Családi receptek és emlékek

Céklás camembertes galette karamellizált körtével

avagy nem hiányzik belőle a hús

2019. december 09. - Sülve főve együtt

Az ünnepek közeledtével tökéletes előételnek vagy akár parti falatoknak. Nagyon különleges, mégsem bonyolult elkészíteni. És bár ez egy húsmentes fogás, annyira ízgazdag, hogy többeknek fel sem tűnt, hogy nincs benne hús.

galette.jpg

 

Hozzávalók 6 főre

A tésztához

30 dkg finomliszt
12 dkg vaj
2 kk só
1 tojás
kb. 1 dl víz, amennyit a tészta felvesz
frissen morzsolt szárított rozmaring

A céklapüréhez

4 db cékla
1 fej sonkahagyma
2 gerezd fokhagyma
csipet só
1 kk szárított zsálya
fehérbors ízlés szerint
1 kis ujjnyi reszelt friss gyömbér

A feltéthez

1/2 db körte
1 kk méz
1 camembert sajt
nagy marék durvára vágott dió
friss bébi spenót

 

A tésztához az alapanyagokat összeállítom, a tojásból egy keveset félre teszek a kenéshez. A tésztát összegyúrás után 1 órára hűtőben pihentetem.

Addig elkészítem a céklapürét. A céklát sós vízben megfőzöm. Míg fő, az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a puhára főtt céklát és egy kevés főzőlevet, befűszerezem, összekeverem, hogy mindenhol érje fűszer. 10 percig alacsony lángon készre főzöm. A felét lepürésítem.

A tésztát kör formára kb. 4 mm vékonyra nyújtom, megkenem a céklapürével, ráhalmozom a darabolt céklát, a felszeletelt camembert sajtot, a durvára vágott diót, a vékonyra szeletelt körtét, amire kevés mézet csurgatok.
200 ⁰C-on kb. 40-45 percig sütöm, míg a tészta aranybarna lesz. Friss salátával a tetején tálalom. Szeletekre vágva akár melegen, akár hidegen kitűnő vendégváró étel, de tartalmas fogás húsmentes reggelinek vagy vacsorának is.

 

 

Sütni-főzni jó, de sülve-főve együtt még jobb!

http://sulvefoveegyutt.hu/

KonyhaKert - paradicsom 1x1

A tájfajta zöldségek és gyümölcsök előnye, hogy már régen is megtermettek az adott területen, genetikai változatosságuk révén ellenállóak és alkalmazkodóak az éghajlati és egyéb viszonyokkal szemben. Ezek termesztésével fokozzuk a mezőgazdasági biodiverzitást (fajta sokféleség). Ezek a típusok általában kevesebbet teremnek, így nagy többségük kezd eltűnni az ipari termesztésből, és helyettük új hibrid fajtákat ültetnek. Ne felejtsük el, hogy igazán ízesek és egészségesek, ezért bio kiskertekbe tökéletes választás lehet.

Már tavaly is ültettem paradicsomokat a konyhakertbe, volt amit magról nevelgettem (nem mindegyikkel jártam sikerrel:(), így hát vettem magyar tájfajtákat is, hogy igazán változatos, színben és méretben is különböző típusú paradicsomjaim legyenek. Annyi termett, hogy még chutney-t és savanyúságot is csináltam belőle ősszel. Közben pedig csodás látvány volt a kertben és a tányéron is a sárga/piros/kerek/ökörszív/körte formájú/hatalmas/apró koktél paradicsomok kavalkádja.pp_3x3-paradicsom-sfe.jpg

                                        tavalyi fotóim a kertben termett paradicsomokról

 

Idén már a palánta nevelgetéssel nem bajlódtam, ismét az ÖMKi-től (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) szereztem be magyar tájfajtákat, illetve még pár tő egyéb fajtát is. Tavaly hatféle hazai tájfajtát neveltek elő az ÖMKi-nél, majd ezeket a szép, bio paradicsomopalántákat lehetett "örökbe fogadni", azaz megvásárolni és kiültetni. Idén pedig a legsikeresebb három tájfajta országos üzletláncban is kapható volt. A Gyöngyösi paprika alakú, a Mátrafüredi ökörszív és a Máriapócsi fürtös koktélparadicsom színesítette a kínálatot.

Ezek mellé vettem pár tő sárga koktél- és vadparadicsomot, illetve mély barna színű és normál méretű pirosat is.

 

A palántákat már kiültettem, de ahhoz, hogy sok és egészséges paradicsomom legyen, kell ám a törődés.:) A legfontosabb teendők a következők:

- a paradicsom palántákat napos helyre ültettem

- ferdén, azaz vízszintes gyökérrel/szárral tettem a földbe, hogy a szárán is apró gyökerek nőjenek, így segítse a tápanyaghoz jutást


- a paradicsomok közelébe fokhagymát és bazsalikomot is ültettem, mert a paradicsom kártevőinek nagy része távol tartja magát ezektől az erős illatoktól (ezen kívül a tányéron is szuper párost alkotnak;))

- idén a talajtakarásról sem feledkezem meg, így a gyomoknak kevesebb esélye lesz, sőt a talaj a nedvességet is jobban meg tudja kötni, ha szalmával vagy mulccsal van fedve

- a determinált fajtákat (adott méret elérése után már nem nő tovább) nem kell folyton kötözgetni, csak az elején egy karóhoz, az indeterminált (folytonnövő) típusokat viszont rafia szállal folyamatosan kötözgetem a karóhoz, hogy elbírja a súlyát

- a hónaljhajtásokat hetente-kéthetente lekacsolom, azaz eltávolítom annak érdekében, hogy a növény ne a bokrosodásra, hanem a termésre fordítsa energiáját

- az alsó leveleket is letépkedem, hogy a földről minél kevesebb betegség jusson át a növényekre

- a veteményesben nem használok vegyszereket, idén viszont a gombásodás elkerülése érdekében Polyversumot fogok használni, mely egy természetes gomba, ami kívülről védi a növényt az ártalmas betegségektől

- ezek után jöhet a rendszeres öntözés, lehetőleg a leveleket ne érje a víz

 _dsc0307-sfe.jpg

                                                         ez az a bizonyos hónaljhajtás

 

Ha sok a napsütés, bizakodhatunk a bő termésben!:)

 

 

 

Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi

KonyhaKert - ez itt egy kom poszt

igen, komposztálásról lesz szó :D

Még messze menő következtetéseseket ugyan nem tudok levonni - hiszen csak idén kezdtem neki a hulladék ilyen típusú felhasználásának -, de lelkes amatőrként összegyűjtöttem a legfontosabb infókat és pár jó tanácsot, amit, bízva a sikerben, én is megfogadtam.
Mióta komposztálok, a kommunális hulladékunk jelentős mértékben csökkent, ezért úgy gondolom, már önmagában ezért megéri.:)

 

De először is nézzük át, miért is jó komposztálni!

