Családi receptek és emlékek

KonyhaKert - Vetésterv részletesen, növénytársításokkal

2019. április 02. - Sülve főve együtt

Kész a kiskert, jöhetnek a növények! Igen, direkt nem csak zöldségeket írtam, hiszen a jó veteményesben vannak a zöldségek mellett virágok és fűszernövények is. Hogy miért?

Egyrészt, mert bevonzzák a méheket, akik nélkül nem lenne beporzás, így tehát zöldségeink sem (ezúton is ezer hála és köszönet nekik;)), másrészt pedig elűzik a kártevőket, vagy egy fajta gátként is szolgálhatnak. A csigák pl. imádják a büdöskét, a sarkantyúkát, így ha ezeket a veteményes szélére ültetjük, akkor ezeket legelik le először, és békén hagyják a számunkra fontos zöldségeket. A fonalférgek meg egyenesen utálják ezeket a növényeket, így elkerülik a veteményest. Extra infó, hogy van olyan virág, ami hasznos is és ehető is, a fűszernövényeken túl ilyen pl. a sarkantyúka. Tehát idén ennek mindenképp hagyok helyet a kis kertben.

 _dsc6542-sfekk.jpg

Amint megterveztem fejben a kertet, kitaláltam, hogy mit hova ültetek, ábrázoltam is, de nem ám négyzetrácsos papíron. :D

Hangsúlyozom, hogy nem én akarom megmondani a tutit, a tavalyi tapasztalatok után sok könyvet/blogot/műsort néztem meg a témában, és most én is kísérletezem. Egymásnak ellentmondó infókat is lehet találni növénytársítás témában (növénytársításnak nevezik az ökológiai gazdálkodásban azt az elvet, hogy vegyszerek helyett a kártevők ellen a megfelelő növények egymás mellé ültetésével védekeznek), de sokat elolvasva, kiválasztottam a nekem leginkább szimpatikusat, és aszerint terveztem meg a veteményest. Bárki rákereshet, kis milliónyi táblázatot és felsorolást fog találni a témában, hogy mit mi mellé ne ültessen, vagy épp mit mivel társítson.

790x750cm-kert2-1-01_1.jpg

Ez lett a végleges terv. Ahogy látszik, márciusban sok mindent el is ültettem,
de van, ami még vár rám!

Megvettem a vetőmagokat is, figyelve, hogy a legtöbb hazai fajta és bio legyen. Meglátjuk, idén mi fog beválni, és mely módszert kell még gyakorolnom vagy jobban megismernem. Az már biztos, hogy padlizsánt és paradicsomot idén nem kezdek magról nevelni, majd a megfelelő időben szép palántákat fogok vásárolni.

A mulcsot és a szénát még be kell szereznem talajtakaró gyanánt, mert a magok már elkezdtek kibújni a földből. És ha azt szeretném, hogy ne legyen sok gyom - márpedig miért ne akarnám?:D -, illetve, hogy a talaj őrizze meg a nedvességét és megfelelő hőmérsékletét, bizony nem árt gondoskodni a talajtakarásról sem! Ezt mulccsal vagy szalmával lehet a legegyszerűbben megoldani. Persze ha ez alól is kinő a gyom, jóval nehezebb lesz kitépkedni alóla gyökerestül, de bízzunk a szerencsénkben!:)

Vissza a növényekhez.
A kert potenciálisan csigák által kedvelt széleit büdöskével és sarkantyúkával fogom beültetni, így egy sorompót állítok nekik. Inkább ezt legeljék le, mint a zöldségeimet.:) 
Jöhet a veteményesbe még kapor, fokhagyma, hagyma és bazsalikom. Ezek szintén a kártevők ellenségei, ugyanis ezeket az erős illatokat, aromákat nem minden rovar csípi.;) Viszont én meg imádom, ezért fel is fogom mindet használni.

Na és akkor a többi zöldségnek is van még hely, így kitaláltam, miből mennyi legyen.
Tavaly nagyon szépen fejlődtek a cukkinijeim, és jó sok termés is lett mindhárom színű fajtából, így idén csak egy tővel ültetek többet. Most csak a klasszikus fajtából kaptam magot, a három színűből viszont maradt tavalyról sárga, e mellé kipróbálok egy új, sárga és mély zöld, gömb alakú fajtát is. Hiszen imádom, ha az ételek színesek és formájukban, textúrájukban is eltérnek.
_dsc9012-sfe_1.jpg
E mellé jöhet egy sor kapor (tervek szerint júniusban is ültetek egy sort, ha ez már száradni kezdene), másik oldalára pedig újhagyma helyett idén kötözőhagyma kerül. (a kettő kb. ugyanaz)


A csicsóka gyorsan szaporodik és elég igénytelen - ellenben szinte tökéletes krumpli helyettesítő. Tavaly kaptam párat, amit el is ültettem, télen ettünk is belőle nem keveset, de ami a földben maradt, annak bizony a helye fix, így ezt nem bolygatom. Mivel gyorsan szaporodik, számoltam még helyet körülötte, hogy ne legyen zsúfolt az a rész.
csicsoka-termes-sfe.jpg

