem néhány finomsággal, ami még otthon lapult, hogy azok se vesszenek kárba, így készült a finom, friss, spenótos-cukkinis tészta a'la Bori néni. :)

_dsc0087-spenotos-teszta-piac-bori-neni-ketto-kozott.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg spagetti tészta
1 csokor zöldhagyma
40 dkg friss spenót
2 db kisebb cukkini
3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
kevés napraforgó olaj
bazsalikom

Tetejére jöhet:
jó marék kéksajt, parmezán vagy trappista sajt
sózott, kevés ecetes lilahagyma karika

 

A tészta vizét felrakom forrni, míg melegszik, megtisztítom és felkarikázom a hagyma 2/3-át, és kevés forró olajon megfuttatom. Amint felforrt a víz, mehet bele a só, kevés olaj, és a tészta. Míg a tészta al dente-re fő - azaz már nem kemény, de még nem is málik szét -, megmosom a spenótot. Bori néni szorgalmának köszönhetően, ezeket a leveleket nem kellett sokszor átmosni, nem maradt rajtuk sok homok.

Mehet a spenót a megfuttatott hagymára, rá a reszelt fokhagyma, amit jól elegyítek a spenót leveleken, hogy ne égjenek meg. Aztán a meghámozott cukkinikockákat is rádobom a tetejére. Majd a só és a bazsalikom. A zöldségek pillanatok alatt megpuhulnak, fontos, hogy maradjanak ressek és üdék. Amint kész a tészta, leszűröm, és összekeverem a spenótos feltéttel. Rászórom a kéksajt morzsákat és a parmezánt vagy trappista sajtot, kinek, mi a kedvence. Szépen ráolvad. Végül mehet rá a maradék zöld- és lilahagymakarika, hogy legyen valami ropogós is az ételben. Utóbbi sózva és pár csepp ecettel megbolondítva, hogy ne legyen túl vad az íze.

Köszönöm, drága Bori néni!

 

 Hugi saját adag zöldhagymájából és petrezselyemzöldjéből pedig isteni póréhagyma mártást készített.;)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr7211357182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2016.08.23. 19:28:40

Kimondottan jó írás, nagyon tetszett, a recept is élvezetes (mondjuk én a parmezánra szavaznék a trappista ellenében :) ). A VALÓDI termelői piacokon sok-sok Bori nénivel lehet találkozni, én is ezért imádom az ilyen helyeket. A "kézművest" szoktam kerülni, mert az nem az élményről, termelőről és a minőségi, friss termékről, hanem a lehúzásról szól.
Még egyszer gratula a poszthoz, sok-sok ilyet még!

Sülve főve együtt 2016.08.23. 19:54:42

Nagyon köszönjük a kedves szavakat, örülünk, hogy tetszett, és annak különösen, hogy neked is megvan a saját Bori nénid, hívják őt akárhogy, és átélted már ugyanezt. :)

ajuci 2016.08.24. 03:17:44

@Sülve főve együtt: nekem már csak egy kérdésem maradt: mit mondott Bori néni arról, hogy honnan vehető észre, hogy valaki vashiányos? :)

Sülve főve együtt 2016.08.24. 10:30:01

@ajuci: Többek között a fáradtságot és a magas vércukorszintet emelte ki.:)
süti beállítások módosítása