- kevesebb szemetet termelek, mert a konyhai hulladék nagy részét fel tudom használni
- jobb lesz a veteményes földje, mert a következő évben ezt a kész humuszt bele tudom keverni
- ezáltal még egészségesebb zöldségeket tudok termelni

 

Mi kell hozzá?

Csupán csak egy komposzt keret, amit lehet venni fából, lehet csinálni raklapból, és létezik kész, több rekeszes műanyag komposzt torony is. Sőt, akár lakásban is megoldható, kis méretű, kompakt komposztálókkal.

_dsc6520sfe.jpg Mi a legegyszerűbb fakeretes megoldást választottuk.


Mi mehet bele és mi nem?
Én az alábbi elvet, irányt követem.

Ezek mind MEHETNEK BELE:

NITROGÉN TERMELŐK (ezek alkotják a komposzt zöld színű részét)
- zöldségek és gyümölcsök konyhai hulladéka
- kávé zacc, tea fű és filter
- tojáshéj összetörve (ez kifejezetten jót tesz a talajnak a kalcium tartalma miatt)
- levágott fű, levelek
- gyomnövény, ami még nem magzott fel, nem virágzik
- növényevő állatok ürüléke (nyúl; hörcsög; bár a tyúk nem csak növényt eszik, megfelelő, sőt tökéletes talajjavító az ürüléke; stb.)

_dsc7301sfe.jpgA konyhai hulladékot mindig külön összegyűjtöm, és egyben viszem ki a komposzt kupacra.

SZÉN TERMELŐK (ezek alkotják a komposzt barna színű részét, ezek általában száraz anyagok)
- elszáradt levelek

- száraz gallyak aprítva
- papír, karton
- széna, szalma
- szotyi és tökmag héja

Plusz mehet bele a takarítás közben összegyűjtött:
- emberi szőr, haj, köröm
- por

Ezeket TILOS BELETENNI:
- húsevő állatok ürüléke (kutya, macska, stb.)
- déligyümölcsök héja, főként, ha vegyszerrel kezelt
- főtt étel
- kenyér
- tejtermékek
- olaj
- hús, csont (ha le is bomlana, nagyon lassan, viszont a kóbor állatokat bizony odavonzaná)
- műanyag
- fém

- veszélyes hulladék
- én csonthéjas gyümölcsöket és dió levelet sem teszek bele, mert nincs jó hatással a növények növekedésére, de ez a téma máig vitatott (egy a fontos, leveleket sose égessünk, mert az eszméletlenül környezetkárosító!)

 

Mi a legfontosabb a komposztálásnál?

- nitrogén - szén egyensúly
- jól szellőzzön a kupac
- ne száradjon ki teljesen 
- mindent a lehető legkisebbre aprítsunk össze, hogy a folyamatot meggyorsítsuk
- úgy halmozzuk a kupacot, hogy a közepéről a széle felé lejtsen, hogy a felesleges esővíz le tudjon folyni róla,  különben minden megrohadna

Időnként nem árt átforgatni és meglocsolni.

_dsc8257sfe.jpgez a jelen állapot a komposzt kupac alján

Az én komposzt kupacom február-március óta serényen gyűlik, kíváncsi vagyok, mikor tudom felhasználni. Néha majd írok róla helyzetjelentést.:) Egyelőre az alsóbb rétegekben már megjelent a fekete, szemcsés, nedves föld, szóval bizakodó vagyok.

Ha kedvet kaptatok a komposztáláshoz, de nem tudjátok megoldani a lakásban, akkor jó hír, hogy léteznek közösségi komposzt pontok - nem csak Budapesten -, ahova rendszeresen elvihetitek a komposztálható hulladékotokat ingyen. De akár a társasházak lakói is összefoghatnak, és együtt is kialakíthatnak egy-egy ilyen komposzt kupacot, így saját kezdeményezéssel is tehetünk valami jót.

 

Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi

Képes húsvéti beszámoló a konyhából

Az ünnepek úgy az igaziak számunkra, ha valóban együtt vagyunk, és amit csak lehet, mi magunk készítünk el. 
Mivel tegnap tudtunk együtt (l)enni a családdal, így nekünk előbb kezdődött a húsvét. 
Képes beszámoló érkezik a konyhából.;)


Készítettünk mini kalácsokat. Anna reggel bekeverte, kelni hagyta, majd áthozta, és együtt megfontuk.:) Utána jöttek az újításnak számító hajtogatott pogácsák. Ezt még előző este negyed 10-kor kezdtem összegyúrni, meghajtogatni, majd éjszaka a hűtőben pihent. Reggel egy újabb hajtogatás és pihentetés után belenyújtottuk a medvehagymát, megkentük tojással, megszórtuk magokkal és sajttal, majd mindenféle formában kiszaggattuk és jól megsütöttük. Ebből egy laza 4 tepsinyit sütöttünk, de estére mind elfogyott!:D Nem csoda, mindenkinek nagyon bejött, még Nagyinak is!

husvet_3x3.jpg

_dsc7380k.jpgAz egész család örült neki, hogy együtt sütkéreztünk:D
Nagyi rég volt ilyen vidám.:) (nem látszik, hogy 87 éves, igaz?)

kalacsok-medvehagymas-magos-hajtogatott-pogacsa-sfe.jpgkalácsok és pogácsák

Mire a kalácsok és a pogácsák elkészültek, megfőtt a füstölt csülök is. És elkezdtük a desszertet is, gyorsan bekevertük a répatorta tésztáját, formába öntöttük, és ment is a sütőbe. (Egyébként ezt a receptet megtaláljátok Sülve-főve együtt c. könyvünkben) Leült az egész család az asztalhoz, és a habzsi-dőzsi alatt a répatorta is megsült.
Ez után jött, ami még nem volt! A fancy díszítés eperrel, áfonyával, dióval és ehető virágokkal. Igazi tavasz elevenedett meg a tortán.:) A tészta rétegeket először meglocsoltuk a nemrég készült citrom szirupommal - ami lekvárnak indult -, majd a vajas-mascarponés krémbe is került ebből egy jó adag, a cukor nagy részét ezzel kiváltva. Erre a friss gyümölcsöket halmoztuk, rétegeztük, és a tetejét is kidíszítettük. Nem csak látványban, de ízben is igazán  fűszeres, friss és könnyed volt.:) 

_dsc7428sfe.jpgHol máshol, mint a kertben ettük meg!:)

repatorta-bogyos-gyumolcsokkel-mascarponeval-hazi-citrom-sziruppal-eheto-viraggal.jpgdiós répatorta áfonyás, epres, citrom szirupos, mascarponés krémmel és ehető virágokkal

_dsc7370sfe.jpg

KonyhaKert - mit rejt a fűszerkert?