Mellé cukorborsó jön és annak az árnyékába 1 sor saláta. A növénytársítás szerint a saláta is szeret a borsó közelében lenni. Tervek szerint, amikor a cukorborsó leérik, addigra megnőnek annyira a cukkinijeim, hogy kelleni fog a plusz hely, tehát oda nem kerül semmi másodvetésben.
Tavaly nagyon kevés salátám termett, és csak a Zsuzsi és Petit borsófajtákat ültettem, ezért idén a salátának és a cukorborsónak is hagytam helyet. Egyébként a Zsuzsi borsó neve miatt nagyon menő fajta;), de a Petit (Rajnai törpe) sokkal zsengébb, kisebb szemű, édesebb. Így idén csak ezt ültetek a Zsuzsi helyett is. Összesen 4 sort, 2-2 sort szakaszosan vetve. Azaz időben eltolva, hogy ne egyszerre legyen sok zöldborsóm, ne kelljen lefagyasztani, hanem júniusig ehessünk frisset. Miután ez leterem, a gyökereit nem kiásva (fontos nitrogént juttat a földbe) ültetek a helyére másodvetésben (azaz nyár végén, ősszel) céklát, répát, esetleg zöldbabot.
sfe-konyhakert-3-borso.jpg
A borsó mellé jön egy sor hónapos retek (hiszen a retek és borsó is jó párosítás) és egy sor cékla. A cékla magokat egy éjszakára beáztattam vízbe, majd szárazva törölve mentek a földbe, hogy előbb kikeljenek.
Ezek mellé jön 3 sor lilahagyma és egy sor kötözőhagyma. Bízzunk benne, hogy idén a vakondok is elkerülik, és mivel a borsó sincs közvetlenül mellette, talán a kártevők is megkímélik. Tavaly a borsó mellett egy hagymám sem élte túl.
A hagymák mellé saláta és fodros, leveles kel került. 
Alulról indulva a kerítéshez közel 2 sor vöröshagyma dughagymát vetettem el, mellé egy sor sárgarépa jött. Hiszen ezek is kedvelik egymás társaságát, a sárgarépa kártevőit részben elűzi a hagyma. A sárgarépa a vetéstől számítva általában 3-4 hónap után lesz fogyasztható, de ezt az időt fel lehet gyorsítani, ha pár napig nedves konyharuhában pihentetjük az apró magokat, így elindul a csírázásuk, és a földben már kevesebb időt kell eltölteniük. Meglátjuk, idén az elmélet beigazolódik-e.:) Tavaly nem volt helyem ültetni, de idén ezt is felvettem a listára. Sokat eszünk belőle, így mindenképp kellett helyet szorítani neki a kertben. Mivel gyökérzöldség, szereti a homokos talajt, az pedig van elég, úgyhogy bizakodó vagyok.
A sárgarépa túloldalára egy újabb sor fokhagyma került. A paradicsom kártevői nem szeretik. Mi viszont annál inkább, így ha az egész veteményest fokhagymának tartanám fent, azt a mennyiséget is megennénk egy év alatt!:D
A jobb oldali kis úthoz közel egy kevés fehérrépát - szintén hagyma társaságában - ültettem el, és mellé jön majd májusban pár tő padlizsán palánta.
A három sor karós zöldbabból tegnap óta már egy sor a földben van, a többit szintén szakaszosan ültetem, hogy mindig legyen friss. Tavaly kb. 10-12 tövet ültettem csak el, szépen hoztak is termést, de ez csupán ízelítőnek volt elég, idén ezért lesz ebből is több.
A veteményes közepe a paradicsomoknak van fenntartva. 16 tővel számoltam, tavaly 14 volt, de 2 gyorsan megadta magát. A többit mindig megettük, frissen leszedve, salmojerot készítve belőle vagy épp chutneynak és savanyúságnak eltéve.
Tehát paradicsomból sok fogy, és hogy ezek szépen teremjenek, közéjük bazsalikom és fokhagyma kerül, szintén a kártevők ellen. Terveim szerint több fajta (főleg hazai), több méretű és színű paradicsomot ültetek el idén is, de ezeket nem magról, hanem majd palántáról. A paradicsomnál is fontos a változatosság, legyen szép színes kavalkád a kertben és a tányéron is. Hiszen a főzés a konyhán kívül kezdődik!;)
Mivel a fekvés miatt tavaly az összes napot kitakarták a többi zöldség elől, így idén erre is figyeltem, és nem a veteményes szélére kerülnek.
pp_3x3-paradicsom-sfe.jpgVannak növények, amik igénylik a sok napot, és vannak, amik inkább árnyékban szeretnek lenni. Az előbbi pl. a paradicsom, az utóbbi a salátafélék.

Ami nincs a veteményesben, de nem maradhat le a tányérunkról, azokat balkonládákba ültettem el a teraszon, ahogy tavaly is. 1 láda rukkola és 2 láda spenót, illetve a tavalyról megmaradt 2 láda eper közelebb lesz a konyhához és messzebb a kóbor macskáktól!:) 

Majd májusban jöhetnek a tavalyi dézsába a csípős paprika palánták is. Sőt, az az ötletem támadt, hogy idén a terasz árnyékolására  tehénbab magokat futtatok fel. Kaptam magokat, ez is egy fajta zöldbab, de 3-4 méter magasra is felfuthat, ha van támrendszere, és 50-60 cm-es termést hoz. Tehát tökéletes lesz árnyékolásra is.:)

Talán nem hagytam ki semmit a felsorolásból és a kiskertből. A fűszerkertről majd külön mesélek.;) Már csak egy kis esőre van szükség és némi szerencsére!

 

Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://sulvefoveegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr1514727903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leventesz1 2019.04.03. 15:52:04

Szia! Engem érdekelnének a komposztálás terén elért eredmények, illetve jótanácsok kezdőknek! :)

Köszi!

Sülve főve együtt 2019.04.09. 14:43:34

Kedves Leventesz1, köszönjük a véleményt, hamarosan a komposztálásról is készül bejegyzés. :)

Sülve főve együtt 2019.05.08. 19:08:25

Kedves @Leventesz1!
Elkészült a komposztálásról szóló bejegyzésünk is. Bízunk benne, hogy találsz benne hasznos infókat!;)
sulvefoveegyutt.blog.hu/2019/05/08/konyhakert_ez_itt_egy_kom_poszt
süti beállítások módosítása