Avagy aromaterápia a kertben minimális energiabefektetéssel

A veteményessel egy időben egy fűszerkertet is létrehoztam tavaly, hiszen a konyhaablak párkányán, cserépben nem sokáig húzták ezek a zöldek. Most viszont a növények is jól érzik magukat és én is, hiszen a kertészkedés ezen része felér egy aromaterápiával!:) Néha csak megdörzsölöm a leveleket, és a felszabaduló illatoktól jobb kedvem lesz.:)

 

Kialakítottam egy kis fűszerkertet is, a veteményestől függetlenül, a kert egy picit dombosabb és napos részén. Nincs szükség nagy területre, már 1-2 m2 is elég, kevés munkát és minimális szaktudást igényel. Eddig - ahogy a legelső bejegyzésben írtam is - cserépben neveltem zöldfűszereket, amik minden igyekezetem ellenére előbb-utóbb megadták magukat az enyészetnek. Kertes házba költözve a cserepekből azonnal kiültettem a frissen vásárolt töveket a kertbe. Az összes szereti a kinti helyét. Vannak bokrosak, egyre terebélyesebbek; vannak olyan évelők, amik tavasszal ismét kidugják hajtásaikat a föld alól; és vannak egynyáriak is. Az ebédhez lecsippentve belőlük csodás illatok szabadulnak fel, már csak ezekért a fantasztikus aromákért, megnyugtató illatokért is megéri egy kis fűszerkertet kialakítani. A zsályám és rozmaringom tavalyi kiültetése óta már szépen bokrosodott, a petrezselyem és metélőhagyma újra kibújt, de mindegyik növény nagyon jól érzi magát. 
Most nagy vonalakban elmesélem, miket ültettem.

fuszerkert.jpgtavalyhoz képest a legszembetűnőbb változás a zsálya terebélyesedése 

 

ÉVELŐK

#zsálya
zsalya.jpg
A zsályát egyszerűen imádom. Hatalmas bokorrá válik viszonylag gyorsan. Igen erős az aromája, a levele pirítva nagyon finom. Húsokhoz, paradicsomos és mediterrán ételekhez is passzol. Ezen felül gyógynövény is, hiszen gyulladás- és izzadáscsökkentő, illetve antibiotikus hatású. 

#rozmaring 
rozmaring.jpg
2 tő rozmaringot is ültettem, mert ez elég jól fogy a konyhában. Jól érzi magát a tűző napon, így hát nem a kedvence az árnyékos és vízzel telített talaj. A domboldalamon a felesleges víz le tud folyni, tehát ez elősegíti a növekedését. A rozmaring már nem olyan erős aromájú, mint a zsálya, de nagy mennyiségben használva szappanos lehet az illata, így főzéskor óvatosan kell vele bánni. Tepsis krumplihoz, egybesült húsokhoz, akár vadhúsokhoz, de halakhoz is tökéletes, sőt fűszerezhetünk vele kekszeket is. Ez a fűszernövény is gyógyhatású, többek között erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, segíti a vérkeringést, és javítja a koncentrációt.

#kakukkfűkakukkfu.jpg                                                              hagyományos kakukkfű

kakukkfu-citromos.jpgcitrom aromájú kakukkfű

Kakukkfüvet is ültettem, hagyományos és citromos is van a domboldalon, és valóban eltér nem csak az illatuk, de az ízük is. Ezek is szépen megmaradtak, bár nem bokrosodtak. Az ágakról lefejtve a kis leveleket lehet fűszerezésre használni. Sültekhez, belsőségekhez, nehezebb ételekhez passzol leginkább. De mint az eddigiek, ez is gyógyhatású növény. Étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, fertőtlenítő és szélhajtó hatása is van.

#curryfű
curry-fu.jpg
A curryfű is évelő, bokrosodó fűszernövény, elméletileg nem szereti a telet, a fagyokat, de érdekes módon nálam ez is megmaradt. A lényeg, hogy ez sem szereti a túlzott vizet, a havat is le kell róla seperni. Tavaly hallottam erről a növényről először. A curry egy indiai őrölt fűszerkeverék. Ezzel szemben ez egy egészen másik növény, nevezik olasz szalmagyopárnak is, ám az illata pont olyan, mint a currynek. :) Az íze viszont nem olyan, így tehát más típusú ételekben állja meg a helyét. leginkább zöldséges ételekhez és szószokhoz passzol. Szára és levelei is használhatók fűszerként, és ez is gyógyhatású növény. Asztma, krónikus hörghurut, fejfájás és migrén ellen is hatásos, ezen kívül gyomorerősítő, izomfájdalom csillapító, gyulladáscsökkentő és gombaölő. Sőt, antidepresszánsként is alkalmazható!

#menta
menta.jpg
A mentám most dugta ki első hajtásait idén, ez is évelő, gyorsan szaporodó, igénytelen növény. Talán senkinek nem kell bemutatni, mi mindenre használható. :) Kis emlékeztetés csupán, hogy a forró gyógyteától a koktélokig, de akár zöldborsóval párosítva is tökéletes. Frissítő, emésztést segítő hatása van, enyhíti a puffadást és a hányingert, illetve serkenti az epeműködést. Torokfájás enyhítésére is jó.

#metélőpetrezselyem
petrezselyem.jpg
Majdnem elfeledkeztem róla, de a fodros metélőpetrezselyem is kihajtott újra. Csodás illata, magas vitamin tartalma és üde zöld színe miatt elengedhetetlen a helye a fűszernövények között. A normál petrezselyemtől (fehérrépától) az különbözteti meg, hogy nem növeszt gyökérzöldséget.

#metélőhagyma vagy snidling
metelohagyma.jpg
Szintén évelő fajta, jól alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz, így félárnyékban és tűző napon is megél. Csupán friss fogyasztásra alkalmas, nem pedig főzésre. Vitaminokban gazdag, étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatású. Erős aromája miatt, csakúgy, mint a fokhagyma, elűzi a rovarokat a kiskertből.

 

EGYNYÁRIAK
(az egynyáriakról akkor tudok képet mutatni, ha már föld fölött lesznek, addig aki nem ismeri ezeket, bátran guglizzon rájuk!;))

#bazsalikom
Tavaly nem csak a paradicsomok közé, hanem a fűszerkert árnyékosabb részére is ültettem bazsalikomot. A paradicsomok között egyébként jobban érezte magát, de a fűszerkertben is eléldegélt. Ez egynyári fűszernövény, így idén is mindenképp ültetek majd. Nem meglepő, hogy nem csak a kertben jön ki jól a paradicsommal, de a konyhában is. Tökéletes párja a paradicsomos és olasz ételeknek, a pesto alapja. Aki még nem evett frisset, csak szárított verziót, az meg fog lepődni, mert egészen más az íze. Gyógyító hatással van a légzőszervi- és gyomorpanaszokra, migrénre, illetve sebgyógyításra is alkalmazható és rovarűző hatású.

#kapor
Idén ültettem először kaprot, a magok még a földben vannak, de bizakodó vagyok.:) A kaprot valaki vagy szereti vagy ki nem állhatja, nyilván a menzás tökfőzelék miatt.:D Pedig nagyon jól megy a tökféléken túl az uborkás, burgonyás és halas ételekhez, illetve frissíti a túró ízét is. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, szintén gyógyhatású növény, fejfájás és gyomorpanaszok ellen használható.

Kinek mi a kedvenc zöld fűszere? Neveltek otthon, cserépben, balkonon vagy kertben valamit? 

 

 

Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi

KonyhaKert - Vetésterv részletesen, növénytársításokkal

Kész a kiskert, jöhetnek a növények! Igen, direkt nem csak zöldségeket írtam, hiszen a jó veteményesben vannak a zöldségek mellett virágok és fűszernövények is. Hogy miért?

Egyrészt, mert bevonzzák a méheket, akik nélkül nem lenne beporzás, így tehát zöldségeink sem (ezúton is ezer hála és köszönet nekik;)), másrészt pedig elűzik a kártevőket, vagy egy fajta gátként is szolgálhatnak. A csigák pl. imádják a büdöskét, a sarkantyúkát, így ha ezeket a veteményes szélére ültetjük, akkor ezeket legelik le először, és békén hagyják a számunkra fontos zöldségeket. A fonalférgek meg egyenesen utálják ezeket a növényeket, így elkerülik a veteményest. Extra infó, hogy van olyan virág, ami hasznos is és ehető is, a fűszernövényeken túl ilyen pl. a sarkantyúka. Tehát idén ennek mindenképp hagyok helyet a kis kertben.

 _dsc6542-sfekk.jpg

Amint megterveztem fejben a kertet, kitaláltam, hogy mit hova ültetek, ábrázoltam is, de nem ám négyzetrácsos papíron. :D

Hangsúlyozom, hogy nem én akarom megmondani a tutit, a tavalyi tapasztalatok után sok könyvet/blogot/műsort néztem meg a témában, és most én is kísérletezem. Egymásnak ellentmondó infókat is lehet találni növénytársítás témában (növénytársításnak nevezik az ökológiai gazdálkodásban azt az elvet, hogy vegyszerek helyett a kártevők ellen a megfelelő növények egymás mellé ültetésével védekeznek), de sokat elolvasva, kiválasztottam a nekem leginkább szimpatikusat, és aszerint terveztem meg a veteményest. Bárki rákereshet, kis milliónyi táblázatot és felsorolást fog találni a témában, hogy mit mi mellé ne ültessen, vagy épp mit mivel társítson.

790x750cm-kert2-1-01_1.jpg

Ez lett a végleges terv. Ahogy látszik, márciusban sok mindent el is ültettem,
de van, ami még vár rám!

Megvettem a vetőmagokat is, figyelve, hogy a legtöbb hazai fajta és bio legyen. Meglátjuk, idén mi fog beválni, és mely módszert kell még gyakorolnom vagy jobban megismernem. Az már biztos, hogy padlizsánt és paradicsomot idén nem kezdek magról nevelni, majd a megfelelő időben szép palántákat fogok vásárolni.

A mulcsot és a szénát még be kell szereznem talajtakaró gyanánt, mert a magok már elkezdtek kibújni a földből. És ha azt szeretném, hogy ne legyen sok gyom - márpedig miért ne akarnám?:D -, illetve, hogy a talaj őrizze meg a nedvességét és megfelelő hőmérsékletét, bizony nem árt gondoskodni a talajtakarásról sem! Ezt mulccsal vagy szalmával lehet a legegyszerűbben megoldani. Persze ha ez alól is kinő a gyom, jóval nehezebb lesz kitépkedni alóla gyökerestül, de bízzunk a szerencsénkben!:)

Vissza a növényekhez.
A kert potenciálisan csigák által kedvelt széleit büdöskével és sarkantyúkával fogom beültetni, így egy sorompót állítok nekik. Inkább ezt legeljék le, mint a zöldségeimet.:) 
Jöhet a veteményesbe még kapor, fokhagyma, hagyma és bazsalikom. Ezek szintén a kártevők ellenségei, ugyanis ezeket az erős illatokat, aromákat nem minden rovar csípi.;) Viszont én meg imádom, ezért fel is fogom mindet használni.

Na és akkor a többi zöldségnek is van még hely, így kitaláltam, miből mennyi legyen.
Tavaly nagyon szépen fejlődtek a cukkinijeim, és jó sok termés is lett mindhárom színű fajtából, így idén csak egy tővel ültetek többet. Most csak a klasszikus fajtából kaptam magot, a három színűből viszont maradt tavalyról sárga, e mellé kipróbálok egy új, sárga és mély zöld, gömb alakú fajtát is. Hiszen imádom, ha az ételek színesek és formájukban, textúrájukban is eltérnek.
_dsc9012-sfe_1.jpg
E mellé jöhet egy sor kapor (tervek szerint júniusban is ültetek egy sort, ha ez már száradni kezdene), másik oldalára pedig újhagyma helyett idén kötözőhagyma kerül. (a kettő kb. ugyanaz)


A csicsóka gyorsan szaporodik és elég igénytelen - ellenben szinte tökéletes krumpli helyettesítő. Tavaly kaptam párat, amit el is ültettem, télen ettünk is belőle nem keveset, de ami a földben maradt, annak bizony a helye fix, így ezt nem bolygatom. Mivel gyorsan szaporodik, számoltam még helyet körülötte, hogy ne legyen zsúfolt az a rész.
csicsoka-termes-sfe.jpg

Mellé cukorborsó jön és annak az árnyékába 1 sor saláta. A növénytársítás szerint a saláta is szeret a borsó közelében lenni. Tervek szerint, amikor a cukorborsó leérik, addigra megnőnek annyira a cukkinijeim, hogy kelleni fog a plusz hely, tehát oda nem kerül semmi másodvetésben.
Tavaly nagyon kevés salátám termett, és csak a Zsuzsi és Petit borsófajtákat ültettem, ezért idén a salátának és a cukorborsónak is hagytam helyet. Egyébként a Zsuzsi borsó neve miatt nagyon menő fajta;), de a Petit (Rajnai törpe) sokkal zsengébb, kisebb szemű, édesebb. Így idén csak ezt ültetek a Zsuzsi helyett is. Összesen 4 sort, 2-2 sort szakaszosan vetve. Azaz időben eltolva, hogy ne egyszerre legyen sok zöldborsóm, ne kelljen lefagyasztani, hanem júniusig ehessünk frisset. Miután ez leterem, a gyökereit nem kiásva (fontos nitrogént juttat a földbe) ültetek a helyére másodvetésben (azaz nyár végén, ősszel) céklát, répát, esetleg zöldbabot.
sfe-konyhakert-3-borso.jpg
A borsó mellé jön egy sor hónapos retek (hiszen a retek és borsó is jó párosítás) és egy sor cékla. A cékla magokat egy éjszakára beáztattam vízbe, majd szárazva törölve mentek a földbe, hogy előbb kikeljenek.
Ezek mellé jön 3 sor lilahagyma és egy sor kötözőhagyma. Bízzunk benne, hogy idén a vakondok is elkerülik, és mivel a borsó sincs közvetlenül mellette, talán a kártevők is megkímélik. Tavaly a borsó mellett egy hagymám sem élte túl.
A hagymák mellé saláta és fodros, leveles kel került. 
Alulról indulva a kerítéshez közel 2 sor vöröshagyma dughagymát vetettem el, mellé egy sor sárgarépa jött. Hiszen ezek is kedvelik egymás társaságát, a sárgarépa kártevőit részben elűzi a hagyma. A sárgarépa a vetéstől számítva általában 3-4 hónap után lesz fogyasztható, de ezt az időt fel lehet gyorsítani, ha pár napig nedves konyharuhában pihentetjük az apró magokat, így elindul a csírázásuk, és a földben már kevesebb időt kell eltölteniük. Meglátjuk, idén az elmélet beigazolódik-e.:) Tavaly nem volt helyem ültetni, de idén ezt is felvettem a listára. Sokat eszünk belőle, így mindenképp kellett helyet szorítani neki a kertben. Mivel gyökérzöldség, szereti a homokos talajt, az pedig van elég, úgyhogy bizakodó vagyok.
A sárgarépa túloldalára egy újabb sor fokhagyma került. A paradicsom kártevői nem szeretik. Mi viszont annál inkább, így ha az egész veteményest fokhagymának tartanám fent, azt a mennyiséget is megennénk egy év alatt!:D
A jobb oldali kis úthoz közel egy kevés fehérrépát - szintén hagyma társaságában - ültettem el, és mellé jön majd májusban pár tő padlizsán palánta.
A három sor karós zöldbabból tegnap óta már egy sor a földben van, a többit szintén szakaszosan ültetem, hogy mindig legyen friss. Tavaly kb. 10-12 tövet ültettem csak el, szépen hoztak is termést, de ez csupán ízelítőnek volt elég, idén ezért lesz ebből is több.
A veteményes közepe a paradicsomoknak van fenntartva. 16 tővel számoltam, tavaly 14 volt, de 2 gyorsan megadta magát. A többit mindig megettük, frissen leszedve, salmojerot készítve belőle vagy épp chutneynak és savanyúságnak eltéve.
Tehát paradicsomból sok fogy, és hogy ezek szépen teremjenek, közéjük bazsalikom és fokhagyma kerül, szintén a kártevők ellen. Terveim szerint több fajta (főleg hazai), több méretű és színű paradicsomot ültetek el idén is, de ezeket nem magról, hanem majd palántáról. A paradicsomnál is fontos a változatosság, legyen szép színes kavalkád a kertben és a tányéron is. Hiszen a főzés a konyhán kívül kezdődik!;)
Mivel a fekvés miatt tavaly az összes napot kitakarták a többi zöldség elől, így idén erre is figyeltem, és nem a veteményes szélére kerülnek.
pp_3x3-paradicsom-sfe.jpgVannak növények, amik igénylik a sok napot, és vannak, amik inkább árnyékban szeretnek lenni. Az előbbi pl. a paradicsom, az utóbbi a salátafélék.

Ami nincs a veteményesben, de nem maradhat le a tányérunkról, azokat balkonládákba ültettem el a teraszon, ahogy tavaly is. 1 láda rukkola és 2 láda spenót, illetve a tavalyról megmaradt 2 láda eper közelebb lesz a konyhához és messzebb a kóbor macskáktól!:) 

Majd májusban jöhetnek a tavalyi dézsába a csípős paprika palánták is. Sőt, az az ötletem támadt, hogy idén a terasz árnyékolására  tehénbab magokat futtatok fel. Kaptam magokat, ez is egy fajta zöldbab, de 3-4 méter magasra is felfuthat, ha van támrendszere, és 50-60 cm-es termést hoz. Tehát tökéletes lesz árnyékolásra is.:)

Talán nem hagytam ki semmit a felsorolásból és a kiskertből. A fűszerkertről majd külön mesélek.;) Már csak egy kis esőre van szükség és némi szerencsére!

 

Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi

KonyhaKert - Képes beszámoló a kert kicsinosításáról

Elindult az idei kerti szezon is, kicsinosítottuk a kertet, kibővítettük a veteményest, és megterveztem, mit fogok idén ültetni. Következik egy mini, képes beszámoló a konyhakert bővítéséről.


Az egész projekt onnan indult, hogy fel kellett ásni a veteményes területét, hogy idén is lehessen magokat vetni. Abban biztos voltam, hogy idén mindenképpen nagyobb konyhakertre, ez által nagyobb föld területre lesz szükségünk, mivel a tavalyi zöldség mennyiségek - leszámítva a sok kilónyi paradicsom és cukkini termést-, sok esetben még kettőnknek sem voltak elegendőek, és a kis terület miatt nem sok féle zöldséggel tudtam kísérletezni. Ezért a tavalyihoz képest nagyjából megdupláztuk a területet, de valószínűleg még így is el kell néha néznem a piacra zöldségekért.:)

Ha pedig már sok időt töltünk a kertben - egyrészt a zöldségek miatt, másrészt mert sokat szoktunk grillezni -, úgy gondoltam, legyen ez egy olyan hely, ami igazán feltölt. Nagyon zavart már, hogy a hátsó kerítésünk csak egy drótháló, simán átlátni a szomszédokhoz, ráadásul a veteményest ronda palafal szegélyezte. Így hát idén az egyik nagy projekt bizony a kert kicsinosítása lett. Mivel egy valódi kerítés ára horrorisztikus, így egyszerű belátásgátlóra esett a választásom. Igazából szép színre lelazúrozva egész csinos és a célnak is megfelel. Aztán a végére kiderült, hogy bizony ez sem olcsó mulatság!:D És hát picit meguntam a projekt végére, hogy közel 80-100 m2-t kellett lelazúroznom!:) Ha még valamit le kell kennem, kifutok a világból! A hónap elején kezdtük el a család segítségével, hogy ne csússzak az ültetéssel, és nyárra sok-sok zöldségünk legyen, de így is csak mostanra készültünk el. De hogy ne fussak ki az időből, ezért még a kerítés építés közben már pár magot elültettem.

Íme a folyamat képekben.

kert-epites01.jpg

kb. 20 m2 volt a veteményesünk
(2018. május)

 

kert-epites02.jpg

1. lépés: felástuk kb. kétszeresére a konyhakertet, letettem egy tégla utat, és elkezdtük a kerítést is
(2019. március eleje)

 

kert-epites03.jpg

2. lépés: kb. 50-55 m2-re bővítettük a föld területet, lebontottuk a palafalat, és befejeztük a kerítést
(2019. március)

 

kert-epites04.jpg

3. lépés: a veteményes is kapott körbe egy kis kerítést
(2019. március)

 

kert-epites05.jpg

4. lépés: elkészültünk a kiskapuval, a két kis úttal, és berendeztük a pihenő részt is
(2019. március vége)

 

Mivel a kertben van egy lebetonozott terület, ami nagyon régen valószínűleg kerti wc lehetett, de ezt feltörni most nincs energiánk, így az lesz a "pihenő része" a veteményesnek.

kesz-a-vetemenyes.jpg

Az utakat az előző tulaj által itt hagyott téglákból és kültéri járókövekből raktam ki, összehoztunk egy kerti padot is szintén hulladék anyagokból (2 beton zsaluzótéglából és megmaradt 3 fa deszkából). A beton részre tettem még két régebbi fém kültéri tárolót is, ami tökéletes lesz a kerti szerszámoknak. Így végre nem kell mindent a házból kihoznom magammal, és nem kell bosszankodni sem, ha pont a legfontosabb maradt bent. A tárolók tetején a raklap pedig összefogja a két elemet, lehet rá pakolni, és nem utolsó sorban tökéletes fotó háttér.:D Nyilván eklektikus lett az összkép, de nekem megfelel ez a fajta báj.:) Ráadásul mindent megmentünk, amit csak tudunk, így plusz hulladékot sem termelünk, kisebb konténer kell majd az előző tulaj által itt hagyott lomoknak, és a pénztárcánkban is egy kicsivel több marad.;)

A következő bejegyzésből pedig kiderül, hogy mit miért oda ültetek, ahova.:) Illetve miből miért pont annyit, amennyit.

 

Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi

Meggyes muffin

Muffinból létezik kismillió ízesítés, elkészítés, mindenki máshogy szereti. Most mutatok egy olyan verziót, ami igazán omlós a sütőből kivéve és már jó párszor elkészítettem. A megszokott receptekhez képest több a tojás, kevesebb a vaj és jöhet a meggybefőtt leve is!;)

meggyes-muffin.jpg

Hozzávalók

2 db tojás
2 dl meggylé (a meggybefőtt leve)
15 dkg cukor
20 dkg finomliszt (átszitálva)
5 dkg margarin/vaj
1 tasak sütőpor
kb. fél üveg meggybefőtt
egy kevés vanília, fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék


Ez nem egy macerás süti, pikk-pakk össze lehet dobni.

A tojásokat a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a puha margarint, a meggy levét, a vaníliát és a fahéjat.
A lisztet átszitálom, és hozzákeverem, majd jöhet a sütőpor is.
Muffin formákba öntöm, és lisztezett, kimagozott meggyeket teszek mindegyikbe.
180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm.

KonyhaKert - mi termett tavaly?

Folytatom a kiskertem fejlődésének történetét. A mai bejegyzés arról fog szólni, hogy miket termeltem a 20 m2-es veteményesemben sikerrel és kevésbé sikeresen, illetve ezeket hogy használtam fel a konyhában tavaly.

Tavaly tavasszal Anna átjött, és elkezdtünk palántázni. Ismét túlzásba estem, annyiféle zöldséget és annyi magot vettem, hogy nem is tudom, mit hittem... :D Na de legalább a sok-sok elültetett magból néhány egészséges és valamire való palánta is fejlődött. A nagy része elrohadt vagy nagyon megnyúlt, és pár be is penészedett. Nem nagyon tudtam, hol jó nekik, az ablak előtt, a szoba közepén, a tűző napon vagy félárnyéban. De most már tudom, hogy akkor nyúlnak meg a kis palántakezdemények, ha a fény felé kell nőniük, tehát túl alacsonyan vannak az ablakhoz képest, vagy más irányból süt a nap. 
Mivel lett pár életképes paradicsom, metélőhagyma, újhagyma és cukkini palántám, a többit elszámoltam veszteségnek, és eldöntöttem, hogy a következő évtől kezdve ezzel már nem fogok szórakozni, amit lehet, egyből szabadföldbe ültetek el, vagy termelőktől már kifejlett palántát veszek. Sőt, a sokáig magról nevelgetett 2 tő cukkini palántámat simán behozta az áprilisban szabad földbe ültetett 3 mag. Hatalmas bokrok nőttek/kúsztak belőlük, és rengeteg termést hoztak. 

sfe-konyhakert-3-cukkini.jpgÍgy fejlődött a cukkinim.

sfe-konyhakert-3-paradicsom.jpgÍgy a paradicsomjaim.

sfe-konyhakert-3-borso.jpgÍgy pedig a borsóm. 

Volt, ami nagyon nem sikerült, de voltak olyan dolgok, amiket idén is ugyanúgy fogok csinálni, mert bevált. Tavaly nem ismertem még a megfelelő növénytársítást (növénytársításnak nevezik az ökológia gazdálkodásban azt az elvet, hogy vegyszerek helyett a kártevők ellen a megfelelő növények egymás mellé ültetésével védekeznek), és oda ültettem a zöldségeket, ahol épp helyet találtam nekik. Időnként volt gaz és gyom is s kiskertben, de a laza talaj miatt ezeket kézzel könnyedén ki tudtam húzni.
Viszont annak nagyon örülök, hogy a 2 (egyenként 1 köbméteres) esővízgyűjtő jól szerepelt. Egész szezonban nem kellett kerti csapról, ivóvízzel öntöznöm. Az összegyűlt esővíz nem csak ingyenes, de jobbat is tesz a növényeknek, mint a sima csapvíz. Fogtam a zöld öntözőkannámat, és bár jó pár kör alatt, de mindig abból itattam meg a növényeimet. Szigorúan kihagyva a leveleket csak a gyökérhez közel öntöztem.

#paradicsom
Ami siker volt, hogy tudtam, a paradicsomnak sok fény kell, és jó, ha van mellette bazsalikom és fokhagyma ültetve, hogy azok illata elűzze a kártevőit. Persze a vándorpoloskákat nem, azok nyár végére meg is jelentek a leveleken.
A paradicsom hónalj hajtásait folyamatosa kacsoltam, azaz letépkedtem, hogy a növény energiája ne a bokrosodásra, hanem a termésre fordítódjon, de nyár végére így is elburjánzott picit.
Az is gond volt, hogy a paradicsomok mind kitakarták a többi növény elől a napot, hiszen elég magasra nőttek (a legtöbb folyton növő fajta volt). A folyamatos növés miatt karóztam és rafiával kötözgettem. Idén nem a kert elejére ültetem, így a többi növény is elég naphoz fog jutni.
Csodás kavalkád volt a sokféle méretű, fajtájú és színű paradicsomokat leszedni, és abból főzni!:)
A zöld, azaz éretlen paradicsomokat is leszedtem ősszel, amikor már tudtam, hogy nem fognak tovább érni. Mivel ezek nyersen mérgezőek, így chutneyt és savanyúságot csináltam belőle, hogy semmi ne vesszen kárba! Egyébként a szemeket a száron hagyva egy szintig képesek még utóérni.

#cukkini
A cukkinik nagyon jól érezték magukat a veteményesben, gyorsan fejlődtek, kúsztak a földön és hatalmas leveleket növesztettek. Ezeket időközönként megritkítottam, hogy némi fény is jusson a termésekhez és jobban szellőzzön. Egyszerűen a szár legaljánál egy éles késsel levágtam.
Annyi termés lett, hogy egyre több ételt próbáltam ki cukkinivel, főztem ragut, levest, tettem rántottába, megsütöttem sütőben, csináltam belőle sütit és savanyúságot is... Hiszen fel kellett használni mindet! Tetszett, hogy kreatívan kellet az aznapi menühöz is hozzáállni.

#zöldborsó
A zöldborsókat már az ültetés után nem sokkal felkaróztam. Készítettem pár botból és spárgából egy támrendszert, hogy legyen mire felkapaszkodniuk a kis hajtásoknak. Egyébként a friss hajtásokat és leveleket is meg lehet enni, nem meglepően finom borsós íze van, salátába téve nagyon ütős!;) Idén annyit csinálok másképp, hogy szakaszosan ültetem el, tehát időben eltolva egy-egy sort, így nem egyszerre lesz sok zöldborsóm, hanem mindig egy kicsi. Persze akinek fér a mélyhűtőjébe, az vetheti egyszerre is, de akkor azonnal ki kell fejteni és lefagyasztani későbbre.
Amikor vége a borsó szezonnak, nem ásom ki a gyökereket, mert a földnek jót tesz a borsón keresztül bejuttatott nitrogén, és az így felszabadult helyre másodvetésben, ősszel újabb növények ültethetők. Ugyanazt sosem tanácsos elvetni másodvetésben, mert elszaporodhatnak a kártevők.

#habanero & jalapeno paprika
Drága férjuram szereti a csípőset. Ő nem az a kertészkedős típus, de mondta, hogy pár tő csípős paprikát szívesen gondozna, hogy aztán chili szósz formában belapátolhassa az eredményt. Nem meglepő, de onnantól, hogy kiválasztotta és hazahoztuk a palántákat, én gondoztam a paprikákat is, majd én főztem meg belőlük a bitang csípős szószt!:D Szerencsére nem igényelt sok törődést a chili, pedig féltem tőle, hogy macerás lesz nevelni.

#hagyma
Sajnos a szépen fejlődő, zsenge borsóim mellé dugdostam le a lila- és vöröshagymákat (dughagymákat), de mivel azonos a kártevőjük, így egy hagymám sem élte túl. Plusz a vakond is rásegített, hogy ne tudjak saját hagymával főzni.

Idén már ezekre is sokkal jobban figyelek, utána olvastam a növénytársításoknak, a megfelelő talajtakarásnak is, és készítettem ültetési tervet is, hogy mit hova fogok vetni. 

Hogy ne húzzam túl hosszúra a mai bejegyzést, tételesen összegzem, mi mindet termett tavaly a 20 m2-es veteményesben, mindenféle vegyszer nélkül.

- kb. 10 tő különböző paradicsom (sok-sok kiló termésről van szó:))
- 5 tő cukkini (szintén kilók, és több színű, több fajtájú)
- 3 sor zöldborsó: 2 sor Petit-Rajnai törpe, 1 sor Zsuzsi (már csak a név miatt is muszáj volt:))
- 2 tő padlizsán
- 2 sor vörös- és lilahagyma, bár ez mind megmakkant
- 3 sor fokhagyma
- néhány szál újhagyma és metélőhagyma
- 9 tő bokorbab (ez zsenge karós zöldbab)
- pár szem csicsóka, ami mára már eléggé elszaporodott:)

Az ablakokban virágládákban még termesztettem rukkolát, spenótot, epret és uborkát.
Kis fűszerkertet hoztunk létre rozmaringgal, zsályával, kakukkfűvel, bazsalikommal, mentával, snidlinggel és petrezselyemmel. Sőt, ültettem egy áfonyabokrot is és egy külön dézsába a jalapeo és a habanero paprikát.
Illetve meglepetésként spárga is termett a kertben. A kert egy teljesen másik szegletében, ahol nem is számítottam rá, hogy bármi ehető dolog fog kinőni. Na ez valami mennyei volt frissen!;)

 

Idén bővítettem a veteményest, Brian miatt le is kerítettük, és már a földben van néhány mag. Nemsokára erről is mesélek!

 

Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi

KonyhaKert - veteményesem így nőtte ki magát balkonládából kiskertté

A főzés a konyhán kívül kezdődik!

Mivel tavaly sokan kérdeztétek a saját termesztésű zöldségek fotói és abból készült receptek láttán, hogy mekkora helyen is kertészkedem, így most ezt a pár blogbejegyzést ennek a témának fogom szentelni. A mai arról fog szólni, hogy a veteményesem hogyan is nőtte ki magát néhány balkonládából egy kiskertté.

Anno - még az albiban - szerencsére volt egy kis erkélyünk, pár virágládám és egy hirtelen jött ötlet, hogy megpróbálok valami ehetőt is ültetni. Sokszor vettem hipermarketben cserepes zöldfűszereket, de sorra kihaltak a konyhaablakban, pedig becs szó, öntöztem meg minden. Akkor valaki megsúgta nekem, hogy azokat azonnal át kell ültetni, nagyobb cserépbe és más földbe, különben a legjobb odafigyelés mellett sem élnek sokáig. És ez így is volt!


Aztán azt is hallottam, hogy fokhagymát ültetni a világ legegyszerűbb dolga, hiszen nem kell magot vetni, palántázni, beszerezni csoda dolgokat hozzá, csupán megfogni egy fej fokhagymát (lehetőleg magyar fajta legyen és ne kínai import), szétbontani gerezdekre (a közepét, ahonnan a fej szára indul, kidobni), majd a gerezdeket a csírázásuk irányával felfele kb. 3-4 cm mélyen, egymástól 8-10 cm távolságra földbe dugdosni. Locsolgattam, és vártam, hogy szépen fejlődjenek. Amikor a szára már jó hosszú és elsárgul, az jelzi, hogy a fej elég nagy gömb lett, és kialakultak a kis gerezdek. Egyébként extra infó, hogy a még zöldellő fokhagymaszár is ehető, finom, enyhe fokhagymás íze feldobja a salátákat vagy akár a vajas pirítóst is.;)

Extra infó 2.0, hogy fokhagymát ősszel is lehet vetni, eléggé fagytűrő, de ekkor nyilván több idő kell neki a fejlődéshez.

_dsc4578sfe.jpg

_dsc4579sfe.jpg

fokhagyma2.jpg

Ezeken a kis sikeren felbuzdulva paradicsomot is ültettem magról. Lelkesen bevásároltam fajtánként 2 tasakot is, pedig egy tasak is annyi magot tartalmaz, ami egy nagyobb kertbe is elég lenne, nekem meg volt rá 3 ládám! :D

Kétféle koktélparadicsomot választottam, természetesen balkonra valót, determináltat, azaz nem folyton növőt, nem több méter magasat, hanem pici, bokros, kis termést hozó fajtákat. Egy pirosat, egy sárgát. Elültettem a tasakon talált infók alapján, ládába, napos helyre, locsoltam, és vártam. Meg is jelentek a hajtások, rajtuk kis sárga virággal, majd az első, borsónyi méretű és színű golyócskákkal. Nem sok tő volt, de mindegyiken termett legalább 2-3 db, de valamelyiken akár maroknyi mennyiségű koktélpari is.:)

paradicsom2sfe.jpg

Ahogy az első bejegyzésnél már írtam, mindenkit arra buzdítok, hogy bármekkora szabad föld területe van, vagy akár csak egy napos erkélye, vagy egy megfelelő konyhaablaka, vágjon bele a kertészkedés ezen formájába, akár csak egyszerű fűszernövényekkel, fokhagymával vagy koktélparadicsommal, utána a lendület, a siker, hogy a saját magad termelt zöldséget eszed, úgyis tovább fog vinni ezen az úton. Még akkor is, ha eleinte csak 20 szem mini paradicsomod terem egész nyáron, de azt úgy eszed meg "melegében", mintha a legkülönlegesebb gyümölcs lenne, és nem nyomod el az ízét, hogy holmi szendvicsre tedd, csak úgy magában elnyammogod. Kicsit meditatív, kicsit alkotó folyamat, és garantáltan örömhormont termel!;)

2017 őszén kiköltöztünk Budapestről az új otthonunkba, ahol már kert is volt, így megörököltünk 4 gyümölcsfát (sárgabarack, őszibarack, alma, cseresznye), néhány tő ribizlibokrot és egy pici veteményest, ahol még pár szem paradicsom csüngött a bokorról, 2 pici padlizsán, illetve néhány tő paprika társaságában, amiről már az összes zöldséget leszedték.
Nagyon megtetszett, hogy itt már előttem valaki sikerrel termelt zöldséget, elég laza és homokos a föld, napos fekvésű, így mindenképp szerettem volna a saját ízlésemre formálni a kertet, szépíteni, ültetni, gondozni. Első körben persze nem kinyírni mindent :D, majd később beletanulni a fák metszésébe is, és kitanulni a kerti fortélyokat vegyszer használata nélkül.

Valahogy az azonnal alap volt, hogy nem akarok permetezni, kemikáliákat használni. Lehet, hogy túl sok River Cottage részt néztem?:) Az biztos, hogy nagyon megragadott, ahogy Hugh Fearnley-Whittingstall vidéken a semmiből egy nagy farmot hozott létre, abból főzött, amit termelt. Persze voltak kudarcai is, és azt is megmutatták, de aztán hosszú évek alatt azt a szemléletmódot juttatta el egyre tágabb körben az emberekhez az étkezéssel kapcsolatban, ami mára szerencsére már itthon is egyre jobban elterjedt. Ez az úgy nevezett "farm-to-table", azaz a farmtól/termelőtől a tényérig, a szezonális és helyi ételek fogyasztása és az adott alapanyag minden részének felhasználása. Főzőiskolát indított étteremmel, ahol a saját farmjukon megtermelt, pár perce leszedett zöldségekből főznek, és a húsnak valót is ők tenyésztik illetve vágják le.

Na de én még nem mertem ekkorát álmodni, első lépésben amikor már minden letermett, kiástuk a töveket, az elrohadt/elszáradt bokrokat, felástuk a kb. 20 m2-es kiskertet, kiszedtük a karókat, és 2 sor fokhagymát ültettem el, hogy tavaszra legyen valami saját dolog is a kertben. Mivel az előző tulajjal úgy egyeztünk meg, hogy csak tavasszal viszi el a kertből a dolgait, nagyon nem is tudtam terepet rendezni, volt még itt mászóka, homokozó, tűzifa, na meg sok-sok lom. Nekünk a házzal is sokat kellett dolgozni, így nem akartam túlvállalni magam.

Télen pihent a kert, én pedig nekiláttam, hogy megtervezzem, mit termeljek a következő évtől.

Tavasszal Annával elkezdtünk palántázni. A sikereket és kudarcokat a következő részben írom le!:)

 

 Ne feledjétek, sülve-főve együtt lenni nem csak a konyhában, de a kertben is nagyon jó!

 

 

 Fotók: Kőfaragó Zsuzsi